„Az én hősöm” rajzverseny

2019. május 13.

2019. Kucsera Ferenc Emlékév Szentendrén. Ennek kapcsán hirdetett a Szentendre Barátai Egyesület „Az én hősöm” címmel rajzversenyt az alsós és felsős szentendrei diákoknak.

Minden népnek vannak hősei, akiknek példamutató áldozathozatalára emlékezve a közösség hidat képez múlt és jelen között. Kisebb közösségeknek, városoknak is vannak hősei, akinek életútja követendő példaként tud szolgálni az egész közösség számára. Szentendre városának hőse Kucsera Ferenc káplán, aki idén 100 éve, 1919. június 25-én vértanúhalált halt, tettével megmentve a nyolcgyermekes harangozó életét.

2019-ben a Szentendre Barátai Egyesület is csatlakozott a Kucsera Ferenc Emlékévhez, melynek keretében rajzversenyt hirdettünk, amiben arra kértük az általános iskolásokat, hogy rajzolják meg azt a hősüket, akit bátorságáért kitartásáért, önzetlenségéért tisztelnek és példaképként tekintenek fel rá, rajzukkal  mutassák meg, hogy ki az az igazi hős, aki másokért önzetlenül jót tesz!

A beérkezett 218 alkotást neves szentendrei kötődésű szakmai zsűri értékelte: Lehoczky Krisztina – festőművész, Krizbai Gergely Krizbo – grafikusművész és Hoover Nóra – iparművész. Négy korcsoportban (1-2.; 3-4.; 5-6. és 7-8. osztály) osztottunk ki díjakat a zsűri segítségével, az első, második és harmadik helyezettet és a különdíjazottakat jutalmaztuk értékes nyereményekkel.

Kíváncsian, talán kicsit félve vártuk az alkotásokat, hogy kit választanak példaképül ma a 6-14 év közötti iskolások az őket körülvevő kiszélesedett világból. Lesznek-e valós hősök, akiket hitelességük okán rajongva követnek, milyen értékeket képvisel mindazok, akiket gyermekeink követendőnek találnak.

Nagyon sokféle hősöket kaptunk a gyerekektől. Születtek rajzok hétköznapi hősökről, művészekről, sportolókról, történelmi és irodalmi személyiségekről. Persze érkeztek be népszerű sztárokról készült képek is, de nem a gazdagságuk, sikereik miatt váltak követendő példává, hanem a szegények támogatása, az állatok védelme vagy más kapcsolódó érték tették őket igazán hitelessé a gyerekek számára.

Legnagyobb számban a biztonságot nyújtó szerető szülő jelent meg. Az apa, aki vicces és számtalan munkája mellett is meg tudja adni gyermekének a legfontosabbat: az együtt töltött időt.  Az anya, aki mindent megold, sokoldalú, gondoskodó, segítőkész és persze finomakat süt, főz. A nagymama, aki mindig ráér, sokat játszik, jól főz, sőt még utazni is elvisz. A háborút megjárt hős: a nagypapa, és a testvérek, akiktől tanulni lehet, mert valamit sokkal jobban tudnak. Sok gyermek nagyra becsüli, csodálja tanárait, olyan vonzó egyéniségek, akik a hétköznapi életben mutatnak nekik  jó példát.

 

218 alkotás érkezett be, melyek közül közel 150 alkotás szerepel a kiállításon a Városházán. Minden rajzversenyen résztvevő gyermek emléklapot kapott, a díjazottak oklevelet. Kucsera Emlékév feliratú tornazsákot, pólót, “Krizbo” által illusztrált, Kucsera Ferenc történetét bemutató képregényt és csokoládét vihettek haza mindazok a diákok, akiknek az alkotását a zsűri kiállításra javasolta és eljöttek az eredményhirdetésre és a kiállítás megnyitójára május 4-én a Városháza dísztermébe.

