A magyar őstörténet kutatása – előadás

2022. január 21.

A magyar őstörténet kelet-európai régészeti kutatása a leletek fényében címmel tart előadást Dr. Türk Attila, a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállításhoz kapcsolódóan.

A korai magyar történelem ‒ közkeletűbb nevén a magyar őstörténet ‒ az írott adatokat tekintve forrásszegény kutatási terület. Így a régészet, mint rohamosan gyarapodó forrásanyagú tudományág, kiemelkedő jelentőséggel bír e téren. A régészet számára a korai magyar történelemmel kapcsolatos alapvető kérdés az, hogy Eurázsia kora középkori régészeti anyagából mi kapcsolható a magyarság elődeihez.
Az utóbbi évek régészeti eredményei alapján az Urál és a Kárpátok közötti régió hagyatékában olyan, jól körülhatárolható lelőhelycsoportok rajzolódnak ki, amelyek egyszerre mutatnak kapcsolatot a Kárpát-medence, illetve a Volga-Urál régió kora középkori
hagyatékával.

Előadó: Dr. Türk Attila (PPKE Régészettudományi Intézet, Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszék tanszékvezető)
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth L. u. 5.)
Időpont: 2022. január 29. (szombat) 16:00-17:00
Az FMC eseménye belépőjeggyel látogatható.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításain és programjain kötelező a maszkviselés.

Borítókép: femuz.hu