Események

  • Húsvét a szentendrei Termelői Piacon

    Húsvéti programokkal várja a vásárlókat a szentendrei Temrelői Piac 2025. április 19-én, szombaton 9 és 12 óra között a Bükkös part 32. szám alatt található piacon. A programok között lesz népzene, tojásfestés, tojásfadíszítés, és még tombolásorsoláson is részt vehetünk, ahol piac árusainak termékeiből összeállított csomagot nyerhetjük meg! Ráadásul szentendrei ünnepi kalácsát is együtt fogyaszthatjuk el!

     

    Helyszín: Szentendre, Bükkös part 32.

    Időpont: 2025. április 19., szombat, 9:00 – 12:00

     

    Népzene I Tojásfestés I Tojásfadíszítés
    Tombola – Nyerd meg a piac árusainak termékeiből összeállított csomagot!

     

    9:00 – 11:30 Tojásfadíszítés
    Hozz egy húsvéti tojást a tojásfánkra, és tombolát adunk ajándékba! 11 óra után, a húsvéti kalács felszeletelését követően sorsoljuk ki azt az ajándékcsomagot, amelyet a piac árusai által felajánlott termékekből állítunk össze! A csomagot 12 óráig ott helyben, vagy azt követően 18 óráig a Tourinform Irodában átvehetitek!
    A tojásfa délutántól szintén a Tourinform Iroda udvarát díszíti majd.

     

    9:00 – 11:00 Tojáskeresés
    Gyerekek! Nektek rejtettünk el néhány tojást a piac mentén, a patak partján. Ha megtaláltok egyet, hozzátok el a tojásfánkhoz (meg fogtok minket találni a piacon), cserébe pedig tombolát kaptok, amivel megnyerhetitek a programunk főnyereményét, a piaci árusok felajánlásaiból összeállított ajándékcsomagot! így ti is hozzájárultok a család húsvéti készülődéséhez! Kalandra fel!

     

    9:30 – 11:30 Tojásfestő foglalkozás
    Tiszta színek, tiszta síkidomok – Tojásfestés konstruktívan!
    Ha lenne kedved egy jó kis húsvéti tojásfestéshez, de ezúttal kicsit másképp, akkor gyere el és próbáld ki milyen ragasztószalaggal lehatárolt formákból, tiszta színekkel felépíteni egy képet, ami éppenséggel egy tojás felületén van. Mindezt úgy, hogy a 20. századi szentendrei festészet meghatározó mesterének, Barcsay Jenőnek alkotásaiból ihletődünk.
    Különböző méretű ragasztószalagokkal, fa és műanyag tojással, többszínű akril festékkel, és változó nagyságú ecsetekkel dolgozunk és közben élvezzük a szentendrei tavaszi napsütést.
    A foglalkozást tartja: Bors-Bulbuk Zsuzsanna, művészettörténész

     

    9:00 – 11:00 Zenél a SobriBoogie együttes
    Az együttes improvizatív örömzenéjének sokszínűségét azok a zenei hatások határozzák meg, amelyek a Dunakanyarban szárnyaikat bontogató muzsikusok számára szinte elkerülhetetlenek; a népzenei motívumokat éppúgy a magunk örömére használják zenéjükben, mint az elmúlt évtizedek legismertebb slágereit.
    A háromfős akciócsoport tagjai: Mocskonyi Dörgő – gitár; Vaskó-Fehérváry Regő – ütőhangszer; Fáy Lukács – szaxofon

     

    11:00 Harapj bele a szentendrei ünnepi kalácsba!
    Közösen elfogyasztjuk Szentendre ünnepi kalácsát, amelyet a Szabi A Pék Panificio il Basilico péksége ajánlott fel nekünk. Gyere, és vegyél te is egy szeletet!

     

    11:30 Tombolasorsolás
    A húsvéti kalács felszeletelését követően tombolasorsoláson találnak gazdára a piac árusainak termékei! Hogy mi lesz a csomagokban? Az még titok! De a piacon kiderül!

    Az ajándékcsomagot 12 óráig ott helyben, vagy azt követően 18 óráig a Tourinform Irodában átvehetitek!

     

    Az esemény a Szentendrei Tavaszi Fesztivál (TaFe) részeként kerül megrendezésre.

