50 év, 50 nyár – a Teátrum jubileumi sajtótájékoztatója

2019. május 16.

Az idén ötvenéves Szentendrei Teátrum jubileumi sajtótájékoztatóját a Rózsavölgyi Szalon Arts & Caféban tartották, 2019. május 15-én. A szentendrei kötődésekről, a Teátrum jelenéről és múltjáról, az idei évadról Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőse, a Szentendrei Teátrum 2019-es évadjának háziasszonya, Hernádi Judit színművész, Fábián Dóra, az Ételt az Életért Alapítvány képviselője, Szokol Judit, az SZFE végzős rendezőhallgatója, Timár András színháztörténész, dr. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója és Vasvári Csaba, a Teátrum igazgatója beszélt.

A Teátrum legendás, első előadását 1969. július 5-én rendezték a szentendrei főtéren. Békés András és Zsámbéki Gábor két elfeledett magyar mű, a Comico-Tragoedia, valamint a Pikko herceg és Jutka Perzsi színpadra állításával indították útjára a szentendrei szabadtéri színjátszás hagyományait. Az azóta elmúlt fél évszázad gazdag történetét kutatta és dolgozta fel Tímár András színháztörténész. A TEÁTRUM50 kutatási projekt anyaga: dokumentumok, fotók, interjúk a nagyközönség számára a https://teatrum50.szentendreiteatrum.hu oldalon találhatók meg.

„Az 50 éves Szentendrei Teátrum olyan kiemelkedő kulturális produktum, ami a szentendrei identitás részévé vált, a város imázsának építésében nagy szerepe van. A templomairól, képzőművészeti hagyományairól híres város mindennapjaiba a szabadtéri színjátszás is beépült” – mondta el Gyürk Dorottya alpolgármester a sajtótájékoztatón.

Az idei, jubileumi nyár öt premiert és számtalan vendégjátékot kínál. Dan Gordon a Becéző szavak című darabjának magyarországi bemutatója a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkció együttműködésében nyitja az évadot. A népszerű könyv és film adaptációjának címszerepében Hernádi Juditot láthatjuk majd a színpadon.

Vasvári Csaba teátrumigazgató a Teátrum FRISS produkcióit mutatta be.  „Három éve indítottuk el a FRISS programsorozatot. Évek óta egyre több fiatalnak adunk megmutatkozási lehetőséget. Előadásaink érzékenyítő témáikkal, újszerű látásmódjukkal új utakon járnak, és új utakat járhatnak ki a színházi alkotók és a szentendrei nézők előtt is.” Szokol Judit rendezésében, Nyitrai László zenéjével Máté Zsolt darabja kerül színre. A hentes lánya című monodráma-musicalt Jurás Jenő Ne szakítson félbe! című darabja ihlette. A darab főhősnője rózsaszín tündérvilágban él, amiből fel kell ébrednie. Amikor megkérik a kezét, kiderül, hogy túl kicsi rá a gyűrű, és innentől olyan lavina indul el, ami alapjaiban változtatja meg az életét. A különleges műfajú monomusical főszereplője az idei évad háziasszonya, Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatója lesz. Gubik Petra a sajtótájékoztatón a darab hangulatát a Fáj a szívem című dallal idézte meg, Szép András zongorakíséretével. Gubik Petra arról beszélt, számára rendkívül izgalmas és egyedülálló kihívás a monomusical címszerepe, és megtiszteltetés számára, hogy a jubileumi évadban épp ő lehet a Szentendrei Teátrum háziasszonya.

A zenés monomusical-ősbemutató rendezője, Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója ebben az évadban színpadra állítja Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot is. Molnár eléggé érzékletes alcímet választott darabjához: egy csirkefogó élete és halála, külvárosi legenda hét képben. Liliom szerepében Géczi Zoltán mutatkozik be, Julikát Rusznák Adrienn alakítja.

