Adventváró és adventi hétvégék a Skanzenben

2015. november 12.

Bár október 31-ével véget ért a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyári időszámítása, a skanzenesek még nem vonulnak el téli pihenőre: december közepéig hétvégeken még várják a jó levegőre, szép környezetbe, érdekes és hangulatos programokra vágyó látogatókat.

November 14-15-én a téli estéken a fonóban együtt szorgoskodó és mulatozó falusiak életét idézik fel a skanzenben: téli történetek hangzanak el, forró, teát, sült almát, sütőtököt, mézeskalácsot lehet majszolgatni, az ősz terményeiből tökös-mákos rétes, csutkababa készül, a sötétséget frissen mártott gyertyával lehet elűzni.

November 21-22-én még tart a Kisfarsang, a mulatságok és eljegyzések ideje, amit hagyományos disznóvágással elevenítenek fel; lesz minden, ami egy hamisítatlan disznótorhoz dukál: friss töpörtyű, illatos tepertős pogácsa, finom hájas tészta, és aki nemcsak a finomságok miatt látogat ki a Skanzenbe, az jegykendőt is készíthet.

A következő hétvége már Advent első hétvégéje is, a látogatók elkészíthetik saját adventi koszorújukat, vagy karácsonyi ajtódíszüket, és az adventi böjt jegyében káposztás kocka készül valódi, ott és akkor gyúrt házitésztából.

Mikulás hétvégéjén nemcsak a nagyszakállú, bozontos szemöldökű Szent Miklóssal találkozhatnak a gyerekek, hanem folytatódik a karácsonyi készülődés mézeskalácssütéssel, kukoricapattogtatással, sült gesztenyével, karácsonyfadísz-készítéssel.

December 12-13-at a betlehemezésnek és lucázásnak szentelik a skanzenesek, házi szaloncukor fog főni a tűzhelyen, papírbetlehemek és karácsonyi ajándékok készülnek, és vasárnap a Lajta táncegyüttes fiataljai játsszák el a Luca-napi rítust portáról portára járva. A látogatók egy kis zacskó lucabúzával térhetnek haza, amit a hagyományok szerint ezen a napon kell elvetni, hogy karácsony napjára üde zöldben pompázzon, és jövő évre jó termést, jó egészséget hozzon a családnak.

Advent harmadik vasárnapján, december 13-án 16:00 órától könyvbemutatót is tartanak a skanzenesek Szentendre főterén: a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című, a Skanzenben játszódó mesekönyvet mutatja be és dedikálja a szerző, Molnár Krisztina Rita a Főtéren, a Líra könyvesbolt előtt. Néhány órára megelevenednek a könyv szereplői, akikkel az érdeklődők személyesen találkozhatnak a dedikálás előtt és után.

Az adventváró és adventi hétvégék részletes programja: ITT található