  • Dumtsa Kézműves Kirakodó a Tavaszi Fesztivál idején is!

    Idén is vár a Dumtsa Kézműves Kirakodó, amely Szentendre szívében kínálja a térség iparművészeti portékáit minden hétvégén és hosszú hétvégén.
    Az évek óta megrendezett vásár áprilisban debütál a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. szervezésében, és egészen október végéig kínálja hétvégente művészek alkotásait a Szentendrére látogatóknak, akik az ezerarcú városban szerzett élményeik mellett kézműves és iparművészeti termékekkel szeretnének hazatérni.


    A Dumtsa Kézműves Kirakodón ékszerek, kiegészítők, táskák, selyemsálak, kosarak, fa tárgyak, parfümök és még antikvár könyvek is megtalálhatók hétről hétre. A termékek ráadásul a legkülönbözőbb technikákkal, anyagokból készülnek: például üvegből, nemezből, akácból, de tűzzománc munkákat is találhatunk majd a standokon.

     

    A Kirakodó a Szentendrei Tavaszi Fesztivál idején is várja a látogatókat: április 5-6-án, 12-13-án, 18-21-én és 26-27-én 10:00 és 18:00 között.

    Helyszín: Dumtsa Jenő utca

  • Idén is várjuk a jelentkezéseket a Dumtsa Kézműves Kirakodóra

    Továbbra is várja a szentendrei Dumtsa Kézműves Kirakodó a kézművesek jelentkezését a 2025-ös évben! A Kirakodó szombatonként és vasárnaponként, valamint a hosszú hétvégék teljes időtartamában nyitva tart, 2025. április 5. és október 26. között.

    Alkalmanként tematikus kirakodóval, minden más esetben iparművészeti kavalkáddal szeretné megtölteni a főszervező, a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. a szentendrei Dumtsa Jenő utcát, a patak partja és a Fő tér közötti sétálóutcát.

    A részvétel díja: 8.500 Ft/nap/hely

    A jelentkezéssel kapcsolatban visszajelzést küldünk. A jelentkezés legfeljebb az adott hétvégét megelőző 14. napig történik meg. Pozitív elbírálás esetén a részvétel feltétele a szerződéskötés, valamint a részvételi díj megfizetése elektronikusan.

    Foglalás időtartama

    Előnyben részesítjük azokat a kiállítókat, akik egy-egy hétvége teljes időintervallumában ki tudnak állítani. Kérjük, ha mégsem tudna jönni a teljes hétvégére, azt az űrlap végén található Megjegyzés rovatban tüntesse fel!

    Sátrak

    A jelentkezők számára sátrat és asztalt biztosítunk, annak kihelyezésének költsége azonban a kiállítót terheli.

    A sátrak 2×2 méteres helyet biztosítanak. Továbbá asztalt biztosítunk, melynek mérete: 80×180 cm. Széket nem tudunk biztosítani. A sátrak és az asztalok kihelyezésével kapcsolatban Bochnert Tibortól tudnak segítséget kérni, akinek elérhetőségét a pozitív elbírálást követően adjuk meg.

    A jelentkezés elfogadását követően tájékoztatjuk a résztvevőket az elhelyezkedésről.

    A sátrak és eszközök felállítása és leszedése minden esetben a rendezvényt megelőző 2 órával kezdődik meg, és a zárást követő 1 órában zajlik, így Bérlő számára a bepakolásra 09:00 órától nyílik lehetőség, és 19:00-ig szükséges a helyszínt elhagynia.

    Nyitvatartás

    Minden nap 10:00 és 18:00 között, azonban a nyári időszakban, amennyiben a látogatói forgalom megengedi, szeretnénk kérni, hogy lehetőség szerint tovább tartsanak nyitva.

    A vásár résztvevőinek ingyenes mosdóhasználatot biztosítunk a Tourinform Iroda közösségi mosdójában.

    Különleges hétvégék

    A júliustól október közepéig tartó időszakban is több tematikus hétvégét tervezünk, valamint tovább tartunk mindenképpen nyitva a Gyertyaúsztatás alkalmával. Ezen hétvégék a következők:

    május 24-25. Gyereknapi tematikus hétvége

    június 14-15. Keramikus tematikus hétvége

    Pakolás

    A ki- és bepakolásról, az értékek védelméről minden kiállító maga gondoskodik. A sátrak nem zárhatók.

