Advent Szentendrén

2018. november 21.

Advent Szentendrén 2018.12.01. – 2019.01.06. – Fő tér, Dumtsa Jenő utca és egyéb belvárosi helyszínek.
Szentendre történelmi belvárosa már tizenharmadik éve öltözik ünnepi díszbe az adventtől vízkeresztig tartó időszakra. Öt héten át a város sokszínű programkínálattal várja a látogatókat: advent vasárnapjain gyertyagyújtás a Fő térenAdventi vásár a Dumtsa Jenő sétálóutcában; egyházi -és gyerekprogramok; koncertek; kiállítások; jótékonysági akciók. A szentendreiek az adventi áhítat időszaka után 2019-et az ingyenes újévi koncerttel köszöntik.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK SZENTENDRE FŐ TERÉN

A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várjuk Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően városunk keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárunk. A programok után pedig adventi fényfestéssel, forralt borral és teával köszöntjük az egybegyűlteket.

ADVENTI VÁSÁR A DUMTSA JENŐ UTCÁBAN

A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában tartott Adventi Vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. Célunk, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt megtalálják az ajándékokat, mellyel nagy örömet szereznek családtagjaknak, barátaiknak. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja is. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezzük, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett a barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A TEMPLOMOK VÁROSÁBAN

Az ünnepre készülődés időszakában a templomok városában megtalálható összes felekezet számos egyházi programot, eseményt kínál. Szentendre templomaiban kigyúló fények és megszólaló művek -azon kívül, hogy betekintést nyújthatnak egymás hitébe és készülődésébe – felekezeteken átívelő hidat képeznek a közös élmények által.

Mitől jó a világ? programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei már évek óta jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, hogy számukra is széppé váljon az ünnep.

A szentendrei óvodások énekes, verses műsorokkal élik meg a karácsonyi ünnepkört az adventi szombatokon és Vízkereszt napján, Szentendre belvárosában, a Menjünk mi is Betlehembe! programsorozaton belül.

 

ÚJÉVI KONCERT

Január első hetében az immár hagyományossá vált ingyenes koncerttel köszöntjük az újévet. Január 5-én este a Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Dmitry Smirnov, Kokas Dóra formáció lép fel a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

Az esemény Facebook oldala: Advent Szentendrén

Támogatók: Szentendre Város, NKA

 

Az Advent Szentendrén 2018 programjai

 

Adventi gyertyagyújtások a Fő téren

 

 1. december 02. 17:00 Fő tér
 • A Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanáruk: Sasvári Borbála
 • Harangjáték
 • Az első gyertyát meggyújtja Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Hidegkuti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM/Tourinform Iroda ügyvezetője, Szentendre Város Szolgálatáért-díjas
 • Köszöntőt mond Szentendre Város polgármestere
 • Közös ima Blanckenstein György plébánossal
 • Adventi dallamok az MH Altiszti Akadémia Zenekarának közreműködésével
 • Fényfestés a Fő téren: karácsonyi hangulatú diák vetítése – zenei aláfestéssel – a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 19 óráig.

 

 1. december 09. 17:00 óra Fő tér
 • A Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanáruk: Pozsonyi Dávid
 • Harangjáték
 • A második gyertyát meggyújtja Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója és dr. Bodonyi Emőke, művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum főmuzeológusa, Szentendre Város Közművelődési-díjas
 • Közös ima: Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkésszel
 • Adventi dallamok a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara közreműködésével
 • Fényfestés a Fő téren: karácsonyi hangulatú diák vetítése – zenei aláfestéssel – a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 19 óráig.

 

 1. december 16. 17:00 Fő tér
 • A Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanáruk: Dömény Krisztián
 • Harangjáték
 • A harmadik gyertyát meggyújtja Dr. Baracska József háziorvos, sportorvosSzentendre Város Közegészségügyi-díjas és Gottlasz Zoltán vállalkozó, kisteher-fuvarozó, Szentendre Város Tisztes Iparosa-díjas
 • Közös ima Dr. Harmathy András református lelkésszel
 • Adventi dallamok a Musica Beáta Kórus közreműködésével
 • Fényfestés a Fő téren: karácsonyi hangulatú diák vetítése – zenei aláfestéssel – a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 19 óráig.