A jubileumi nyár sem telhet el opera nélkül. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta, hogy három éve indult útjára az egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Az első évben A sevillai borbély nyitotta meg újra a Fő téri operajátszás hagyományát. Idén nyáron húsz kiváló operaszólista részvételével varázsolnak mediterrán, Portofino-i hangulatot a belváros szívébe. Az operagálán terített asztalok, pezsgős vacsora és a legnagyobb klasszikusok várják a műfaj rajongóit. A műsorban Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból válogatnak, az áriákat az Óbudai Danubia Zenekar kíséri Dinyés Dániel vezényletével.

Az idei nyáron a kultúra mellett a jótékonyságra is hangsúlyt fektettek a szervezők az Ételt az Életért Alapítvánnyal együttműködésben. A színházlátogatók jó ügyért is tehetnek, hiszen a szegény sorsúak, hajléktalanok étkeztetéséhez is hozzájárulhatnak.

 Fotók: Gordon Eszter

A Szentendrei Teátrum 2019 programjai

PREMIER!

Június 29. szombat 20:30

Esőnap: június 30.

Fő tér
Operagála

Fellépő művészek:

Balczó Péter, Bátki Fazekas Zoltán, Bordás Barbara, Busa Tamás, Cseh Antal, Farkasréti Mária, Fischl Mónika, Fodor Beatrix, Frankó Tünde, Hanczár György, Kálnay Zsófia, Kendi Lajos, Keszei Bori, Kiss András, Kolonits Klára, Laki Péter, Mester Viktória, Pataki Bence, Rácz Rita, Rálik Szilvia, Schnöller Szabina

Közreműködik: Óbudai Danubia Zenekar

Vezényel: Dinyés Dániel

Rendező: Szabó Máté

 

Három évvel ezelőtt Szentendrén indult útjára az egyedülálló színházi együttműködés, a Co-Opera. A Szentendrei Teátrum, a Debreceni Csokonai Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház társulata, a Magyar Állami Operaház szólistáival együtt eddig több mint 100 előadáson kápráztatta el a közönséget kiváló produkcióival határon innen és túl.

Idén nyáron a Co-Opera Szentendrén tartja évfordulóját és az 50 éves Szentendrei Teátrummal együtt ünnepel.

A hazai és nemzetközi operaszínpadok kivételes tehetségeit felvonultató gálán népszerű részleteket hallhatnak Mozart, Rossini, Verdi és Puccini operáiból. A formabontó koncert rendezője, a fiatal művészgeneráció kiváló képviselője, Szabó Máté. Az igazi örömünnep a szentendrei nyár legkülönlegesebb komolyzenei programjának ígérkezik.

 

Belépőjegyek:

Zsöllye vacsora nélkül: 10.000 Ft; Helyek vacsorával: 13.000 Ft; V.I.P. helyek vacsorával: 20.000 Ft

Vacsora: 19 órától 20:30-ig

PREMIER!

július 5. péntek, 20:30
További előadások: július 6., 11., 12., 13.
Esőnap: július 7., 8, 14., 15.

Városháza udvara

Városház tér 3.

DAN GORDON: BECÉZŐ SZAVAK

A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös bemutatója

magyarországi bemutató

Larry McMurtry regénye és a Paramount Pictures Corporation filmprodukciójának James L. Brooks által írt forgatókönyve alapján

Fordította: Zöldi Gergely

Szereplők: Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés, Cseh Judit

Díszlet: Kálmán Eszter

Jelmez: Kiss Julcsi

Rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit

Zene: Mátyássy Szabolcs

Rendező: Kocsis Gergely

Producer: Orlai Tibor

 

Vannak strapás anyák. Sziporkázóak, szórakoztatóak, de a legrosszabbkor szólnak, tapintatlanok és mindig hibátlanul szúrják be a legbrutálisabb megjegyzést. Ha nem a mi bőrünkre menne, boldogan élveznénk imádnivaló humorukat. Na, Aurora ilyen. Pedig mindig a legjobbat akarja, az egész életét parkolópályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét – aki mellesleg férjes asszony, és gyerekei vannak. Mert ő megmondta előre.

