ArtUdvar – Söndörgő Udvar fesztiválprogramok

2019. augusztus 24.

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon Az ArtUdvarok programsorozatban 44 házigazda nyitja meg óvárosi udvarát, és kínál programokat. A fesztiválon a Vujicsics tér és a Preobrazsenszka templom kertje három napra a délszláv népzene legjelesebb művészeivel vár! Söndörgő, Rackajam, ViGaD, Babra! Vasárnap jazzjátszótér, mesekoncert a legkisebbeknek.

 

ArtUdvar – SÖNDÖRGŐ UDVAR

Söndörgő udvar, Bogdányi u. 40.
Házigazda: Söndörgő zenekar
helyszínek: Pódiumszínpad a Vujicsics téren,
Preobrazsenszka templomkert, udvar

Augusztus 30. péntek ingyenes
14:00 Versendi Kovács József és fiai Udvar
A tambura királya, a népművészet mestere és minden tamburások példaképe. Prímás, zenész, tanár. Zenepedagógiai hatása egyedülálló, megszámlálhatatlan tanítványa és fiai, Józsika és Zsolti viszik tovább a mohácsi tambura-játék hagyományát.
18:00 Beszélgetés Versendi Kovács Józseffel
Pódiumszínpad
19:00 Eredics Áron és Fucin Dragan
– Dragan add az életed!
Udvar
Kísérletezők: Eredics Áron és Dragan Fucin

20:00 Versendi Kovács József és fiai koncert
Pódiumszínpad
21:00 Táncház – Söndörgő és ViGaD
–22:00 Pódiumszínpad
A ViGaD együttest három fiatal népzenész (Eredics Vince – harmonika, Zetelaki Gáspár, Zetelaki Dániel – tambura) hívta életre. Nevük az alapító tagok keresztneveinek kezdő-betűiből álló mozaikszó. A nemrégiben Csöke Dávid hegedűs, brácsatamburás szólistával kvartetté bővülő formáció a délszláv népzene dallamait szólaltja meg olyan különleges hangszerekkel, mint a tambura.

Augusztus 31. szombat ingyenes
13:00 Workshop: Söndörgő és Rackajam
–15:00 Udvar
18:00 Beszélgetés Bolyha Mátyással
Pódiumszínpad
19:00 Bolyha Mátyás trió
Pódiumszínpad
20:00 Eredics Salamon, Lachegyi Imre
és Borbély Mihály koncert
Udvar
A Söndörgő tagja, Eredics Salamon gyerekkora óta játszik klasszikus zenét is. Ezen a koncerten unokatestvérével, Eredics Zsófiával (oboa), egykori tanárával, Lachegyi Imrével (blockflöte) és Borbély Mihállyal (klarinét) közösen adnak elő klasszikus átiratokat.
21:00 Babra koncert
Pódiumszínpad
Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.
22:00 Táncház: Söndörgő és barátai
–23:00 „Örömzene a kocsmában“
A táncházat vezeti az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület.
Pódiumszínpad

szeptember 1. vasárnap ingyenes
14:00 Jazzjátszótér gyerekprogram
Templomkert
A jazzjátszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András és zenésztársai, Fenyvesi Márton és Lukács Miklós mutat példát. Mert számukra a közös rögtönzés, mint minden igazán komoly játék, elsősorban a figyelemről és az odafigyelésről szól.
A három nagyszerű muzsikus együtt találja ki a gyerekekkel a rögtönzések témáját és együtt építik fel a zenét.
16:00 Klárisok, mesekoncert gyerekprogram
Templomkert
A Klárisok zenekar koncertjein a gyermekpszichodráma módszereit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotják meg a mindenki számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét.
18:30 Beszélgetés Borbély Mihállyal
Pódiumszínpad
19:30 Polygon – Borbély Mihály,
Dés András, Lukács Miklós
Udvar