Ámos Imre-Anna Margit Múzeum

2000 Szentendre, Bogdányi utca 10.

A művészházaspár a XX. századi magyar festészet expresszív szürrealista vonulatának képviselője. A múzeum 1984-ben nyílt meg egy kedves, kétszintes barokk házacskában, ahol a két művész alkotásainak legjavát tekintheti meg a látogató.

1944-ig, Ámos tragikus korai haláláig a két művész életpályája egymásra folyamatosan reflektálva fejlődött. 1937-ben Párizsban megismerkedtek Marc Chagall-lal, akinek szürrealizmusa döntően befolyásolta művészeti személetüket. Anna Margit időskori képein a bábúk, a maszk mögé bújó emberi arcok a rejtőzködő, valódi személyiségét és fájdalmát titkolni kénytelen ember és művész szomorú szimbólumai.

1991-ben – a művész saját kívánságként- a múzeum kertjében helyezték örök nyugalomra Anna Margit földi maradványait. 2020-ban a Ferenczy Múzeumi Centrumban történt változások eredményeként az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum is átalakult és egy alkotói térré formálódott, ahol jelenleg két szentendrei festő és egy szövőnő alakította ki a közönség számára is nyitott, kreatív műhelyét. Az intézmény átmenetileg zárva tart, bővebb információ: www.muzeumicentrum.hu

2000 Szentendre, Bogdányi utca 10.

+36 20 779 6657

Weboldal

info@muzeumicentrum.hu

Nyitvatartás

Átmenetileg zárva

Árak és információk

Teljes árú: 1700 Ft

Kedvezményes: 850 Ft