 

 1. december 23. 17:00 Fő tér
 • A Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanáruk: Tímár Sára
 • Harangjáték
 • A negyedik gyertyát meggyújtja Vura Zsolt, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület elnöke, Szentendre Város Testnevelési és Sportdíj-asa és Simonyi Zsolt, a Polgárőrség elnöke, Szentendre Város Közbiztonságáért-díjas
 • Közös ima Dani Zsolt baptista lelkésszel
 • Adventi dallamok az UNISOLO énekegyüttes közreműködésével
 • Fényfestés a Fő téren: Karácsonyi hangulatú diák vetítése – zenei aláfestéssel – a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 19 óráig.

 

 

Akusztik koncertek a Fő téren

 

 1. december 01. (szombat) 17:00 Fő tér

Kovács Kristóf akusztikus koncert

 1. december 08. (szombat) 17:00 Fő tér

21 gramm akusztikus koncert

 1. december 15. (szombat) 17:00 Fő tér

Balog Brigi akusztikus koncert

 1. december 22. (szombat) 17:00 Fő tér

Mocskonyi Dömötör akusztikus koncert

 

Adventi Vásár

 

A hangulatos Adventi vásárunkban nemcsak megvásárolhatunk néhány apró meglepetést a fa alá, hanem élvezhetjük a tél minden apró örömét, az ízletes forralt bortól a sült gesztenyéig. Baráti beszélgetések színhelye ilyenkor Szentendre belvárosa, mely idén is szeretettel vár minden látogatót.

A vásár nyitvatartása:

Hétfőtől csütörtökig 12:00-20:00

Péntektől vasárnapig: 10:00-21:00

December 24. 12:00-től dec. 26-ig zárva.

A vásári kiállítók kínálata:

CUVÉE SZENTENDRE
Forralt borok és koktélkülönlegességek.
CZIRJÁK ÜVEGMŰVES MANUFAKTÚRA
Egyedi olvasztott üvegékszer variációk, színes üvegből kreált ablakok, bútorüvegek, szentendrei témájú olvasztott üvegképek, és mécsesek.
DESSERT SERVICE
Egy falat “Vintage hangulat” a szabad ég alatt, hamisítatlan, kedvenc francia süteményekkel, kávéval. A hely, ahol minden beszélgetés kezdődik.
DOMBÓVÁRI GÁBOR HELYBEN SÜLT GESZTENYÉI

Helyben sütött, isteni sült gesztenyék, minden karácsonyi vásár elmaradhatatlan finomságai.

EPERMESTER PINCÉSZET
100 % kiváló minőségű tahitótfalui földieperből készült eperbor.
FÖRSTER GALÉRIA
Egyedileg készített, kézműves és iparművészeti alkotások: órák, ékszerek, bögrék, gyertyák.
GERGELY DÉNES BŐRDÍSZMŰVES
Övek, táskák, tárcák, tarsolyok, kesztyűk és apróbb kiegészítők a bőrből készült termékek szerelmeseinek.
GREGORIÁN BORPINCE

Különlegesen, gondos kézimunkával készült borok, forralt borok.

LEMONBAR

Az adventi készülődés elmaradhatatlan, fűszeres, forró italait kínálják kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

MERÍTETT PAPÍROK, FAJÁTÉKOK
Visegrádi papírmerítő műhelyben készült, kézzel merített papírtermékek, különleges, fa borítású noteszek, naplók, névre szóló hűtőmágnesek, fakanalak, fajátékok.
MONTÁZS – Művészet és ajándék
Meglepetésekkel és sok szépséggel várják az Adventi vásárban és a Görög u. 4. sz. alatti üzletükben is.  Meglepetésekkel is készülnek!

MELEG ITALOK HÁZA
Forralt borok különleges ízei, Grog, Bombardínó, és forró csokoládék nagy ízválasztéka, a téli íezk kedvelőinek.
QURIOZOOM
Tradicionális spanyol fánk – édes és sós változatban, akár tej- és tojásmentesen, frissen, helyben elkészítve.
RÁCZ ISTVÁN – SAPKA, SÁL, KESZTYŰ
Sapkák, sálak, kesztyűk – a hideg idő elengedhetetlen kellékei, óriási választékban.