A szakmai díjak mellett a közönségszavazáson bárki jutalmazhatta a DG Digital Kft. által  digitalizált rajzokat. A közönségszavazás fődíját Vadász Berta nyerte meg, aki extra díjként egy családi belépőt vehetett át a nemrég megnyílt budakalászi Skylandparkba. Emellett az első 20 legtöbb lájkot gyűjtött rajz is Kucsera-jutalomban részesült. Kucsera Ferenc pólót, „Lehoczky Krisztina” mécses tartót,” Krizbo”poháralátétet és Erdész László,  Művészek Szentendrén című könyvet kapott ajándékba Deli Gabriella, a Templomdombi Általános Iskola rajztanára, a legtöbb nyertes diákot felkészítő tanárként. Nagyon sok alkotás mellé érkezett őszinte, kedves, szellemes fogalmazás is, amelyek a Templomdombi Általános Iskola tanára, Schreiner Nikolett áldozatos munkáját dicsérik, mely munkát különdíjjal jutalmaztuk. A kiállítás és a kísérő fogalmazások május 22-ig tekinthetők meg a Városháza Galériában.

A rajzverseny és a kiállítás nem jöhetett volna létre a szentendrei vállalkozások és cégek nélkül. Köszönetet szeretnénk mondani a képek digitalizálásáért a  DG Digital Kft.-nek, a budakalászi Skylandparknak a belépőkért, a Parti Medve könyvesboltnak a könyvekért, Johanna papírboltnak az írószercsomagokért, az Offlone Centernek a forrócsoki-kuponokért. Ezen felül köszönjük a díjakat a Liliput Játékvilágnak, az Otranto pizzériának, a Burger and Friends étteremnek, az Édeni Édességek Boltjának, a P’Art Mozinak és a V8 Uszoda és Szabadidőközpontnak. Az esemény szintén nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, Szentendre Város Önkormányzata valamint a Szentendre támogatása nélkül. Köszönjük mindenkinek!

 

Díjazottak:

 

1-2. osztály

  1. Kosztán-Schlemayer Máté: Apukám   (Templomdombi Ált. Iskola, felkészítő tanár: Deli Gabriella)
  2. Németh Laura: Fogatlan sárkány  (Barcsay Jenő Ált. Isk., felkészítő tanár: Mizsányiné Kovács Judit)
  3. Baján Rita Ágota: Sárkányölő Szent György  (Szent András Kat. Isk., felkészítő tanár: Kézdyné Láng Erzsébet)

Különdíj: Előházi Anna: “A jó pásztor”  (Szent András Kat. Isk., felkészítő tanár: Kézdyné Láng Erzsébet)

 

3-4. osztály

  1. Lóczy György: A szupermacska   (Templomdombi Általános Iskola, felkészítő tanár: Deli Gabriella)
  2. Timms Kevin: Szent László   (Templomdombi Általános Iskola, felkészítő tanár: Deli Gabriella)
  3. Nagy Jázmin: Anyukám  (Templomdombi Általános Iskola, felkészítő tanár: Deli Gabriella)

Különdíj: Csányi Zétény: Super Tom   (Templomdombi Általános Iskola, felkészítő tanár: Schreiner Nikolett)

 

 

5-6. osztály

  1. Dobi Adriana: Példaképem a rajztanárom  (Szentendrei Barcsay Jenő Ált. Isk., felkészítő tanár:Kovács Mária)
  2. Angeli Léna:   –  (Szent András Katolikus Ált. Isk. felkészítő tanár: Pokorny Attila)
  3. Elekfy Dorina: Attila, a hunok királya   (Szentendrei Református Gimnázium, felkészítő tanár: Kun Attiláné)

Különdíj: Székely Dalma:  –     (Izbégi Általános Iskola  felkészítő tanár: Szűk Norbert)

 

Facebook közönségszavazás

1. VADÁSZ BERTA 267
2. Lóczy György 207
3. Győre Lizett 170
4. Gallai Emma 160
5. Szita Kata 158
6. Szente Nóra Judit 149
7. Wildner Boglár 116
8. Léránt Anna 109
9. Masika Sára 108
10. Nagy Dániel Ágoston 107
11. Masika Mátyás 102
12. Vándor Pál Ferenc 102
13. Kiss Benedek Zalán 98
14. Léránt Benedek 92
15. Gyuris Máté Tibor 91
16. Cozma Zsuzsanna Panna 86
17. Pálmai Laura 82
18. Kosztán-Schlemayer Máté 81
19. Incze Csenge 79
20. Várady-Szabó Dávid – Ferencz-Alpár Zétény 79

 

A rajzverseny képei itt