Átadták a Szerb Egyházi Múzeum épületét

2019. május 27.

Ünnepélyes keretek között adták át a Szerb Egyházi Múzeum épületét és új állandó kiállítását 2019. május 25-én. A megnyitón őszentsége Irinej szerb pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője szentelte fel az új épületegyüttest. Beszédében történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a kultúra nemzeteket egyesítő erejének. Hasonlóan fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára: „Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot”. Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest főegyházmegye érseke, Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke, Nikola Selaković, a Szerb Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere.


A Szerb Orthodox Egyház idén ünnepli autokefalitása (egyházjogi függetlensége) elnyerésének 800. évfordulóját. Az ehhez kapcsolódó ünnepségsorozat részeként rendezték május 25-én a Szerb Egyházi Múzeum új épületének átadóünnepségét Szentendrén.
Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője az ünnepségen kiemelte, a Szerb Ortodox Egyház és a szerb állam nagyon hálás a magyar kormánynak, hogy lehetőséget biztosított a szerb közösségnek templomaik és kulturális értékeik megőrzésére, megújítására.
Soltész Miklós államtitkár a két nép kapcsolatát jellemző tiszteletről beszélt: „Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért”.
Az ünnepi megnyitón köszöntőt mondott Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter, aki a szerb és magyar nép közötti barátság erejét hangsúlyozta, és köszönetét fejezte ki, hogy a Magyarországon élő szerb közösség is élhet nemzetiségi jogaival.
Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője a múzeum új állandó kiállítását mutatta be a vendégeknek. Az egyházmegye által fenntartott, egyedülálló múzeum a 60-as évektől kezdve a Belgrád-székesegyház melletti, Pátriárka utcai épületben működött. Az egyedülálló gyűjtemény most új helyére, az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözhetett. Az épület 2010-ben került vissza szerb egyházi tulajdonba, korábban a Ferenczy Múzeum, és a Pest Megyei Múzeumigazgatóság irodái kaptak itt helyet. Az épületegyüttest idén a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.
Az új múzeum a szentendrei püspöki kincstár különlegesen gazdag gyűjteményét állítja ki. Az állandó kiállítás a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszak műtárgyaival. A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga, ami az idők során jelentősen bővült. Közel négyszáz műtárgy – jelentős ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg.
Az állandó kiállítás mellett a többfunkciós épület multimédiás központtal, új rendezvény- és kiállítótérrel időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas. A beruházás építész tervezője Ásztai Bálint (Stoa Studio), kivitelezője a Prímépítő Kft. volt.
Az ünnepi átadó után, másnap, május 26-án vasárnap délelőtt Irinej pátriárka áldotta meg a szintén idén megújult szerb ortodox székesegyházat, és ünnepi szent liturgiát celebrált a jelenlevő püspökökkel. A liturgia után a pátriárka és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet. Az eseményen részt vett Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós polgármester.