A KELEMEN KVARTETT KONCERTJEI SZENTENDRÉN

2016. január 07.

Programváltozás: Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy a Kelemen Kvartett február 3-i koncertje betegség miatt elmarad. A megváltott jegyek érvényesek a kvartett március 9-i koncertjére, vagy a vásárlás helyén visszaválthatók február 10-ig. Azoknak, akik online vásároltak jegyet, a jegyek árát automatikusan visszautaljuk. Amennyiben a március 9-i koncertre is jönnének, kérjük, váltsák meg ismét jegyüket. További információ: 26/317-966. Megértésüket köszönjük!


 

A 2010-ben alakult és azóta számos rangos nemzetközi díjjal elismert fiatal vonósnégyes március 9-én koncertet ad Szentendrén, a Városháza dísztermében. A koncertekre 1500 Ft-os áron jegyek válthatók elővételben a szentendrei Tourinform irodában (Dumtsa J. u. 22.  telefon:  26/317-966), online a jegy.hu és a szentendreprogram.hu oldalon,  illetve a koncertek előtt a helyszínen.

A kvartett tagjai:
Kelemen Barnabás
hegedű • Kokas Katalinhegedű • Homoki Gáborbrácsa • Fenyő Lászlócselló

Műsor:

Március 9. szerda, 19:00, Városháza díszterme

Műsor:
Ravel: Duó hegedűre és gordonkára (Kelemen Barnabás, Fenyő László)
Janáček: II. Vonósnégyes „Szerelmes levelek”
Debussy: Vonósnégyes
Bartók: III. Vonósnégyes
Belépőjegy: 1500 Ft


A 2010-ben alakult, a nemzetközi sajtó által az utóbbi idők „legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” titulált Kelemen Kvartett mostanra már széleskörű nemzetközi elismertséget tudhat magáénak. A magas művészi kifejezésmódjáért és életteli összjátékáért magasztalt kvartett játszott Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Horvátországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

Számtalan neves művésszel működtek együtt, mint például Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Joseph Lendvay, Maxim Rysanov és Nicolas Altstaedt a vonósok, illetve Peter Frankl, José Gallardo és Rados Ferenc a zongoristák közül. Olyan kiváló mesterektől tanulnak, ill. vesznek magánórákat, mint Günter Pichler, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Schiff András, Komlós Péter vagy Takács-Nagy Gábor.

2011-ben és 2012-ben a világ nagy vonósnégyes versenyeiről három esetben tértek haza első helyezésekkel és fődíjjal (Melbourne, Peking, Végh Sándor verseny). 2013 szeptemberében „beugrással“ debütáltak a híres londoni Wigmore Hallban, ahová a koncert sikerét követően az elkövetkező három évben négy koncertre visszahívták őket.

Eddigi sikereit követően a Kelemen Kvartett a 2014/15, ill. 2015/16-os évadokra a világ olyan neves koncerttermeibe kapott felkérést, mint a londoni Wigmore Hall (4 koncertre!), a New York-i Carnegie Hall és az amsterdami Concertgebouw. Ezeken felül Ausztrália és Új-Zéland valamennyi nagyobb koncerttermébe, India, Kína és Amerika nagyvárosaiba kaptak meghívásokat 2014-16-ra.       

A Kelemen Kvartett repertoárján többek között Bartók, Kodály, Dohnányi, Weiner, Liszt, Ligeti, Kurtág, Tornyai, illetve Purcell, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Brahms, Csajkovszkij, Sosztakovics, Schönberg, Webern, Berg, Kanchelli, Reich, Haas szerepelnek. Nevükhöz fűződik Steve Reich Triple Quartett-jének magyarországi és Kurtág György Six Moments Musicaux-jának ausztráliai bemutatója.


Kelemen Barnabás egy 1742-ben készült Guarneri del Gesu hegedűn játszik (ex-Kovács Dénes), Kokas Katalin pedig egy 1698-as Testore hegedűn (Milánó), mindkettő a Magyar Állam támogatásából. Homoki Gábor egy 1864-es Luigi Fabris brácsán játszik, Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Gofriller csellón.