Zajlik a Szentendrei Tavaszi Fesztivál

2024. április 11.

Szentendre tavaszi színházi zsongása még nyolc előadással, zenei programmal várja a szentendreieket és a Szentendrére érkezőket. Idén is szóló és duó produkciókat invitált meg a Szentendrei Teátrum, amely tavaly is nagy sikert aratott.

 

Az egész áprilisban zajló programsorozat még ez után következő kínálatában Grecsó Krisztián mesél az életéről, de bepillantást nyerhetünk a világháború éveiben felnőtté vált Janikovszky Éva naplóiba is. Eközben Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertjén a fiatal hallgatókat sarkallják közös éneklésre, és hívják őket utazásra, amely a klasszikus zene világából indulva a népzenei feldolgozásokon át versek énekléséig vezeti.

Dante Poklának kalandos története arra világít rá, kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században, Szalontay Tünde önéletrajzi ihletésű monodrámájában a művész saját örökbefogadására való rádöbbenését ismerhetjük meg.

És nem hiányozhatnak a műsorból a párkapcsolati kérdéseket feszegető előadások sem: Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben megtudhatjuk, hogy bizony az első látásra belénk nyilaló szerelem nem csak a fiatalok kiváltsága. A Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás által előadott szépernői prózaversben viszont már az összetartozás-szétválás szerelmi tébolyában találjuk magunkat!

 

Izgalmas, ugye? Akkor vásárolj jegyet akár személyesen is, a Tourinform Irodában is! (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 22.)

 

Ráadásul a „Színházból  múzeumba” akció során a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait is megtekinthetik a látogatók egész áprilisban, így akár egy egész napos Szentendre-élményt kerekíthetnek maguknak a Dunakanyar ezerarcú városában.

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Április 11. csütörtök 19:00 // Barlang (2000 Szentendre, Duna korzó 18.)

Dante: Pokol

Remekmű GYABRONKA JÓZSEF előadásában

Dante hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben, a halála évében fejezte be az Isteni színjátékot. Az előadás Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is. A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században.

 

Április 13. szombat 19:00 // Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.)

Kizárólag az utókor számára

Janikovszky Éva fiatalkori naplóiból készült monodráma SODRÓ ELIZÁVAL

Janikovszky Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.” A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. A leendő írónő hol kacagtató humorral, hol szívszorító iróniával mesél barátairól és szerelmeiről, kíméletlenül elemzi saját magát – miközben a háttérben végig ott ketyeg a világtörténelem kegyetlen órája.

 

Április 14. vasárnap 16:00 // MűvészetMalom (2000 Szentendre, Bogdányi utca 32.)

Duo VoCellino

ROHMANN DITTA  és SZIRTES EDINA MÓKUS koncertje gordonkára és hegedűre

Ez a koncert egy utazás – elsősorban fiatal hallgatóknak. Utazás a klasszikus zene világából indulva a népzenei feldolgozásokon át versek énekléséig, mely közös éneklésre sarkallja a közönséget, nem kihagyva az improvizáció varázsát sem. Ez a műsor elsősorban inspirálni szeretné a felnövekvő generációt – kimozdítva a mindenhonnan hallható zenevilágból egy sokkal érzékenyebb, árnyaltabb, valamint lelket és szellemet igénybe vevő zenei-művészeti világ felé.

 

Április 14. vasárnap 19:00 // Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.)

Született: Wágner Emese

SZALONTAY TÜNDE  önéletrajzi ihletésű monodrámája

Szalontay Tünde titokzatos, rejtőzködő színésznő. Most mégis az életéről mesél. Fiatal felnőtt korában megdöbbentő családi titok jut tudomására. Miközben külföldön él, izgalmas, inspiráló művészeti közegben dolgozik huszonévesen, kiderül, hogy az addig sajátjának hitt szülei örökbe fogadták, és hogy élete első hat hónapját egy csecsemőotthonban töltötte. Sokkoló a felismerés, mégis hirtelen minden világossá válik. Megérti, hogy az egész addigi életét végigkísérő megmagyarázhatatlan idegenség érzés, a gyermekkori végtelen magány, a kapcsolódásra való képtelenség, a ki vagyok én? nyomasztó szorongása honnan eredeztethető: ő egy örökbefogadott gyerek.

A felnőttkori identitáskeresés, a gyermekkor felfoghatatlan élményei, a szavakkal nehezen megfogalmazható, a titok által megbélyegzett létezés jelenik meg látványos mozgással, dalokkal-zenével, álomszerű képekkel, saját- és vendégszövegekkel. Az előadásban bátran váltakozik az abszurd humor a költőibb jelenetekkel, közelebb hozva a nézőt a történet személyességéhez, mégsem könnyítve annak súlyán.

 

Április 17. szerda 19:00 // Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.)

Egy életem – GRECSÓ KRISZTIÁN életrajzi stand up estje

Grecsó Krisztián napjaink talán legnépszerűbb írója. Ezen a jókedvű estén viszont csak magáról fog mesélni. Leginkább arról, hogyan válhatott belőle egyáltalán író. A szegvári gyerekkorról, a béna csajozásokról, a megmosolyogtató művészi kísérleteiről a néptánc, a festészet és a könnyűzene területén. Majd az első tétova irodalmi lépéseiről, amelyek lassan elvezették a Pletykaanyu kötet botrányáig. De az est folyamán szóba kerül magánélete, házassága, betegsége, lányuk örökbe fogadása és sok minden más is, ami személyiségét formálta.

 

Április 19. péntek 19:00 // Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.)

Michelle Kholos Brooks – Kelly Younger: KALAMAZOO

Komédia HERNÁDI JUDITTAL ÉS KERN ANDRÁSSAL

Mit akarnak ezek még? – kérdeztük húszévesen, ha idősebbek szerelméről esett szó. Pedig az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen. Két remek humorú írónő fordulatos komédiája megmutatja, milyen a romantika az élet második felvonásában. Amikor Peg, a konzervatív madárrajongó egy ismerkedési oldalon rátalál az izgalmakat fémdetektorral kereső Irvingre, megérkezik a szerelem, első látásra. Az első randevú és a másnap reggel után a két idősödő romantikus komplikált helyzetben találja magát: a közös jövőhöz bizony még az ő korukban is fel kell nőni. Addig viszont még rengeteget lehet röhögni.

 

Április 20. szombat 19:00 // Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.)

Vagy a szívem dobbant

megzenésített, szépernői prózavers BALLA ESZTERREL ÉS SZABÓ KIMMEL TAMÁSSAL

 

Kornél és Rudi sem elválni, sem egymásba kapaszkodni nem tud. Kornél elveszíti Rudit, s kétségbeesetten kapaszkodik utána, mígnem egy csókban visszanyeri, majd Rudi veszíti el Kornélt, s kétségbeesetten kapaszkodik utána, mígnem egy újabb csókban s az összetartozás-szétválás szerelmi tébolyában újra s végre egymásra találnak.