A GyalogKalanddal megismerheted Szentendrét

2024. február 20.

Kíváncsi vagy Szentendrére? De nem csak a szűk lépcsősorok, a dunai panoráma, hanem a város történelme is érdekel? A GyalogKaland egy olyan kezdeményezés, ahol városfelfedező játék keretében tudhatsz meg többet Szentendréről! Ráadásul nem csak gyerekeknek ajánlják, az ötlet megálmodói csapatépítőket is hoznak a városba!

 

Minderről Barna Anitát, az egyik alapítót kérdeztük!

 

A GyalogKaland kezdeményezés játékos formában teszi megismerhetővé Szentendrét. Mi volt a céljuk az induláskor?

Szentendre rajongója vagyok már egyetemista korom óta, amikor idegenvezetőként rengeteg spanyol és portugál csoportot hoztam a városba. Amikor 12 éve ide költöztünk, belevetettem magam a város történetének alaposabb tanulmányozásába és tanultam olyan felkészült, lelkes sétavezetőktől, mint Krizbainé Szabó Éva vagy Benkovits György. Hamarosan elhelyezkedtem a Tourinform irodában és elkezdtem újra idegenvezetni. Nagyon élveztem, hogy „megtaníthatom a várost” az embereknek. A tapasztalatom azonban az volt, hogy egyre nagyobb igény van a város játékos megismerésére is. A gyerekeim születésnapjain is állandóan kincskereséseket, nyomozást találtam ki. Egyre többször kerestek meg cégek és osztálykirándulást szervező pedagógusok, hogy tartsak játékos, interaktív sétákat. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy profi grafikus segítségével kidolgozok olyan városfelfedező játékokat, amelyek önállóan játszhatók, végigvezetnek Szentendre legszebb pontjain, és közben az ide látogatók rengeteg mindent megfigyelnek, megtanulnak a városról. Mindegyik játékunk mellé ajándékba adunk (vagy emailen küldünk) egy dokumentumot is, amelyben a résztvevők röviden olvashatnak a játék útvonalán található látványosságokról is. Az a tapasztalatunk, hogy sokan elolvassák ezt a leírást is.

 

Miként kell elképzelnünk ezt a játékot, miben tud újat, mást nyújtani, mint egy saját séta megtétele a városban?

Jelenleg négy játékunk van: két kültéri és két beltéri. A kültériek esetében az a forgatókönyv, hogy a játék online megvásárlása után a játékcsomagokat a résztvevők vagy az Édeni Édességek Boltjában veszik át, vagy megvásárolhatják a Tourinform irodában is, majd az igényesen illusztrált játékfüzetek útmutatásai szerint végigjárják a kijelölt útvonalat és megoldják a játékos feladatokat. A nyomozás, illetve a kincskeresés végén ajándékot is kapnak. A „Fejtörő mesterek titkos ládája” című játékot 6-10 éves korosztály számára ajánljuk, ahol a gyerekek 1-3 fős csapatokban játszhatják a játékot. Ez egy kincskereső játék a kisiskolás korosztály számára, de óvodások is részt tudnak venni benne, ha a szülő felolvassa a feladványokat. A „Mr. QR nyomában” című városfelfedező játék 11 éves kortól játszható, de akár felnőttek is, ezt 2-5 főnek ajánljuk. Igazi csapatjáték mindkettő, mert a kicsik játékcsomagja 3, a nagyoké 5 dokumentumot rejt, így senki sem unatkozik.

 

Mit lehet tudni a beltéri játékokról?

Beltéri játékunk a szentendrei könyvtárban játszható helytörténeti szabadulószoba (A széf rejtélye), amely szintén szentendrei témákat érint. Kitaláltunk egy éttermi verziót is, amelyet társasjáték formában étteremben is le lehet játszani.

Mottónk: élmény, játék, érték. Meggyőződésünk, hogy ezekkel a programokkal játékos módon értékes élményt tudunk nyújtani. Így minden korosztály a saját élményein keresztül, saját tempójában, új szemszögből ismeri meg a várost.

 

Mióta zajlik a GyalogKaland és lehet-e tudni, hogy hányan vettek rajta részt?

A GyalogKaland 2022 márciusában indult. 158 egyéni rendelés érkezett és lebonyolítottunk kb. 40 osztálykirándulást, 15 csapatépítést és ugyanennyi születésnapot. Hozzávetőlegesen 2500 fő vehetett részt programjainkon, ráadásul sok szentendrei család is jött már velünk gyalogkalandozni (születésnapokra vagy egyszerűen élményteli, családi kikapcsolódásként). Szeptemberben és május-júniusban számtalan osztály jelentkezik játékainkra. Szinte minden szentendrei iskolából érkeztek már gyerekek, de jöttek hozzánk Pomázról, Budakalászról, Ürömről, Leányfaluról, Visegrádról, Budapest számos kerületéből és az ország távolabbi pontjairól is (Miskolc, Szolnok, Tihany).

 

Milyen minták, példák álltak Önök előtt, amikor megálmodták a GyalogKalandot?

Nagyon szeretünk utazni és megismerni más városokat. Több helyen is találkoztunk városfelfedező játékokkal, de ezek főleg mobil applikáción keresztül működtek. Nekünk fontos volt, hogy kézbe lehessen venni a játék elemeit, és a résztvevők örömüket leljék a szép megjelenésű játékfüzetekben.

 

Mi a tapasztalatuk, mennyire érdeklődnek Szentendre története iránt az ide látogató turisták?

Sokan látogatnak Szentendrére, mert hallottak a város különleges szépségéről, ugyanakkor kevesebbet tudnak a történelméről, ezért öröm látni, amint rácsodálkoznak a település majd 2000 éves, soknemzetiségű múltjára.

 

Tervezik elindítani esetleg idegen nyelven is?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy férjem (aki egyben társam a vállalkozásban is) fordító, én pedig nyelvtanár vagyok. Így „házon belül” le tudjuk fordítani a játékokat. Eddig elkészült az angol, spanyol, német változat és hamarosan kész lesz a francia és esetleg a portugál verzió is.

 

Mik a további terveik?

Tanár, idegenvezető és tréner is vagyok. Nagy örömmel tölt el, ha taníthatok, átadhatom a tudást. Kidolgoztam egy olyan élményalapú csapatépítő tréninget, amely Szentendre bemutatása mellett fejleszti az együttműködést és a kommunikációt a csapaton belül. Ezt a programot fogjuk kiajánlani cégeknek és hívjuk őket is hozzánk, hogy szeressék és ismerjék meg a Dunakanyarnak különleges kincsesbányáját, Szentendrét.