A Ferenczy Múzeumi Centrum online programjai 2021. 1. hét

2021. január 07.

Online tárlatvezetés és irodalmi beszélgetés is várja az érdeklődőket 2021. január 8-án és 9-én a Ferenczy Múzeum online felületein, ahol immár a tárlatok virtuális bejárása is lehetséges.

2021. 01. 08. péntek| 19:00 Online tárlatvezetés a Szentendre a kereskedőváros – A Castrumtól a Kereskedőházig című kiállításban. FACEBOOK

Szentendrét sokféle jelzővel illették az idők során. A kereskedőváros leginkább a 18. századi település jellemzője. A kiállítás a kereskedelem nézőpontjából mutatja be a város történetének főbb korszakait. A római kortól a 20. század első feléig nyújt betekintést a szentendrei kereskedelem történetébe, összegzi a korszak életmódjára, áruforgalmára vonatkozó ismereteket.
Vezérfonala a Duna, a népeket és kultúrákat összekötő vízi út és legfontosabb kereskedelmi útvonal. Megismertet a kereskedő céhvel, a fontosabb árucikkekkel, a kereskedő családokkal. Szó esik a legfőbb árucikkről, a szentendrei borról, a piszkéről, a piacról, a kereskedőház lakóiról és a várostörténészek előtt álló feladatokról.

 

A helytörténeti kiállításon a két kurátor Ottományi Katalin régész, Sz. Tóth Judit néprajzos muzeológus és Krizbainé Szabó Éva kalauzolja végig az érdeklődőket.

A tárlatvezetés első része itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum/videos/232564575100609

 

A kiállítás kurátorai: Dr. Fábián Laura, Dr. Ottományi Katalin, Dr. Sz. Tóth Judit

 

2021.01.09. szombat| 17:00 Online KORtársalgó – irodalmi beszélgetéssorozat 5. Kukorelly Endre beszélgetései kortárs írókkal. FACEBOOK

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum/photos/gm.1540969602758607/3154188748019740

Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg (legfrissebb kötete: Cécécépé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé). Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.

Aki pedig ezen a januári estén válaszol:
Márton László író, forgatókönyvíró, egyetemi oktató
„Regény, színdarab, novella, kritika, esszé, műfordítás. Költeményeket nem ír. Fordításai, színdarabjai jelentős részben versek – még kritikát is írt versben. A(z egyik) legjobb „formaművész” a kortárs magyar irodalomban. Színdarabjai akkorát ütnek, hogy inkább nem játsszák azokat. Játsszák és nem, nem tudom követni, miért. Műfordítói életműve, ebben biztos vagyok, a legjelentősebb a kortársaim közt, elég, ha csodálatom tárgyait, öt óriási opuszt emelek ki: Goethe Faustját, Gottfried von Strassburg, Sebastian Brandt, Walter von der Vogelweide műveit és A Nibelung-éneket. Vagy vegyük a Grimm-testvérek meséit-mondáit? Gryphiust, Novalist, Luthert? Márton Lászlót a nyolcvanas évek legelején láttam először az ELTE kari könyvtárában, a polcok közt állva olvasni. Azóta is így látom: ember, olvas. Mindent. Háromszáz könyvet évente. Olvas és ír: nyomdakészen beszél arról, amiről olvas és ír, de ne hívd föl, ne zavard, nincs is telefonja.”
Kukorelly Endre

ÚJDONSÁG!

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum virtuális tárlatai

Különleges élményben lehet része azoknak, akik bejárják – immár virtuálisan – a 2020-ban épült, de a  a járványhelyzet miatt rövid ideig látogatható kiállításainkat. Jelenleg két kiállításunkban lehet online barangolni, de további kiállítások felkerülése is szervezés alatt van.

Elérés, információk:

http://www.muzeumicentrum.hu/virtualis-kiallitasok/