SZABÓ ILDIKÓ SZENTENDREI SZAPPAN MANUKFAKTÚRA
Természetes alapanyagokból készített szappanok, samponok, krémek, és testápolószerek.
SZAMOS CUKRÁSZDA
Forró italok, bejglik, és különleges szaloncukrok.
SZENTENDREI KEMENCÉS LÁNGOS

Kolbászos, szalonnás, libatepertős, füstölt tarjás, kapros, juhtúrós, paradicsomos mozzarellás házi készítésű kemencés lángos.

SZITTYA PITA HÁZI RÉTESEI
Helyben sütött finomságok: házi rétesek, bejglik és pogácsák, karácsonyi édes és sós sütemények, forralt bor és szörpök, szálas karácsonyi teák díszcsomagolásban, őstermelői mézes finomságok.
TWIST AND CHIPS BURGONYA SZIROM
Előkészített, egész burgonyából speciális spirálvágással szeletelt, majd napraforgó olajban frissen sütött, természetes és ízletes, papírtölcsérből fogyasztható snack étel, mely nem tartalmaz mesterséges összetevőt.
VITÉZ KÜRTÖS
A kürtöskalács, mely szívvel-lélekkel készül. Avagy a pattogó faszénparázs varázsa, az illatos kürtöskalács hangulata és különleges, ünnepi ízesítésű, málnás és gyömbéres kürtöskalács.
ZÁGON JUDIT ÉS MORVAY BERTALAN ÜVEGMŰVESEK
Ezer fokos lángban olvasztott, formázott, hajlított és csavart muránói transzparens és színező üvegrudakból készült üvegékszerek.

 

Menjünk mi is Betlehembe

 

Óvodásokkal az Evangélikus Templomtól a Fő téri betlehemi istállóig

Adventi szombatokon és Vízkereszt napján

 

„Üzenetünk van, amelyet tovább kell adnunk, szomszédainknak, városainknak, az egész világnak. Örökségünk van, amelyet át kell élnünk és hirdetnünk kell minden újonnan születőnek.” Károli Gáspár

 

 1. december 1. Advent első szombatján 16:00 órakor.

„Megjövendölve volt régen…”

Angyali üdvözlet – Mária és József szobránál az Evangélikus Templom udvar  kapujánál az Evangélikus Zenei Óvoda és a Református Óvoda óvodásaival és óvónőivel.

Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész beszél az angyali üdvözletről.

Énekelnek a gyerekek és az óvónők, majd mécsessel a kezükben énekelve viszik az angyali üdvözletet a Dumtsa korzó forgatagába.

 

 1. december 8. Advent második szombatján 16.00 órakor

„Üdvözítőtök született…”

– Az Evangélikus Templom melletti „pásztorok tanyája” faragott szobrai megelevenednek a Püspökmajori óvodások, óvónők pásztorjátékával.

Dani Zsolt baptista lelkész beszél a Biblia üzenetéről:

„Üdvözítőtök született…”

Pásztorokként indulnak a betlehemi istálló felé, mécsesekkel a kezükben, énekelve és helyenként botos táncot járva.

 

 1. december 15. Advent harmadik szombatján 16.00 órakor

„Menjünk mi is Betlehembe…”

Az Evangélikus Templom melletti pásztorok tanyájánál szedelőzködnek,  ajándékokat visznek magukkal a Bimbó utcai óvódások, óvó nénik.

Bécser Róbert ferences atya útra bocsájtja a kis „pásztorokat” a Biblia üzenetével. Imbolygó lámpásokkal, énekelve egészen a Fő-téri betlehemi istállóig mennek.

 

 1. december 22. Advent negyedik szombatján 16.00 órakor

„Azon van egy rengő bölcső, abban fekszik az Úr Jézus.”

A Fő-téri betlehemi istálló „bölcsőjét” ringatják énekszóval a Szivárvány és a  Szent András óvodák óvodásai és óvónői.

Blanckenstein György róm.kat. plébános üzenete Karácsony estéjére.

Az örömhírt elviszik a gyerekek mécsesekkel a kezükben a Dumtsa utca sokadalmába.