Az emlékezetes regény és film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából, hazai színpadon is bemutatkozik a komikus helyzetekben bővelkedő történet. Ami mindenekfelett arról szól, hogy sohasem késő az őszinteség…

A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi  Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

 

Belépőjegy: 4900 Ft, early bird: 4200 Ft (első 100 db jegy, legkésőbb június 15-ig)

PREMIER!
FRISS
július 14. vasárnap 20:30

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)
Nyitrai László – Máthé Zsolt: A hentes lánya
A Szentendrei Teátrum és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös bemutatója
ősbemutató

Az előadás szövegét Jurás Jenő Ne szakítson félbe! c. monodrámája inspirálta

Nóra: Gubik Petra

Zeneszerző: Nyitrai László

Dalszöveg: Máthé Zsolt
Korrepetitor: Szép András

Dramaturg: Balázs Júlia

Látvány, jelmez: Mikes Anna

Rendező: Szokol Judit


Nóra élete tündérmese egészen addig, amíg az eljegyzésén nem megy rá a gyűrű. A rózsaszín felhőkből rémálomba csöppen: magára marad. Elhatározza, hogy gyökeresen megváltoztatja életét. Tökéletes szeretne lenni azonnal, és ezért bármire képes.

A zenés monodráma egy fiatal nő vallomása felnőtté válásról, önismeretről, szerelemről.

Az előadás hossza: kb. 70 perc
Belépőjegy: 3000 Ft, diákjegy 1500 Ft (igazolvány felmutatásával)

FRISS

július 19. péntek 20:30
További előadás: július  20. szombat 20:30

Esőnap: július 21. vasárnap 20:30

Városháza udvara

Városház tér 3.

 

Shakespeare: Vízkereszt, vagy igazából mindegy
Vecsei H. Miklós fordításában

A Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház produkciója

 

Játsszák:

Kovács Tamás, Herczeg Péter, Lestyán Attila, Mészáros Martin, Dóra Béla, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Gyöngyösi Zoltán, Böröndi Bence, Patkós Márton, Barta Ágnes, Waskovics Andrea, Rujder Vivien

Hang, fény – Nagy Attila

Látvány – Hajdu Bence

Jelmez – Vecsei Kinga Réta

Zene – Mátyássy Szabolcs

Dramaturg – Vecsei H. Miklós

Rendezőasszisztens – Szilágyi Brigitta

Producer – Osváth Gábor

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

 

Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan amire a színház vágyik. Csak játék, csak szerelem, csak álom, csak küzdelem, csak félelem, csak rettegés, csak kétségbeesett harc a magány ellen, remény a szerelemért, az őrületért, az egyetlen igazságért, hogy igen létezik és van és uralkodik és lehet hinni benne, ha nem is hinni inkább csak kutatni.

 

Belépőjegy: 3800 Ft, diákjegy: 1900 Ft (igazolvány felmutatásával)

július 21. vasárnap 20:30

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

Karinthy kabaré

felolvasószínházi est

Akik a nagy idők nagy alakjait megidézik:
Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve
Zongora: Balázs József
Rendező: Seres Tamás

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely ökörérvényűen fejezi ki az életet. Egy “cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Karinthy úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Az előadás durván 100 évet ölel át, melyben Karinthy és kortársai is felvillannak.

Az előadás hossza 80 perc (szünet nélkül)

Belépőjegy: 2900 Ft

PREMIER!

FRISS

július 25. csütörtök 20:30 
Esőhelyszín: Pest Megyei Könyvtár Színházterme

Városháza udvara

Városház tér 3.

Molnár Ferenc: Liliom, egy csirkefogó élete és halála, külvárosi legenda hét képben
A Szentendrei Teátrum, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös bemutatója

Liliom – Géczi Zoltán

Julika – Rusznák Adrienn

Marika – Jókai Ági

Muskátné, Lujza – Bakonyi Alexa

Ficsur/Hugó/Detektív – Jegercsik Csaba

Hollunderné/Linzmann/Detektív – Tóth Károly

Dramaturg – Balázs Júlia

Zeneszerző – Szegvári Júlia

Látvány – Jeli Sára Luca

A rendező munkatársa – Palkó Panka, Solténszky Ráhel

Rendező: Szokol Judit

 

Két fiatal ül a Városliget egy padján. Körbelengi őket az akácvirág illata. A verkli hangja lassan elhal, beesteledik. Ebben az örökké tartó pillanatban a jövő csupa ígéret. Liliom és Julika találkozása két magányos ember egymásra találása. Szerelmük a nagy szerelem, amiért érdemes mindent feladni és újrakezdeni.