    A ki- és bepakoláshoz igény esetén behajtási engedélyt biztosítunk, melynek ára: 2400 Ft/szezon/rendszám. A ki- és bepakolás idejére szabad csak beállni az utcába. Behajtani szombaton délelőtt 9:30-ig és vasárnap 18:30-tól lehet. A behajtási engedély a Dumtsa Jenő utcára, a Péter Pál utcára és a Kucsera utcára vonatkozik. A ki- és bepakolást követően el kell hagyni autóval a helyszínt.

     

    Jelentkezési lap:

    https://docs.google.com/forms/d/1i8Cp299MRg8cUvqKU3ZO_yBU8djk8AIRAoB3pIMTGvE/edit

  • Dalmát Szamár: egy hely, ahol a helyiekkel találkozhatsz!

    Mikor alapítottátok a Dalmát Szamarat és mi indította el a bisztró ötletét?

    Már a 2000-es évektől üzemeltette itt Szepes Gizi (Dalmát Pince) a Dalmát Kávézót, majd nyugdíjba vonulása okán nyílt lehetőség az üzlethelység hasznosítására. Nem maradhatott parlagon ez a befutatott kis lokális centrum, így az eredeti emberközeli eszmeiséget megtartva, az épület ráncfelvarráson esett át, ki lett alakítva a melegkonyha, így váltunk kávézóból bisztróvá.

     

    Miért éppen a Dalmát Szamár nevet kapta a bisztró?

    A ráncfelvarrás után eredetileg Szamárfül néven indult a bisztró, egyben utalva ugye az elhelyezkedésére, de nem lehetett kitörölni a helyiek szavajárásából a már ikonikus Dalmát elnevezést, és a hozzákötődő pozitív emlékeket, így meghajolva a közakaratnak, visszabiggyesztettük a sor elejére. Az, hogy a Dalmát miként kapcsolódik a hely nevéhez azt elsősorban nem a konyhánk jellege adja, amire sokan elsőként asszociálnak, hanem szintén helytörténeti kötődése van, hiszen a Szamárhegyet régen többségében a Dalmát kisebbség lakta. Többek közt magam is Dalmát leszármazottakkal rendelkezem, innen a Szamárhegyről is.

    A Szamárhegy nappalijaként hirdetitek magatokat. Mit jelent ez pontosan? A Szamárhegy önmagában is számos történettel, hagyománnyal bír. Ezek közül mi a ti személyes büszkeségetek?

    A Szamárhegy nappalija szlogen azt hivatott megjeleníteni, hogy szerencsére közkedvelt találkozóhelyévé váltunk a helyieknek, főleg a délelőtti-délutáni órákban igazi olasz kisvárosi hangulatban gyűlik össze a nép és már-már mint egy nagy család, úgy kerülnek megvitatásra a napi történések. Az egyik személyes büszkeségünk, hogy sikerült feltetetni a mellettünk található Tobakos Keresztet, kilátót (kilátókat, bár a szőlő közi még mindig egy rejtett tartalék) a szentendrei városi térképre. Méltatlanul elhanyagolt kincse volt a városunknak, és úgy érzem, sikerült valamelyest beépítenünk a köztudatba.

     

    Miként foglalnátok össze a kínálatot? Miből választhatnak a vendégek?

    Elég nemzetközi kínálattal szolgálunk szerintem, természetesen vannak Dalmát elemek is az étlapunkban, de elsősorban a helyiek ízlésének próbálunk kedvezni, sokszor figyelembe véve a kívánságaikat. Egyszerre tartunk fent egy bisztró kínálatot, egyszerűbb, pénztárcabarátabb ételekkel, de megtalálhatóak az étlapunkon különlegesebb, nem hétköznapi a la carte fogások is.

     

    Kik látogatnak titeket? Például turisták vagy inkább a helyiek? Mennyire visszajáró a vendégkör?

    Inkább a helyiek, vannak Budapestről vagy környékről visszajáró vendégeink, akik megtisztelnek bizalmukkal és rendszeresen visszajárnak hozzánk, ez egyébként mindig egy nagyon pozitív visszajelzés. Azok a turisták találnak fel hozzánk, akik kimondottan szeretnek felfedezni. Értem ezt úgy, hogy akik kicsit kimozdulnak a fő útvonalakról, kapcsolódni szeretnének a helyiekhez, jobban betekintenének a város kínálta szépségekbe.