 

 1. január 7. hétfő Vízkereszt napja után 10.00 órakor

„Három királyok napján…”

 Az Evangélikus Templom mellett gyülekeznek az óvodások, az óvónők, akik advent szombatjain átélték a betlehemi történetet.

Dr. Harmathy András református lelkész bezárja a karácsonyi ünnepkört.

A gyerekek és az óvónők énekelve a Három királyok szobrához mennek.

Három gyermek királynak öltözik, és együtt vonulnak a Fő-téri betlehemi  istállóig. Énekekkel, versekkel búcsúztatják a karácsonyi ünnepkört.

Mitől jó a világ

Szentendre város civil szervezetei, egyesületei már évek óta jótékonysági akciókat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények között élő polgárokat. Reméljük, e nagy összefogásnak köszönhetően idén is sikerül elérni, hogy valóban minden szentendrei számára széppé váljon az ünnep.

 

November 10.- december 10.

Offline Center (Ady Endre út 6/b) és Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.).

Cipősdoboz akció

Az Offline Center idén második alkalommal rendezi meg adventi cipősdoboz akcióját. A tavalyi évben 230 db szeretetbe csomagolt ajándék került gyűjtőpontjainkra, majd csalt mosolyt megannyi Kárpátalján élő magyar gyermek arcára. Hálásak vagyunk az előző évi együttműködésért, aminek folytatásaként idén is a kárpátaljai Kígyósra és az azt körülvevő településekre juttathatjuk el felajánlásaitokat.

Hogy mi fér bele egy cipősdobozba? A mesekönyv, kisautó, ceruza, édesség és játékok mellett a törődésed. Sok gyermeknek ez a cipősdoboz jelenti az egyetlen, kézzel fogható ajándékot karácsonykor. Legyél te is részese ennek a csodának, szerezz örömet! Végy egy cipősdobozt, töltsd meg olyan ajándékokkal, amelyeknek egy általad választott korú fiú vagy lánygyermek örülne, majd csomagold be a dobozt, és vidd el a két gyűjtőpont (lsd: fentebb) egyikére.

Adj szeretetet, tedd szebbé egy kárpátaljai gyermek karácsonyát!

 

December 8. 10:15

Fehér Ház (Duna korzó 25.)

Mikulásfutás
Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület közös szervezésében idén is megrendezésre kerül a Mikulásfutás jótékonysági futóverseny. Az akció célja a nevezési díjként beérkezett tartós élelmiszerek szétosztása a szentendrei rászoruló családoknak.

 

December 9. 12:00 – 14:00

Központi konyha (Bajcsy-Zsilinszky út 3.)

Krumpliebéd

Advent második vasárnapján, a Szentendrei Konzervatív Klub szervezésében idén is szeretettel várnak mindenkit egy jó hangulatú, és nemes célú összejövetelre, melynek lényege, hogy a szervezők részéről biztosított meleg ételért cserébe a résztvevők az aznap vasárnapra szánt összeggel, a világ üldözött keresztényeinek megsegítését támogatják.

 

December 1-2., 8-9., 15-16., 22-23. egész nap

Fő tér

Rotary Club

Az Adventi vásárban ebben az évben is minden hétvégén zsíros kenyeret és forralt bort kínálnak a Szentendrei Rotary Club tagjai. Az ebből befolyt összeget a következő programok támogatására fordítják:

Rotary nemzetközi diákcsere program

Bárczi iskola támogatása

Rotary Bízz Magadban Ösztöndíj

 

December 13-18. egész nap

Szentendrei Spar és Interspar áruházak

Adni Öröm

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja, az Adni Öröm országos tartós élelmiszer-gyűjtő akció keretében végez gyűjtést.

 

December 15. szombat

Tourinform Iroda (Dumtsa Jenő u.22.)

Az Első Szentendrei Női Szalon Egyesület jótékonysági vására

Az Első Szentendrei Női Szalon Egyesület hölgyeivel 1999 óta rendez jótékonysági vásárt szentendrei, nehéz körülmények között élő gyerekek számára. A sok év alatt sok családnak -évente 13-15 családnak – segítettek így. Meglepetés csomagukba tartós élelmiszert, játékokat, könyveket tesznek, kényeztető finomságok kíséretében.

