Ábrányi-kiállítás a szentendrei könyvtárban

2020. szeptember 09.

Egy megkésett romantikus író száz arca

Ábrányi Emil Szentendre híres lakója volt, aki életének utolsó másfél évtizedét töltötte a Duna-parti városban. Egykori villája helyszínül szolgált a 20. századi történelem számos furcsa „kalandjának”.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár előcsarnokában és kölcsönzőterében nemrég nyílt kamarakiállítás sok érdekességgel egészíti ki a róla alkotott képünket. Bemutatja Ábrányit, a költőt, műfordítót, újságírót és lapszerkesztőt, sőt politikust. Láthatjuk őt művein keresztül mint színműírót és híres operák szövegkönyvének szerzőjét. Szó esik az Ábrányi-ősökről, a nevezetes kortársakról, a kiterjedt család egyes tagjainak tevékenységéről és lakóhelyeikről. Felidézzük Ábrányi Emil és felesége, Wein Margit operaénekes szentendrei közéleti szereplését, és végül Ábrányi Emil halálának tragikus körülményeit.

A bemutató fő forrását a könyvtár muzeális könyvgyűjteménye adta, amelyben megtalálhatók a korabeli Ábrányi-kötetek, köztük dedikált könyvritkaságok is. Az anyag kiegészült eredeti képeslapokkal, melyeket Ábrányi levelezésre használt, valamint közel száz fotográfiával, melyek sokféle szemszögből villantják föl Ábrányi Emil arcát, sokszínű életművét.

A kiállítás október 13-ig látható, a könyvtár nyitvatartási idejében (www.pmk.hu). Kérésre csoportoknak, magánszemélyeknek rövid tárlatvezetést biztosítunk.