A Liliom a huszadik század egyik legszebb és legfájdalmasabb története. Liliom öntörvényű művész akinek szerelméért vagy vállalnia kell az önfeladással járó polgári létet, vagy szembe kell néznie a nyomorral.

 

Az előadás hossza: 120 perc (két részben)

Belépőjegy: 2500 Ft, diákjegy: 1250 Ft (igazolvány felmutatásával)

 

július 26. péntek 20:30

Esőhelyszín: Pest Megyei Könyvtár Színházterme

Városháza udvara

Városház tér 3.

Jean-Marie Chevret: Amazonok – Három év múlva

 

Játsszák: Náray Erika, Györgyi Anna, Auksz Éva, Ozsgyáni Mihály, Varga Ádám, Sztarenki Pál

Díszlet: Enyvvári Péter – Szarka János

Jelmez: Kiss Fabióla

Fordító: Tótfalusi Ágnes

Rendezőasszisztens: Sütő Anikó

Rendező: Szarka János

 

Az Amazonok című darabnak megszületett a folytatása: Martine, a középkorú háziasszony, akit a férje elhagyott egy huszonéves szőkeségért, boldogan él argentin szerelmével, Pablóval. A bolondos Annie időközben férjhez ment egy idős milliomoshoz, aki tényleg önmagáért szerette őt, de a férfi hamar meghalt, ő meg bolondosabb és tisztánlátóbb, mint valaha. A két fiú, Guillaume és Loïc továbbra is bérlik Martine lakásának felső szintjét, és tökéletesen boldogok. Micky pedig, a könyörtelen üzletasszony, aki elriasztja magától a férfiakat… De tényleg: hova tűnt Micky? Miért nem érik el őt soha? Miért kerüli őket? És egyáltalán: valóban olyan tökéletes minden?

Az előadás Jean-Marie CHEVRET engedélyével jött létre. Magyarországi jogok: Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség.

 

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

 

Az előadás hossza: 125 perc (két részben)
Belépőjegy: 4500 Ft

 

Július 27. szombat 20:30

 

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.

Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

MELLETTÜNK

Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje

Az Orlai Produkció előadása

 

Grecsó Krisztián – próza

Grecsó Zoltán – tánc – improvizáció

Közreműködnek:

Bagi Anna Borbála – zongora

Törőcsik Franciska – ének

Látvány: Gothár Márton

A közös identitásról, régről és máról, identitásról és szülőkről, magukról, a falusi gyerekkorról és szerelmes kamaszokról, és persze az új regényhősről, Veráról mesélnek a Grecsó-fivérek más-más nyelven, mégis dialógusban. A zene és a tánc felel az írásokra, de nem magyarázza a szöveget, nem pantomim. A közös este inkább élvezetes, különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. Tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozás, egy zenés-táncos színházi pódiumest a családról, a szerelmekről, az első nagy szerelemtől az első válásig.

Az előadás hossza: 90 perc (egy részben)
Belépőjegy: 3000 Ft

 

július 28. vasárnap 20:30

 

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU
igaz történetek sorozata a közelmúltból
Lengyel Nagy Anna történetei színpadra alkalmazva
Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány és az  Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre

A MI JÓZSINK | ERZSIKE

Lázár Kati és Epres Attila előadásában
Látvány: Cziegler Balázs

Dramaturg: Zöldi Gergely

Plakát: Csáfordi László

Rendező: Keresztes Tamás és  Pelsőczy Réka

Művészeti vezető: Pelsőczy Réka

Producer:  Orlai Tibor

 

Sorozatunk minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna, a szerző, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. Mi is kell ahhoz, hogy egy, sokáig állati sorban tartott kisember a saját(!) csillogó Mercedesét vezethesse? Hogy – egy adott pillanatban – ő parancsolhasson a rettegett Vezérnek?  Hogy megforduljon a világ? Hogy mi kell hozzá? Kelet-Európa újkori történelmének összes fintora. Privát történelem – szigorúan alulnézetből.
És ahhoz mi kell, hogy egy egyszerű parasztasszony képes legyen kikaparni a gyerekét a biztosnak látszó halálból? Zsigeri őserő, vak zsigeri hit, nem kevés csoda, meg, talán, alkalmanként egy-egy kisfröccs. Két himnusz az élethez.

