260 PROGRAM, 33 KITÁRT, ÓVÁROSI KAPU

2018. augusztus 13.

Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel beszélgettünk az idei Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválról.

• Milyen lesz az idei fesztivál?
Idén harmadik éve rendezzük úgy a fesztivált, hogy a hangsúlyos elem a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat. Ötletgazda, programgazda szentendrei polgárokat látogatunk meg otthonaikban, a város pedig segít a megvalósításban. Műfajilag most is sokszínű a program: lesz filmvetítés, könnyű- és komolyzene, nagyon sok irodalmi programmal készülnek a szentendrei házigazdák. Természetesen lesz játék délelőttönként, a gyerekeket és a családokat is várjuk rengeteg helyszínen, sokféle programmal. A korábbi évekhez hasonlóan lesz divatbemutató, kortárs ékszerbemutató, tematikus séták, gasztronómiai érdekességek, Pecha Cucha előadás a Barcsay udvarban, többféle táncház: afro és latin táncokkal, idén is lesz jótékonysági kacsaúsztatás a Bükkös-patakban és nagyon várjuk a Szentendre-kvíz eseményét a Városi Vendégház udvarában.

• A programfüzetet végiglapozni is sokáig tart, nem könnyű a választás!
Összeszámoltam, hogy hányféle program közül válogathatnak a szentendreiek és az idelátogatók: és 260-ig jutottam. Úgy gondolom, mindenki talál majd kedvére valót, csak legyen türelme végigböngészni a programfüzetet. Javaslom, hogy időben regisztráljanak a Házak, udvarok programokra, mert mindig óriási az érdeklődés. Kis udvarokban, magánkertekben zajlanak az események, korlátozott a befogadóképessége a helyszíneknek.

• Milyen zenei eseményeket hallgathatunk? 
A fényfestéssel felöltöztetett Fő téren, szombaton a Budapest Bár, vasárnap a Lóci játszik zenekar lép fel, a Gasztro utca pódiumszínpadán, a Duna korzón és a nagyszínpadon, a Lázár cár térnél összesen 19 koncertet hallgathat meg a közönség a három nap alatt. A Barlang kertjében naponta három együttes lép fel, a szentendrei házigazdák is számos zenei programmal készülnek: koncertek lesznek a Kacsakőnél, a Folt Kávézóban, Pótkulcsban, a Korona, a Művész étteremben, a Ferenczy Műteremház udvarán, a Vajda Múzeum kertjében, a Le Petit és a Gőzhajó Kávézóban, a Pap-udvarban, a Mondvacsinált utcában, a Parti Medvében és a Városi Vendégház udvarán. Minden évben igyekszünk új helyszíneket bekapcsolni az eseményekbe, az egyik helyszín idén a Daru piac tér lesz, ahol a szamárhegyi lakók jókedvű, zenés produkciót mutatnak be a klasszikusoktól a Beatles-feldolgozásokig. A Nótás Activity-s Baráti Kört Borsódy László trombitaművész kíséri. Idén egy társintézmény csatlakozik a programokhoz gyönyörű helyszínnel: a Mank Galéria ősfás parkjában a Hangfoglaló tehetségkutató zenekarai lépnek fel akusztikus koncertekkel, vasárnap Cseh Tamást idézi meg Másik János estje. A Dorn-udvarban Karácsony János játszik majd, és idén is lesz efZámbó István kertjében „életmód program” bográcsozással és a Happy Dead Band nyilvános próbájával.

• A fesztiválséták idén milyen programokat kínálnak?
Három érdekes tematikus sétával készült a Tourinform iroda csapata, az egyik az Ahány ház, annyi történet, melynek keretében szent-endrei, lokálpatrióta polgárokat látogatunk meg otthonaikban, akik nemcsak kapuikat fogják szélesre tárni, de saját történeteiket is megosztják az odalátogatókkal. Az Édenkert nyomában című séta a Ferenczy Múzeumi Centrum programja, az Art Capital különleges helyszíneit kurátor vezetésével nézhetjük meg. A Gasztro-art sétán pedig idén is összekötöttük a szentendrei művészeket és séfeket. A fesztiválra készült ételkreációikat kóstoljuk meg a sétán, melyek nemcsak ízvilágukban különlegesek, de megjelenésükben is artisztikusak. A szervezők azt kérték, mindenki a kedvenc villáját hozza magával a gasztro-túrára.

• Az irodalom, a film sem maradhat ki a programokból…
Irodalmi estekkel, előadásokkal készül a hamarosan újranyitó Dorothea terasz, a Marghescu-udvar, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Parti Medve, Ur Eleonóra Galériája. A Tourinform udvarában esténként egy fröccs mellett nézhetünk filmeket, és a P’Art Mozi is beszélgetéssel egybekötött vetítéssel vár ez alkalomból mindenkit.

• Milyen különlegesség lesz még a fesztiválon?
Ami a programfüzetben nem olvasható, hogy pénteken, augusztus 24-én este 21:30-tól a Duna korzón, az Ister napok alatt az eső miatt elmaradt gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhetünk!
Mindenkit szeretettel várunk a nyárvégi fesztiválon!

Részletes program:
https://szentendreprogram.hu/fesztivalok/szentendre-ejjel-nappal-nyitva/
https://www.facebook.com/Szentendre-Éjjel-Nappal-Nyitva, illetve a fesztivál műsorfüzetében!

(Egyes programok belépődíjasak. Jegyek elővételben kaphatók a Tourinform irodában és online: szentendre.jegy.hu)

A tavalyi fesztivál videója: