Azonnali beavatkozás vált szükségessé a Kereskedőházban

2020. október 16.

Az elmúlt napok hosszas esőzése a Fő téri Kereskedőház állapotában újabb, nagyfokú és látható állagromlást eredményezett. Fülöp Zsolt polgármester munkatársaival október 14.-én szerdán bejárta az épületet.

Az időközben elvégzett állapotfelmérést követően ma szentendre városgazdálkodási irodája tájékoztatta a polgármestert az újonnan feltárt problémákról. A könyvesbolt feletti helyiségek padlózatának megbontásakor kiderült, hogy a hajópadló, a faszerkezet nedves penészes. A sarki erkély falazata átázott, madárpiszokkal vegyes esővíz egészen a könyvesbolt plafonjáig szivárog.

A VSZ Rt. munkatársai mára kitakarították az esővíz eresz csatornákat.
Hétfőn, október 19.-én folytatják a tetőszerkezet átvizsgálását, pótolni fogják a hiányzó vagy összetört cserepeket. Sor kerül a bádogozás javítására, ahol szükséges cseréjére. Ha a szakemberek úgy ítélik meg hogy szükséges, a könyvesbolt fölötti épületrész tetejét lefóliázzák. A sarki erkély állapota indokolja, hogy azt soron kívül megerősítsék, ha kell dúcolják. A balesetveszély és a gyalogosok védelmében az utca tengelyében elzárást kell kiépíteni, majd a munkatársak elkezdik a laza és veszélyes vakolatrészek eltávolítását.

Sajnos a Magyar Turisztikai ügynökség idén tavasszal leállította a 2017-ben és kormányhatározatban megítélt 8.200 millió forint támogatási projektet, így a Kereskedőház megújításának a programját is. Ezért is kér most a városvezetés soron kívül kormányzati segítséget a Kereskedőház megmentéséhez, hogy egyedi kormánydöntéssel támogassák a pótolhatatlan értéket képviselő műemlékegyüttes megmentését, a további állagromlás azonnali megakadályozását.