    Mi a legnagyobb dicséret vagy éppen meglepetés, amely ért titeket a működésetek során?

    Többek közt sokszor kerültünk fel népszerű ajánló oldalakra, nemzetközi térképekre, melyek mindenféle közbenjárás nélkül születtek. Ezeket mindig nagy elismerésnek vettük. Így kerültünk fel a Street Kitchen térképére is, mely Magyarország egyik elsőszámú gasztronómiai magazinja.

     

    Van-e valamilyen újabb tervetek a közeljövőre nézve?

    Igen, négy éve a családalapítás mezejére léptünk, ami eddig kissé lefoglalta erőforrásainkat, de most már azért abba is belerázódtunk, így a felszabadult kapacitásunkat abba fektetnénk, hogy felzárkózzunk egy kicsit az új trendekhez, frissítsük a kínálatunkat a jelenleg népszerűbb termékekkel.

     

    Mi a te személyes kedvenced az étlapról és mi a vendégek kedvence?

    Egyben az én és a vendégek kedvence is a Dalmát Burger, amely a balkáni ízvilágot ötvözi a modern gasztronómiával.

     

    Ami még különlegessé tesz titeket, hogy nálatok reggelizni is lehet. Mennyire használják ki ezt a lehetőséget a vendégek?

    Itt nyílik ki főképp az olasz kisvárosi érzés, amikor az autószerelő, a tűzoltó, az építész munka előtt, napindítóként színes diskurzust folytat egymással. Sokan szeretnének ennek részesei lenni, így születnek a visszajáró vendégeink.

  • Szerelem! Művészet! Csoki!

    A Ferenczy Múzeumi Centrum szeretettel várja a szerelmeseket február 14-én, pénteken egy romantikus, Valentin-napi SweetArt kalandozásra a múzeumokba. A párban érkezők egy jeggyel nézhetik meg a múzeumok valamennyi tárlatát. A belépő mellé ráadásként kapott csoki-kupont pedig az Édeni Édességek csokiboltban válthatják be (Dumtsa Jenő u. 9., nyitva 10:00-19:00).

     

    Megtekinthető kiállítások:

     

    A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)
    • Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5.

     

    STÉGER FERENC ÉS AZ OPERA VILÁGA
    • Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5.

     

    FANTOMSZÁL I. – MŰVÉSZFELESÉGEK NYOMÁBAN: VAJDA JÚLIA
    • Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5.

     

    BARCSAY JENŐ: A FORMÁK RITMUSA
    • Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

     

    KOVÁCS MARGIT, A DUNA KIRÁLYNŐJE
    • Kovács Margit Kerámiamúzeum, Vastagh Gy. u. 1.

     

    A múzeumok nyitva: 10:00-18:00 között.

    Belépőjegyek: 2800 Ft / kedvezményes: 1400 Ft

     

    Esemény: https://fb.me/e/4tlTemWMO

  • Megnyílik a Ferenczy Ház

    Gyere be, fedezd fel a Ferenczy Házat! Finom teával, izgalmas foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat egyaránt! A nagybányai művésztelep egyik vezető mestere, Ferenczy Károly (1862-1917) itt élt családjával 1889 és 1992 között. Ikergyermekei, a szobrászművész Béni és a kárpitművész Noémi e házban születtek 1890-ben. Ferenczy Károly, a magyar impresszionizmus legnagyobb mestere csak néhány évet élt Szentendrén, azonban jelentős hatást gyakorolt művészetére a város, és ő is a városra, mi több, az egész magyar festőművészetre.

    A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programokon megelevenednek a Ferenczy-család motívumai a kicsik és a nagyok számára egyaránt.

     

    A programot a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. közösen szervezi.

     

    Helyszín

    Ferenczy Károly műteremháza (Szentendre, Alkotmány u. 1.)

     

    Program

    10:00 – 11:30 Ferenczy Keltető Ház Projekt

    A mese- és mozgásalapú foglalkozáson a fák kerülnek a középpontba: Ferenczy Károlyról szőtt mesénk arról a festőművészről szól, aki beleszeret egy házba, aminek az ablakából kinézve kertet és fákat lát. Sok-sok fát fest ez az ember. A foglalkozáson fává válunk, mozgásformákat próbálunk ki. Mondókázunk: Fújja a szél a fákat… A mozgáshoz és a tánchoz egyszerű hangszereket is használunk, miközben a gyermekek és szülők ágas-bogas fákat hoznak létre a terem közepén.