Minél többen látogatnak el hozzájuk, annál több gyereknek tudnak örömet szerezni karácsonykor. Mindenkit várnak, aki segíteni szeretne, akár azzal, hogy válogat és vásárol az apró karácsonyi tárgyak közül, de hozhatnak játékokat, könyveket is. Jó szívvel fogadják a pénzbeli felajánlásokat is. Ez csupán pár csepp a tengerbe…De ha már ilyen sok család, gyerek szorul támogatásra, akkor jó, ha minél többen próbálnak segíteni. Mindenkit szeretettel várnak Adventi vásárukon az Első Szentendrei Női Szalon Egyesület tagjai!

 

Az Adventi időszak idején

Szentendrei Konzervatív Esték Klub

A Szentendrei Konzervatív Esték Klub idén is szervez jótékonysági adományosztást, a szentendrei piac őstermelőivel közösen az adventi időszakban. Céljuk az idősek, nehéz sorsú családok támogatása advent meghittségének szellemében. Egy kis mosolyt csalni arcukra, hogy ők is méltó módon tudják

megünnepelni a karácsonyt, Jézus Krisztus születésének ünnepnapját.

 

Egyházi ünnepek

 

SZENTENDREI BAPTISTA GYÜLEKEZET

Szentendre, Rákóczi út. 27.

 1. December 8. szombat 10:00 Nyugdíjas advent. Helyszín: Baptista Imaház
 2. December 9. vasárnap 10:00 Gyermek advent. Helyszín: Offline Center (Szentendre, Ady u. 6.)
 3. December 22. szombat 17:00 Advent este. Helyszín: Püspökmajori Klubkönyvtár (Szentendre, Hamvas B. u. 6.)

2018: December 25. kedd 10:00 Karácsonyi istentisztelet. Helyszín: Baptista Imaház

17:00 Gyermek – karácsony. Helyszín: Baptista Imaház

 1. December 30. vasárnap 10:00 Óévbúcsúztató istentisztelet. Helyszín: Baptista Imaház
 2. Január 2. kedd 16:00 Újévköszöntő és úrvacsora. Helyszín: Baptista Imaház

 

SZENTENDREI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET

Szentendre, Rákóczi út. 14.

December 2., Advent 1. vasárnapja, ünnepi istentiszteletek úrvacsorával, 8:00 és 10:00 órakor

December 9. 16 óra Kórushangverseny

December 24. 15 órakor családi istentisztelet

December 25. Karácsony I. nap ünnepi istentiszteletek úrvacsorával, 8:00 és 10:00 órakor

December 26. Karácsony II. nap 10:00 órakor ünnepi istentisztelet úrvacsorával

December 31. Óévi istentisztelet 18:00 órakor

 1. január 1. hétfő 10:00 órakor Újévi istentisztelet

 

SZERB ORTODOX PÜSPÖKSÉG

Blagovesztenszka templom, Főtér

Január 6. 14:30. Badnjak-fa megáldása és elégetése a székesegyház udvarán

Január 6. 22:00 Ünnepi virrasztásos Istentisztelet

Január 7. 8. 9.

Karácsony 1., 2., és 3. napja

10:00 órakor Ünnepi szent liturgia

16:00 Vecsernye

 

HANUKA – A FÉNY ÜNNEPE

A hanuka a zsidóság nyolcnapos téli ünnepe, idén a polgári naptár szerint december 2-től december 10-ig tart. A szentendrei Magyar-Izraeli Baráti Társaság idén is megrendezi az immár évek óta hagyományossá vált Hanuka-ünnepségét.

 

EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

Evangélikus Templom, Bükköspart 2.

 

GÖRÖGKATOLIKUS PARÓKIA PLÉBÁNIATEMPLOM

Templomdomb

Dec. 25. Karácsony – A mi Urunk Jézus Krisztus születése

11.00 Szent Liturgia

Dec. 26. Karácsony 2. napja – Szűz Mária istenanyasága

11.00 Szent Liturgia

Dec. 30. Karácsony utáni vasárnap

11.00 Szent Liturgia, óév végi hálaadás

Jan. 6. Vízkereszt, Úrjelenés ünnepe

11.00 Szent Liturgia, vízszentelés

Istentiszteletek helye: Keresztelő Szent János plébániatemplom