 

Az előadás hossza: 90 perc (két részben)
Belépőjegy: 3500 Ft

 

FRISS

augusztus 1. csütörtök 20:30

Dunaparti Művelődési Ház udvara

Szentendre, Duna korzó 18.

Esőhelyszín: ugyanott, Barlang

 

Hamvas Béla: Ördöngösök

Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti kar III. évfolyamának előadása

 

Játsszák: Dura Veronika, D. Varga Ádám, Kelecsényi Anna, Kovács Martin, Nagy Péter János, Pálóczi Bence, Szabó Dorottya, Támadi Anita, Trill Beatrix, Urbán Richárd, Varga-Huszti Máté

Dramaturg – nagyjából mindenki és az élet

Személyi edzők – Fábián Péter, Benkó Bence

 

A húszas években Hamvas úgy látta, hogy az irónia vagy a szatíra az egyetlen lehetőség arra, hogy a világ állapotát leírjuk: „Ádám óta nem élt senki, akin ne lehetett volna nevetni.” Ez a műfaj azonban – főleg akkor, ha a mű rendezőelvének választjuk – azt is magával hozza, hogy az ábrázolt helyzetből nincs kivezető út. Az Ördöngösökben sincs megoldás, a regény statikus, valójában nem tart sehonnan sehova. A szereplők nem fejlődnek, megmaradnak a maguk rögeszméjében, egyszer és mindenkorra.

„Nos ez a pokoli nyavalya az, aminek e mű az arcába nevet. Valójában ez a nevetés itt ennek az örvénylésnek az egyetlen ellenpólusa és világossága, de ez a hang az, amelyről minden időben fel lehet majd ismerni engem itt, ebben az egyszeriségemben és mulandóságomban.” (H.B.)

Az előadás hossza: 100 perc (egy részben)

Belépőjegy:2900 Ft, diákjegy: 1450 Ft (igazolvány felmutatásával)

FRISS

augusztus 2. péntek 21:00

Esőnap: augusztus 5. hétfő 21:00

Városháza udvara

Városház tér 3.

SZÉTTÉPVE

koncertszínház

Zenés szembenézés SZABÓ KIMMEL TAMÁSSAL

Közreműködik:

Locsmándi Bence / Schneider Zoltán – gitár

Szentmihályi Gábor – dob

Frey György/ Szőke Péter – basszusgitár

Lázár Zsigmond – zongora, hegedű

Magyar szöveg: Závada Péter

Zenei vezető: Lázár Zsigmond

Plakát: Csáfordi László

Rendező munkatársa: Skrabán Judit

Rendező: Novák Eszter

Producer: Orlai Tibor

 

Vajon miért választja az ember az élet helyett az élet villanásnyi illúzióját? Mi az, amiért az olykor biztonságos családi hátteret, a tiszta jövőt egy koszos gyorséttermi WC-re váltja? Mi az a pillanat ahol megszületik a döntés, hogy fejjel csússzunk lefelé a lejtőn? A függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. Előadásunk az embert boncolgatja, a döntést vizsgálja és igyekszik bemutatni, hogy az élet néha tényleg csak egy pillanaton múlik!

Igaz történetek, zene, fény és sötét. A döntés a miénk, de talán létezik kiút…

 

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

 

Az előadás hossza: 95 perc (egy részben)
Belépőjegy: 3800 Ft, diákjegy 1950 Ft (igazolvány felmutatásával)

 

augusztus 3. szombat 20:30

esőnap: augusztus 4. vasárnap 20:30

Városháza udvara

Városház tér 3.