    A foglalkozáson megtámogatjuk a kisgyermekekben rejlő szabad alkotó kedvet, egyúttal lehetőséget biztosítunk a szülővel való közös alkotás élményére.

    Célcsoport: 1-4 éves korú kisgyermekek és felnőtt családtagjaik

    A foglalkozást tartja: Varga Anna vizuális és környezetkultúra-tanár, művészetterápia-foglalkoztató

    Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

     

    14:00 – 17:00 Tűzzománckészítő workshop

    A foglalkozáson Ferenczy Noémi kárpitművész életművével ismerkedve, képei által inspirálódva készíthetünk egyedi tervezésű medált, kis képet festőzománc technikával.

    A Ferenczy művészdinasztia tagja, a Kossuth-díjas Ferenczy Noémi (1890–1957) a huszadik századi kárpitművészet megújítójaként, korszakalkotó és stílusteremtő művészként hagyta ránk örökségét. Munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kimagasló, számos műalkotását külföldi gyűjtemények őrzik. Alkotói módszeréhez tartozott, hogy a teljes mű befejezéséig részt vett annak kivitelezésében, hiszen mindig maga szőtte a falikárpitjait, amelyeket nagyszámú ceruzarajz, színvázlat, karton készítése előzött meg. Élete végéig hű maradt a család valamennyi alkotója által képviselt értékekhez, a munka iránti tisztelethez, alázathoz és elkötelezettséghez.

    Célcsoport: 6-99 év

    A foglalkozást tartja: Hegedűs Ágota tűzzománckészítő

    Regisztráció:regisztracio@muzeumicentrum.hu

  • Kultúra Napjára készül Szentendre

    Hoztunk nektek némi kulturális csemegét a januári kínálatból! Várnak ugyanis a jobbnál jobb kulturális programok Szentendrén! Például egy MúzeumMaraton, de megnézhetjük a Ferenczy Házat is, ahol a híres Ferenczy Károly lakott. Mozizhatunk, közösen énekelhetjük a Himnuszt és természetesen a színházi programok se maradhatnak el!

     

    A Magyar Kultúra Napján, január 22-én közösen énekelhetjük el a Himnuszt a szentendrei Fő téren annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 202 évvel ezelőtt, 1823-ban ezen a napon fejezte be a művet. A flashmob zenei aláfestését a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) zenekara szolgáltatja.

     

    Ezen a napon magyar filmeket vetít a P’Art Mozi, például megnézhetjük 19 órától Az alkotás öröme – című portréfilmet a Szentendrén alkotó Buhály József festőművészről, a vetítést követően pedig a mozi közönsége találkozhat a művész mellett Balogh Ernő Zoltán rendezővel is. „Ez a mese a legkisebb fiúról szól. Aki elindult Nyírtassról, hogy festőművész legyen. Nem térítette el semmi és senki. Végigjárta az útját és végül Szentendrén telepedett le. Mi ezt az utat járjuk be vele újra. Térben és időben egyaránt” – áll a programajánlóban.

     

    Érdemes a színházi programok közül is csemegézni a Magyar Kultúra Napján, hiszen 19 órától az Átjárók című, úgynevezett szcenírozott koncertre is jegyet válthatunk a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermébe. A Dalinda és a Fitos Dezső Társulat ugyanis közösen mutatja be a trió legújabb lemezét, amelynek címe: Átjárók. Az Átjárók című produkció különböző aspektusokon keresztül szemlélteti a mindannyiunkat átjáró kollektív jelenségeket, élethelyzeteket, érzéseket, konfliktusokat a hagyományos mozgás- és vokális kultúra eszközeivel. A Dalinda acapella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára – mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. Zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy színpadra vigyék a népdalokból áradó hiteles, ösztönös éneklési stílust, modern, többszólamú formában, érzékenyen átdolgozva, újraértelmezve. Dalaik mindannyiunkról szólnak, hiszen a mindannyiunkban mozgolódó gondolatok, érzések kollektív hordozói népdalaink. Önkifejezésünk legtisztább forrása.

