Kmetty János Emlékmúzeum - Kerényi Gyűjtemény

2000 Szentendre, Fő tér 21.

1981-ben egy Fő téri 18. századi épületben kapott helyet a nyaranta a Régi Művésztelepen dolgozó Kmetty János festőművész hagyatékát bemutató múzeum. A múzeumban Kmetty János teljes életpályáját áttekinthető: konstruktív városképei, csendéletei, önarcképei, korai plein air-jellegű, majd a magyar aktivizmus stílusjegyeit mutató alkotásai, s a kék vagy barna színnel összefogott, kései kubista kompozíciók.

Kmetty János pályája Nagybánya szellemiségének jegyében indult, majd a párizsi tanulmányutak hoztak fordulatot. A kubista szerkesztésmód és a Cézanne -i képteremtés döntően hatott művészetére. Különös hangulatot árasztanak kékes színekkel átfogott, hosszúra nyújtott kompozíciói és üvegablaktervei, melyek halála előtt készültek.

A múzeum egy rövid kényszerpihenő után, 2003. május 18 -án, a Múzeumi Világnapon nyitotta meg újra kapuit a látogatóknak kibővített anyaggal, mivel az épület pincerészében láthatók Kerényi Jenő szobrai.

Az elsősorban köztéri műveket alkotó Kerényi Jenő (1908-1975) szobrásztának fejlődése jól tükrözi egy magyar művész vívódásait a XX. század közepén, egyensúlyteremtési szándékát az egymásnak ellentmondó késztetések között.

2000 Szentendre, Fő tér 21.

+36 20 779 6657

Weboldal

info@muzeumicentrum.hu