A „legszentendreibb” fesztivál

2018. augusztus 27.

Az év „legszentendreibb” eseményén, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon ismét közel kétszáz program közül válogathattunk augusztus 24-26. között. A szeszélyes időjárás komoly feladatokat adott a szervezőknek. Az eső elől több programot zárt helyre menekítettek, de a szabadtéren megtartott események látogatóit sem rettentette el az eső, hatalmas érdeklődés kísérte a háromnapos rendezvénysorozatot.

A műfajilag és tematikailag sokszínű programsorozatban a legnépszerűbb idén is a „Házak, udvarok, házigazdák” eseménysor volt. 33 óvárosi helyszínen zajlottak az irodalmi, zenés, táncos, beszélgetős, kreatív, mesélős és képzőművészeti programok szentendrei lokálpatrióták szervezésében.

A Gasztro utca sokoldalú étel, és italkínálata mellett a Barlang udvarán, a pódiumszínpadon és a Lázár cár téri nagyszínpadon délutántól késő estig remek koncertek zajlottak. Az utcán hastáncbemutatók, performanszok, mutatványosok produkciói színesítették a forgatagot.

Péntek este – az eső miatt kis késéssel – a gyertyaúsztatás is megrendezésre került, a gyertyák fénye a Dunán az égi vaku cikázó fényében most is varázslatos volt.

Nagyon népszerűek voltak a TDM iroda tematikus városi sétái, melyek között a szentendrei házakat bemutató és a GastroArt különösen vonzó volt. Ez utóbbi keretében szentendrei cukrászok és művészek a fesztiválra készült közös alkotását, egyedi, kreatív édességeket lehetett megkóstolni.

A Rotary Szentendre idei gumikacsa versenye fantasztikus érdeklődés mellett zajlott, sok értékes nyeremény mellett a fődíj idén is egy kerékpár volt. Az összegyűlt adományokat a szervezők a Bárczi iskola javára ajánlották fel.

Új helyszínnel bővült ez évben a fesztivál, a MANK Galéria festői udvarán gazdag programokkal várta az érdeklődőket. A Fő téri fényfestés, a Dumtsa utca zenei és gyermekprogramjai, a könyvtár eseményei is sok látogatót vonzottak.

A Fő térre meghirdetett koncertek új helyszínen kerültek megrendezésre: a Budapest Bár a PMK színháztermében aratott zajos sikert, a fesztivált pedig a Lóci játszik táncos bulija zárta a Duna korzón.