A Szentendrei Teátrum ősbemutatója: Petőfi-játék

2019. augusztus 01.

Nincs Szentendrei Teátrum színi növendékek, fiatal pályakezdők, rendezők, alkotók nélkül. A FRISS programsorozat részeként augusztus 9-én mutatják be a Városháza udvarán a Petőfi-játékot Gáspár András rendezésében.


Éjfél, street workout pálya. Egy fiatal csapat gyűlt össze, hogy kedvenc játékukat játsszák: a bátorságpróbát. Aznap az egyikük vállalt feladata, hogy átélje Petőfi Sándor utolsó három évének eseményeit. Mi újat lehet Petőfiről mondani? Zászlólengetés és huszárcsákó nem lesz, de kinyitjuk a titkos besúgói aktákat, megmutatjuk a költőzseni elhallgatott és fölvállalt szerelmeit, a rajongott barát elpártolását, s az utat, amely a halálba vezetett. Nem lóháton, karddal a kezében, hanem gyalog, fegyvertelenül nézett szembe végzetével. Ismerd meg végre, ahogyan a versében kérte. Elég bátor vagy hozzá? – kérdezik az alkotók a közönségtől.

Balázs Ágnes író:
„Tizenöt évvel ezelőtt kezdtem gyűjteni az anyagot a Petőfi-játékhoz. Miután összeállt a történet, félretettem, érlelgettem. Időnként elővettem a szövegkönyvet, javítottam rajta, majd ismét évekre fiókba került. Egy évvel ezelőtt Gáspár András ötletén felbuzdulva modern keretbe helyeztem a történetet: tizenkét fiatal játssza el a költő utolsó éveit, egy street workout pályán. A Petőfi-játék nem kockázatmentes vállalkozás. Nem óvatoskodunk, ahogyan Petőfi sem tette. Nekünk bátorságpróba, neki az élete volt a tét…”

Gáspár András rendező:
„Rendezőként arra törekszem, hogy olyan világot építsünk fel, amelyben a zenés színház klasszikus elemeit továbbgondolva közvetítünk lényeges, fontos üzeneteket. A Petőfi-játékban minden benne lesz, amit szeretek, és amit gondolok a világról! Szeretem a jó zenét: az író-dalszerző, Balázs Ágnes dalai korszerű hangszerelésben megszólaló, fülbemászó melódiák. Aktívan sportolok: az előadás szereplői komoly street workout edzéseken erősödtek, hiszen a sportág elemei komoly szerepet játszanak a dramaturgiában. Szenvedélyesen élő, alkotó ember vagyok: főhősünk egy lángoló, végletekig szenvedélyes fiatalember. Hiszek a művészet világmozdító erejében: Petőfi egy országot vitt magával a forradalomba. És nagyon szeretek jókat nevetni jól működő színpadi szituációkon, szeretek összeszoruló szívvel remegni szerethető hősökért. A próbák folyamán mindez megadatik. Jó munka ez. Minden benne van, amiért az ember imád színházat csinálni…”

Petőfi Sándor szerepében Hunyadi Máté:
„Mindig a következő kitűzött célok, az inspiráló feladatok adnak energiát, ezek éltetnek. Na meg a humor, ami nélkül a fogaskerekek szörnyen csikorognak.”

Staub Viktória alakítja Szendrey Júliát a kicsit sem megszokott, sőt nagyon is formabontó Petőfi-játékban. Szendrey Júlia is lázadó volt. Nem bírta a konvenciókat. Szembement a maradisággal. Különc is volt. Egyike az első magyar nőknek, akik társaságban szoknya helyett nadrágot viseltek, és a férfiakhoz hasonlóan szivaroztak. Naplót vezetett, és jelentős műfordító volt: nevéhez fűződik Andersen számos híres meséjének – például A rendíthetetlen ólomkatonának vagy A császár új ruhájának – magyarra fordítása. Egész életében forradalmár volt. Ezt a Szendrey Júliát formálja meg Staub Viktória, aki negyedéves lesz a Színművészeti Egyetemen. A Petőfi-játék – csupa szerelem, csupa forradalom, csupa fiatalság.

Bankó Bence alakítja Egressy Gábort, a színészlegendát, Petőfi Sándor barátját, aki a Nemzeti Színházban (és egyesek szerint a Nemzeti Múzeum lépcsőjén is) elszavalta a Nemzeti dalt.
„A Petőfi-játék is nagyon a szívem csücske, mert mozgásmániás vagyok, sose bírtam a fenekemen ülni sokáig, mindig valami extra tánckurzusra, edzőterembe, vagy jógázni jártam… A musical-szerelem pedig 10 éves korom óta tart: amióta dolgozom, egyetlen olyan darabban szerepeltem, ami pusztán prózai volt.”

Habóczki Máté a Petőfi-játékban több szerepben is remekel, Jókai Mór mellett kritikusként (Nádaskay) és Teleki grófként is feltűnik.
„Különösen közel áll hozzám az előadás, mert mindennapjaim része a sport. Ha máshogy nincs is időm sportolni, legalább a próbák, forgatások, szinkronizálások közötti utat bringával teszem meg.”
A sármőr Kuthy Lajos szerepét mintha csak rászabták volna Nádas Gáborra. És bár a Vígszínház Pál utcai fiúk című produkciójában is a rosszak oldalán áll – hiszen az ifjabb Pásztorként zargatja szegény Nemecseket –, a Petőfi-játékban Kuthy megformálásán kívül más szerepekben is brillírozik, így végre néha a jók oldalán villoghat egy kicsit.

A darab anti-főhőse, Majláth János, a besúgó, akit nem más, mint Pásztor Ádám alakít. A Petőfi-játékban kiemelkedő zenés színészi képességei mellett prózai kvalitásait is hasznosíthatja az ellenszenves besúgó karakterének megformálásával – akit megdöbbentően jól hoz.

Arany János neve biztos, hogy mindenkinek mond valamit, mint ahogyan az sem titok, hogy Petőfivel nagyon jó viszonyt ápoltak. Viszont nyugodtan elfelejthetünk mindent, amit az iskolában tanultunk róla. Budai Márton érző alakításában ugyanis a költőóriás igazi hús-vér emberként jelenik meg, mellőzve minden heroizálást.

Az ősbemutatón a szereplők többek között azt is megmutatják, Jókai Mór(ic) hogyan szeretett bele későbbi feleségébe, a nála nyolc évvel idősebb Laborfalvi Rózába.
A Petőfi-játék nem titkolt célja, hogy úgy mutassa be Petőfi Sándor életének utolsó három évét, hogy a szereplők ne a tankönyvekből ismert mitikus és misztikus alakok legyenek. Ne feledjük, ők is csak emberek voltak. Izgalmas lesz, az egyszer biztos!

Petőfi-játék – ősbemutató
Városháza udvara, augusztus 9.
https://szentendreiteatrum.hu