A Kereskedőház felújítása meghaladja a város erejét, az EMMI mégsem segít

2021. április 09.

Tavaly ősszel, Fülöp Zsolt polgármester soron kívüli kormányzati segítséget kért a Kereskedőház megmentéséhez.
A polgármester többek között a múzeumügyért felelős Kásler Miklósnak is írt ezügyben levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumába (EMMI).
Dr. Latorcai Csaba államtitkár válaszlevelében azt tanácsolta a polgármesternek, hogy „a város maga is tegyen a turisztikai vonzerőt jelentő látványosságok, értékek fenntartásáért, állapotuk megőrzésért.., hiszen ezek bevétele is a várost gyarapítja.
A gyarapították talán pontosabb megfogalmazás lenne, mert a 13 hónapja tartó világjárvány miatt megcsappantak a város turisztikai bevételei, egyebek mellett a múzeumok, kulturális intézmények bezárása okán, és mert tilos rendezvényeket tartani. A kormányzati elvonások miatt nagyon szűkös pénzügyi lehetőségei vannak a városnak,  az önkormányzat mégis mindent megtesz az épület megóvásáért. Azt azonban mindenki tudja, hogy önkormányzati költségvetésből csak ideiglenes megoldásokra futja.

Az államtitkár az „európai uniós források igénybe vételére” is felhívta a polgármester figyelmét.
Ez azért nehezen értelmezhető, mert ezeket a forrásokat még meg sem nyitották, s akár kedvező elbírálás esetén is évekbe telik, mire a város ezekből a pályázatokból pénzt láthat, mire megkezdődhet az épület megmentése. A Kereskedőház azonban nem bír ki éveket. A háromszáz éves műemléképület felújítása meghaladja az önkormányzat erejét. Sajnálatos, hogy ez a miniszteri magaslatokból nem látszik.

Fülöp Zsolt úr
részére

polgármester
Szentendre Város Önkormányzat
2000 Szentendre
Városház tér 3.

 

 

Iktatószám: VI/228-1/2021/KULTFEJL
Hiv. szám: 08/1375/2020
Tárgy:A szentendrei Képtár épületének felújítása

 

Tisztelt Polgármester Úr!

A Szentendrei Képtárat befogadó egykori Kereskedőház műemlék épületének rossz állapotáról Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak írt levelére válaszul az alábbiakról tájékoztatom.

Mindenekelőtt nagyon sajnálatos, hogy a 2016 végén ingyenes önkormányzati tulajdonba adott épület ilyen leromlott állapotba került, ami az ingatlan teljes körű használatát már nem is teszi lehetővé. Előremutatónak tartom ugyanakkor, hogy az MTÜ-vel együttműködve az Önkormányzat elkészítette az ingatlan megújításának megvalósíthatósági tanulmányát, és eljutott a tervezői közbeszerzésig. Szentendre város kiemelt turisztikai jelentőséggel bír, melynek fenntartása érdekében fontos, hogy a város maga is tegyen a turisztikai vonzerőt jelentő látványosságok, értékek fenntartásáért, állapotuk megőrzésért, hiszen ezek bevétele is a várost gyarapítja.

Jelen ismereteink szerint a 2021-2027 közötti időszakban az önkormányzatnak lehetősége nyílik majd a fejlesztés céljára európai uniós források igénybe vételére, mivel a Területi Operatív Program új verziójának tervezete a helyi önkormányzatok és gazdasági szervezeteik turisztikai és közösségfejlesztési céljait is támogatja. A Helyi gazdaságfejlesztés című intézkedés a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére irányul, míg a Helyi közösségi és kulturális, helyi sport és szabadidős terek és szolgáltatások címen tervezett beavatkozás a helyi gazdasági fellendülése érdekében a települési közösségi és kulturális terek, infrastruktúra fejlesztését is támogathatja.

Az európai uniós források igénybe vétele érdekében javasolom, hogy az önkormányzat a fejlesztési célt jelenítse meg az operatív programok alapját jelentő hazai dokumentumban, a Pest Megyei Területfejlesztési Koncepcióban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddig is kiemelt célja volt, hogy az ágazati fejlesztések, így a kulturális beruházások támogatására minél szélesebb bázist teremtsen. A kulturális infrastruktúra fejlesztési lehetőségeit a Területi Operatív Program egyeztetése során is képviselni fogjuk.

További munkájához sok sikert kívánok!

Budapest, 2021. március 25.

Üdvözlettel:

Dr. Latorcai Csaba
államtitkár