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar koncertje

 

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar 2017. május 1-én alakult és a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar tagjai mindannyian a Dés-Geszti-Grecsó: A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplői: Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és a zenekarvezető: Fesztbaum Béla.

A zenekar egyre bővülő repertoárján helyet kap A Pál utcai fiúk számai mellett, több legendás vígszínházi sláger, jól ismert Presser dal és természetesen néhány kedvenc a hazai és a külföldi klasszikus rock világából.

Igazi örömzene vígszínházi színészektől! Ez A GRUND – vígszínházi fiúzenekar!

 

A koncert hossza: 90 perc

Belépőjegy: 3900 Ft

augusztus 4. vasárnap 20:30

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

 

Terike és Irén

a KV Társulat produkciója

 

Szereplők: Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

 

Író: Markó Róbert és a KV Társulat

Produkciós asszisztens: Cseh Adrienn

Dramaturg: Enyedi Éva

Díszlet-jelmez: Michac Gábor

Technikai munkatárs: Balázs Gergely

Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Rendező: Markó Róbert

 

A darabot megtörtént eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek kiadva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. A történet egyszerre szövevényes, szürreálisan mulatságos és rendkívül drámai; azt mutatja be, mi vitt rá két tisztességes, javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon egy látszólag értelmetlen, törvénybe ütköző cselekedetre.

A Terike & Irén egy budapesti road movie. Az előadás – az idén tíz éves KV Társulat művészi koncepciójába illeszkedve – a kis- és nagyszerűség kontrasztjában rejlő humor maximális kihasználásával látleletet ad a mai Magyarországról, a nők helyzetéről, ugyanakkor a női nem univerzális vágyairól.

 

Az előadás hossza: 1 óra (szünet nélkül)

Belépőjegy: 3900 Ft

PREMIER!

FRISS

augusztus 9. péntek 20:30

Esőnap: augusztus 10. 20:30

Városháza udvara

Városház tér 3.

Balázs Ágnes: Petőfi – játék

zenés bátorságpróba

ősbemutató

 

Játsszák: Hunyadi Máté e.h., Staub Viktória e.h., Bittner Dániel, Bajor Lili e.h., Kiss Anna Laura, Ilyés Jennifer, Kádas Petra e.h., Hrisztov Toma e.h. Kurucz Dániel e.h., L. Nagy Attila e.h., Nádas Gábor, Pásztor Ádám, Budai Márton

 

Koreográfus: Farkas Amáta

Látványtervező: Márkus Sándor

Hangszerelő: Galambos Zoltán

Street-workout szakember: Gödrösi Ádám

Produkciós vezető: Schőn Edina

Producer: Hybrid Művészeti, Kulturális Nonprofit Kft.

Rendező: Gáspár András

 

Éjfél, street workout pálya. Fiatal csapat gyűlik össze, hogy kedvenc játékukat játsszák: a bátorságpróbát. Aznap az egyik srác vállalt próbája nem más, mint hogy át kell élnie az ismert költő, Petőfi Sándor utolsó három évének eseményeit. Megszólal a zene, kezdetét veszi a Petőfi-játék, s vele együtt mindannyian érzelmi hullámvasútra kerülünk. Szenvedély, forradalmi mámor, politikai intrikák, csalódás és üldöztetés, sírig tartó szerelem és önfeláldozás. Tudjuk, mi a történet vége. Bátorság kell, hogy szembenézzünk vele…

 

Az előadás hossza: 150 perc (egy szünettel)
Jegyár: 3500 Ft, diákjegy 1750 Ft (igazolvány felmutatásával)

augusztus 10. szombat 20:30

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

 

ÚjraTervezés

Szinetár Dóra lemezbemutató koncertje

 

ÚjraTervezés címmel jelent meg a közelmúltban Dóra legújabb szóló lemeze, melyen az elmúlt közel 30 év alatt repertoárjának ikonikussá vált musicalslágereiből kapunk különleges válogatást.

