ARANY-LÁZ SZENTENDRÉN

2017. november 08.

Szellemi-irodalmi kincseink felfedezésére indul november közepén Szentendrén az Arany-Láz fesztivál. Különleges workshopot és koncertsorozatot rendez a helyi és dunakanyari fiataloknak a Szentendrei Kulturális Központ. A projektvezetővel, Dömény Krisztián citeraművész-zenetanárral beszélgettünk az idei Arany-év kapcsán szervezett összművészeti fesztiválról.

Arany János születésének 200. évét ünnepeljük ebben az évben. Az Arany-évhez kapcsolódva több kulturális programmal emlékezik meg a város egyik legnagyobb költőnkről. Arany-Láz címmel november 18-án interaktív fesztivál szólítja meg a helyi diákokat. A szabad alkotás mellett lesznek koncertek, vásár, kreatív műhely is. Dömény Krisztián szerint a projekt legnagyobb erénye a játékosság, interaktivitás: „ A műfaji megkötöttségek nélküli programsorozat lényege, hogy a résztvevő fiatalok közelebb kerülnek egyik legnagyobb költőnk munkásságához: a kötelező irodalmat kötetlen formában dolgozzák fel, s a kreatív munka, az alkotói folyamat során önmagukhoz is közelebb kerülnek.”

 

Alkoss Arannyal!

A Dunaparti Művelődési Házban november 18-án délelőtt közös alkotómunka várja a különböző előadóművészeti műfajok képviselőit. Hip-hop, metál, népzene, komolyzene és blues ritmusra készült Arany- átiratok születnek a műhelymunka során. A hip-hop szekció vezetője Kivés Gergő rapper, a komolyzenei Juhász Lívia blockflőte tanár, a népzenei Lázár Enikő énektanár, a blues terem vezetője Kugler Viktor zenetanár, jazztrombitás és a metal terem vezetője Dömény Krisztián citeraművész lesz. A műhelymunkára mindenkit szeretettel várnak, korhatár nélkül, azokat is, akiket érdekel, hogy hogyan jön létre egy rap- vagy metál-szám. A workshopon elkészült műveket délután, koncert keretében adják elő a diákok a Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Persze ezt sem kötelezően, csak akiknek kedve van a színpadon is megmutatkozni művével.

 

Fesztiválkoncertek

Délután 2 órától este 8-ig Arany ihletésében folytatódnak a fesztiválkoncertek a színháztermében. A koncepció alapját itt is a zenei sokszínűség adja: a műfaji változatosság jegyében fellép a Vujicsics Tihamér Zeneiskola, a Kalász Művészeti Iskola, a Balkán Trió, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszékének, a Bartók Béla Konzervatórium hallgatói, illetve Dömény Krisztián citeraduója, a ZitheRandom. A programokat a Zuboly együttes zárja 18 órakor kezdődő koncertjével. A 2005-ben alakult szókimondó és kreatív együttes rengeteg humorral, mesterien ötvözi a hip-hop és népzenei elemeket, koncertjük a stílusgazdag fesztivál méltó záróakkordja lesz.
A programok ingyenesek, az NKA támogatásával valósulnak meg.

Részletes program: https://www.facebook.com/events/1639098356140286/

 

Dömény Krisztián

Krisztián a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népzene, zeneszerzés szakának elvégzése után a Zeneakadémián végzett népzenész szakon. Citeratanárként dolgozik a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, a Kalász Művészeti Iskolában és immár hét éve Szentendrén oktat, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola citeratanára. Zenekara, a ZitheRandom izgalmas zenei formáció, Debreczeni-Kis Helgával alkotott duójuk citerás improvizációiban a jazz, a népzene, a kortárs zene és könnyűzenei stílusok keverednek. Népzenei dallamok, ősi sámánisztikus rítusok, de még citerától idegennek tűnő blues körök és atonális reiék is megszólalnak előadásukban.