Adventtől vízkeresztig – ünnepi programsorozat Szentendrén

2021. november 25.

A Szentendrei Kulturális Központ idén is megszervezi az Advent Szentendrén programsorozatot és ünnepi díszbe öltözteti a várost 2021. november 27-től 2022. január 10-ig. Az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi programsorozat részeként idén is lesznek ünnepélyes gyertyagyújtások a Fő téren.

Szentendre történelmi belvárosa újra ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi időszakra. A központi helyszín a Fő tér, ahol a város hatalmas karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak. Adventi vásár a sétálóutcában, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások is várják a látogatókat az öt hét alatt. Nem maradhat el a már hagyománnyá vált városi gyertyagyújtás sem, amelyet szentendrei lakók gyújtanak majd meg, s amit ünnepi műsor és fényfestés kísér.

A programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.

Terveinket a járványügyi helyzethez igazítjuk, figyelemmel kísérjük az aktuális rendeleteket, és – amennyiben szükséges – annak megfelelően alakítjuk át a programjainkat, amelyről minden felületünkön pontos tájékoztatást adunk majd.


ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK

A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várjuk Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően, városunk keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárunk, majd adventi fényfestéssel kedveskedünk a Szentendrére látogatónak.

ADVENTI VÁSÁR 

A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcai adventi vásáron, az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli kistermelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba a minőségi kézműves termékeket készítő árusok. Célunk, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt találjanak olyan ajándékokat, amelyekkel nagy örömet szereznek családtagjaknak, barátaiknak. Természetesen idén sem feledkezünk meg a gasztronómiai kínálatról és a helyi művészek pavilonjai is várják a látogatókat.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A TEMPLOMOK VÁROSÁBAN

Az ünnepre készülődés időszakában, a templomok városában megtalálható felekezetek mindegyike kínál olyan egyházi programokat, melyek betekintést nyújtanak egymás hitébe és adventi szokásaiba. A felekezetek így közös élményeket élnek meg a készülődés időszakában. Az Amitől jó a világ programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, hogy számukra is széppé váljon az ünnep.
2021. december 18-án, a Péter Pál templomban az esti mise után a főszerep a Musica Beata Vegyeskaré és az Új Szentendrei Kamarazenekaré. Közreműködésükkel valósul meg a hagyományos Adventi hangverseny.

2021. december 17-én, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermébe a Holle anyó varázslata című színházi produkcióra várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A SZENTENDREI TEÁTRUM ÜNNEPI PROGRAMJAI

A nyáron nagy népszerűségnek örvendő Teátrum sem zárja be kapuit az ünnepekre. December 12-én a SzentEndrei Szalonban Nagy Barbara festőművésszel és Németh Kristóf színművésszel beszélget Endrei Judit. December 18-án a k2 Színház elgondolkodtató előadása, a ”Béke-betlehemi játék egy részben” érkezik a MANK Galériába. A produkció nem kevesebbre vállalkozik, minthogy tovább szövi a három betlehemi pásztor történetét. December 19-én „Karácsonyi csillagok” címmel a Szentendrén élő Fischl Mónika adventi koncertje látható és hallgatható. a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. Az énekesnő vendége egyik legkedvesebb színházi partnere Dolhai Attila lesz. A Szamos Cukrászda felé is érdemes ellátogatni: a két ünnep között Karinthy Ferenc Dunakanyar című előadása, december 27-én és december 30-án délután háromkor, és este hatkor is felhőtlen szórakozást ígér Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a főszerepben.

A P’ART MOZI DECEMBERI FILMJEI

Karácsonyi premier filmek várják a nézőket, kicsiket és nagyokat egyaránt a Dunakorzón. Két magyar film is debütál, hiszen Tiszeker Kornél Nagykarácsony című mozija és Dobó Kata új rendezése az El a kezekkel a papámtól is sztárszereposztással csalogatja a közönséget. Egy nagy klasszikus is visszatér új feldolgozásban, Steven Spielberg álmodta újra vászonra Bernstein West Side Story című musicaljét. Az animációs filmeket pedig az Énekelj 2. és a Clifford, a nagy piros kutya című filmek képviselik majd.

A BARLANG PROGRAMKÍNÁLATA:

November 27-én Bordó Sárkány lemezbemutatóval készülünk az Árpád Gimnázium kórusának közreműködésével. A középkori világzenét játszó zenekar egy egészen különleges műsorral érkezik, hiszen a zenekar egy  többszörös arany minősítést szerzett kórussal egészül ki az alkalomra.

December 3-án a fennállásának 10 éves jubileumát idén ünneplő zenekar a STOP Makarenko, Stop Mikulás című műsorát hozza el. Bár a címből sejthető, hogy a program kevésbé a gyerekeknek kedvez, azt biztosan állíthatjuk, hogy a karácsony eltörlését nem tűzte ki célul a szentendrei underground zenekar.

December 7-én a Borbély Műhely idei utolsó, szentendrei koncertjére készül. A Borbély Mihály vezette jazz quartet ezúttal Vörös Nikivel kiegészülve ad adventi hangulatú koncertet.

ÚJÉVI KONCERT


Január 8-án az Borbély Műhely Újévi koncertjével köszöntjük az újévet a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Vendég:  Szolnoki Péter.

Ha mindez még nem lenne elég, a programsorozat szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is, hiszen december 4-én indul a minden évben elmaradhatatlan, jótékonysági „Mikulásfutás”,  városszerte pedig világító adventi kalendárium létrehozására buzdítják a helyieket. A tervek szerint december 1-jétől 24 napon át, minden nap más-más helyi lakos vagy lakosok, éttermek, üzletek, intézmények díszítik fel és világítják ki ablakukat az aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít majd Szentendre utcáin, hogy Szentestére beragyogja majd az egész várost.

A szervezők remélik, hogy minél több Dunakanyarban élő kedves látogatóval találkoznak ünnepi programjaikon, a Fő téren található gyönyörű karácsonyfánál, és a Dumtsa Jenő utcai karácsonyi vásáron is.

A részletes programkínálat már elérhető online felületeinken.

A program- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a szájat és orrot takaró maszk használata a beltéri rendezvényeinken kötelező, a kültéri programjainkon ajánlott!

Web: szentendreprogram.hu

Fb: Advent Szentendrén