Az ÚjraTervezés koncert sok dalt tartalmaz a legújabb szólólemezről, de mellettük megjelennek Dóra egyéb kedvencei is, hiszen koncertrepertoárja rengeteg zenei stílust felölel a klasszikus musical-daloktól a sanzonokon át épszerű filmslágerekig. A különböző műfajokat az a sok személyes történet hozza össze, amivel a dalok között a színésznő elvisz minket gyerekkorától, az első színpadra lépésétől, a felnőtté válásán át az anyaság megélésének csodájáig.

 

A koncert hossza: 70 perc

Belépőjegy: 3900 Ft

augusztus 11. vasárnap 20:30

Ferenczy Múzeum udvara
Kossuth u. 5.

Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése

 

felolvasószínházi előadás

 

Szereplők: Balsai Móni és Trill Zsolt

Szerkesztette és rendezte: Seres Tamás

„Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.” – részlet Nádas Péter Bármi jő című, a levelezéskötethez írt esszéjéből.

 

Az előadás a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült.

Az előadás hossza: 90 perc (szünet nélkül)

Belépőjegy: 2900 Ft

augusztus 11. vasárnap 20:30

Esőnap: augusztus 12. 20:30

Városháza udvara

Városház tér 3.

Söndörgő – Nyolc8Nyolc

lemezbemutató koncert

 

Tagok:

Buzás Attila (tamburabőgő, tapan, koboz)

Eredics Áron (prímtambura, csellótambura,

derbuka, saz)

Eredics Benjamin (brácstambura, trombita)

Eredics Dávid (basszprímtambura, klarinét,

altszaxofon, szopránszaxofon, kaval)

Eredics Salamon (basszprímtambura, harmonika,

hulusi, pásztorfurulya, csellótambura)

 

Az 1995-ben Szentendrén megalakult Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás indította el. Kirívó virtuozitásával és lehengerlően friss előadásmódjával mára Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttessé vált.

A Söndörgő új albuma a zenei „történetmesélés” jegyében született: a különálló számok összefüggő zenei folyamattá válnak, szétfeszítve a népzene és népzenei feldolgozás kereteit. A többségében Söndörgő szerzeményeket tartalmazó Nyolc 8 Nyolc albumon a hangszer- és hangszínváltozás a műfajban szokatlan, egyedi világot teremt, kapukat nyit más műfajok, például a jazz, és legfőképp a komolyzene felé. Ettől keletkeznek egyéni hangvételű Bartók feldolgozások (Parsley Bride, Kind of Bela) és a szerb népdal újraértelmezései (Stani, Broad Leaves).

 

A koncert hossza: 80 perc

Belépőjegy: 3900 Ft

 

 

GYEREKTEÁTRUM

 

Helyszín: Dunapati Művelődési Ház udvara

Szentendre, Duna korzó 18.

Esőhelyszín: ugyanott, Barlang

 

Július 7.  vasárnap 10:00

Szász Ilona: A Holdkirály palotája
Aranyszamár Színház

 

Előadják: Baranyai Anita, Érsek-Csanádi Gyöngyi, Csillag Botond

Tervező: Orosz Klaudia Jászai-díjas

Zeneszerző: Novák János Jászai-díjas

Rendező: Szívós Károly Blattner-díjas

Te is segíthetsz kiszabadítani a szépséges leányt: locsogj, mint a tenger, kopogj, mint a kövek, ciripelj, mint a kabócák, s meglátod a szerelmesek újra egymásra találnak.

Ajánlott korosztály: 4 éves kortól.

 

Az előadás hossza: 50 perc
Belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy 4 főre: 3000 Ft

 

 Július 14. vasárnap 10:00

A sündisznó

Nyári Bábszínház

Játssza: Nyáry Bernadett, Tűzkő Sándor

Magyar népmese feldolgozás ritmushangszerekkel, óriás péklapát, palacsintasütő és vágódeszka bábokkal, gyönyörű magyar népdalokkal és bátor gyerek szereplőkkel.

