Kmetty Múzeum

2000 Szentendre, Fő tér 21.

A múzeum a Ferenczy Múzeumi Centrum által működik a város főterén egy 18. századi épületben. A nyaranta Szentendrén dolgozó Kmetty János halála (1975) után özvegye 275 tételből álló hagyatékot adományozott a Ferenczy Múzeumnak, ebből jött létre a Kmetty Múzeum 1981-ben.

Kmetty János a hazai modernizmus egyik meghatározó képviselője: az első hazai kubista jellegű mű alkotójaként jelentékenyen részt vett a kubizmus hazai megismertetésében. Az életművét áttekintő kiállításnak helyet adó múzeum az épület 2018-ban történt teljes korszerűsítését követően magán- és közgyűjteményekből kölcsönzött remekművekből, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrumban őrzött alkotásokból válogatva nyújt betekintést a művész munkásságába. 

Itt a Kmetty munkásságának szentelt múzeumban helyet kapott a teljes életmű, amit csak a múzeum meg tudott kapni tartós letétre más gyűjteményekből. Összejött annyi, hogy áttekinthetők általa a művész alkotói periódusai. Jellegzetes városképeit, csendéleteit, önarcképeit láthatjuk az állandó kiállításon. Követhetjük korai plein air jellegű, aztán kubista, majd a magyar aktivizmus körébe sorolható alkotásait a hatvanas években készült kékes színnel átfogott kompozíciókig.

További információk: www.muzeumicentrum.hu

2000 Szentendre, Fő tér 21.

+36 20 779 6657

Weboldal

info@muzeumicentrum.hu

Nyitvatartás

novembertől zárva tart

Árak és információk

Teljes áru: 1700 Ft

Kedvezményes: 850 Ft