Ajánlott korosztály: óvodás és kisiskolás gyerekek

Az előadás hossza: 45-50 perc

Belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy 4 főre: 3000 Ft

 

Július 28. vasárnap 10:00

Apacuka zenekar koncertje

 

Pálfi Kriszta- ének, szöveg

Pálfi Viktor- gitár, vokál

Valóczy Balázs- ütőhangszerek

Veres Péter- basszusgitár, vokál

Igazán különleges élményben lehet része annak, aki az Apacuka fellépésére ellátogat!

Interaktív, játékos, táncos koncertjeiken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatóak, melyek különféle zenei irányzatokat ötvöznek, a rocktól a jazz-en, diszkón és funkyn át a reggae-ig.

 

Belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy 4 főre: 3000 Ft

augusztus 4. vasárnap 10:00

A malacon nyert királylány

Majorka Színház

 

Játssza: Táncsits Maja, Tapolcsányi András

Amikor János, a kanászlegény furulyázásba fog, malacai úgy táncolnak, hogy kacag, aki látja. Megtetszik ez a királylánynak is, így János elindul, hogy feleségül vegye a királylányt. Ám találkozik egy rátarti gróffal, aki ugyanerre pályázik. Melyiküké lesz a királylány keze?

 

Az előadás hossza:  40-45 perc

Belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy 4 főre: 3000 Ft

 

 

KONCERTEK

Helyszín: Dunaparti Művelődési Ház udvara

Szentendre, Duna korzó 18.

Esőhelyszín: ugyanott, Barlang

Belépőjegy:

Diák- és nyugdíjas jegy: igazolvány felmutatásával

 

Július 6. szombat 20:00

Borbély Műhely & Dresch Mihály

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák

Tálas Áron – zongora

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob

vendég: Dresch Mihály – szaxofon, fuhun

 

A szentendrei Barlangban immár tizenhat éve működő Borbély Műhely jazzklub házigazdái ezúttal különleges műsorral készülnek a nyári sorozat nyitókoncertjére. Vendégük a magyar jazz kiemelkedő alakja, Dresch Mihály lesz, akinek közreműködése minden bizonnyal kölcsönösen inspiráló, hisz fúvós kollégájával és a ritmusszekció két tagjával hosszú ideje játszanak Borbély-Dresch Quartet néven, vagyis a fellépő öt muzsikus két kvartettet alkot…

A koncert hossza: 80 perc

Belépőjegy: 2500 Ft (a koncert előtti hét végéig elővételben 1900 Ft)

Július 13. szombat 20:00

Pádár Alexandra- Aranyosi Norbert duó

Alexandra és Norbert régóta a jazz szerelmesei. Első közös muzsikálásukra, 2 éve, egy hangszerboltban került sor, teljesen véletlenszerűen. Azóta is együtt zenélnek. Most azonban Szentendrére hozzák el, az andalító jazzy dallamokat a zeneimadó nagyközönségnek.

 

A koncert hossza: 80 perc

Belépőjegy: 2500 Ft (a koncert előtti hét végéig elővételben 1900 Ft)

 

 

július 27. szombat 20:00

Gébert-Ulbrecht Project ft. Ferenczy András

A zenekar tagjai hivatásos, fiatal zenészek, akik alapvetően instrumentális zenét játszanak, de koncertenként kiegészülnek kiváló énekes előadókkal. Az elmúlt években a zenekar Európa szerte és a hazai zenei élet egyik meghatározó színfoltjává vált.

 

A koncert hossza: 80 perc

Belépőjegy: 2500 Ft (a koncert előtti hét végéig elővételben 1900 Ft)

augusztus 3. szombat 20:00

Oláh Szabolcs Quintet

Ávéd János – szaxofon

Oláh Szabolcs – gitár, zeneszerzés

Cseke Gábor – zongora

Bögöthy Ádám – bőgő

Csízi László – dob

A gitáros, zeneszerző, hangszerelő Oláh Szabolcs a mai magyar jazz-élet legkiemelkedőbb zenészeivel mutatja be új, dallamközpontú kortárs jazz projektjét. Dallamos, befogadható, ugyanakkor újszerű és kreatív jazz-zene.

 

A koncert hossza: 80 perc

Belépőjegy: 2500 Ft (a koncert előtti hét végéig elővételben 1900 Ft)