     

    Január utolsó hétvégéjén sem maradunk kulturális programok nélkül. A Ferenczy Múzeumi Centrum egy egész hétvégén át ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Január 25-én, szombaton a MúzeumMaratonon három múzeum három kiállításán három tárlatvezetéssel várnak minket, mindez pedig egy jeggyel elérhető. A Kmetty Múzeumban Barcsay Jenő születésének 125. évfordulójára emlélkezve járhatjuk végig a 20. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életművét, amely szervesen kötődik Szentendre városához. A Czóbel Múzeum Czóbel Béla társadalmi kapcsolatainak szövevényes hálóját tárja fel, amely a 20. század eleji európai művészetet jellemző viharos változások közepette alakult ki. Végül a Fantomszál I. – Művészfeleségek nyomában című kiállításon, a sorozat első részében Vajda Júlia személyét ismerhetjük meg, betekintést engedve küzdelmes élete különböző színtereibe. Jobban megismerhetjük őt a családot összetartó, dolgozó anyaként, első férje, Vajda Lajos, és második férje, Jakovits József szakmai előmenetelének fáradhatatlan kitaposójaként és a divat iránt fogékony, a szűkösségben is kreatívan öltözködő nőként.

    Másnap, január 26-án megnyílik a Ferenczy Ház is! A nagybányai művésztelep egyik vezető mestere, Ferenczy Károly (1862-1917) itt élt családjával 1889 és 1992 között. Ikergyermekei, a szobrászművész Béni és a kárpitművész Noémi e házban születtek 1890-ben. Ferenczy Károly, a magyar impresszionizmus legnagyobb mestere csak néhány évet élt Szentendrén, azonban jelentős hatást gyakorolt művészetére a város, és ő is a városra, mi több, az egész magyar festőművészetre. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programokon megelevenednek a Ferenczy-család motívumai a kicsik és a nagyok számára egyaránt. A Ferenczy Károly műteremháza (Szentendre, Alkotmány u. 1.) délelőtt Ferenczy Keltető Ház lesz, a mese- és mozgásalapú foglalkozáson a fák kerülnek a középpontba: Ferenczy Károlyról szőtt mesénk arról a festőművészről szól, aki beleszeret egy házba, aminek az ablakából kinézve kertet és fákat lát. Sok-sok fát fest ez az ember. Délután pedig tűzzománckészítő workshop vár minket. A foglalkozáson Ferenczy Noémi kárpitművész életművével ismerkedve, képei által inspirálódva készíthetünk egyedi tervezésű medált, kis képet festőzománc technikával.

    Ferenczy Noémi: Ébresztés, 1927 gyapjú, gobelin technikával szövött falikárpit, 84 × 96,5 cm © Ferenczy Múzeumi Centrum, fotó: Deim Balázs

     

    A Mi van veled, Akárki? – részvételi boldogulás című előadás a Barlangban várja a látogatókat január 26-án, ezzel pedig egy új független színházi sorozatot indítanak el. „Bárki lehet Akárki. Az allegorikus moralitásjátékot a mai korba áthelyezve mindannyiunk számára ismerős helyzetekkel találkozunk, miközben szembesülünk önmagunkkal és társadalmunk bizonyos működési mechanizmusaival.” A Láthatáron Csoport játékosan társadalomkritikus előadásában a főszereplő, Akárki teszi fel azt a mindennapjainkat meghatározó kérdést: vajon érdemes-e ma a világra születni? Az előadást követően játékos feladatokat ajánlanak, amelyekkel mindenki tovább keresheti a választ a feltett kérdésekre, majd beszélgetésre invitálják nézőket.

  • Aranysárkány vendéglő: Barcsay Jenőtől a fine diningig

    A bejárat feletti cégért Anna Margit fia készítette, Barcsay Jenő pedig levelet írt a tanácsnak, hogy elindulhasson a vendéglő. Magyarország mai top, illetve Michelin-csillagos étteremtulajdonosainak egy jelentős része is megfordult nálunk az elmúlt 30 évben. És hiába a rengeteg tradíció, nagyot változtattak tavaly az étlapon: elindultak a fine dining irányába Londonban dolgozó kreatív séfükkel, és azóta még több pozitív visszajelzés érkezik hozzájuk. Interjú Máhr Attilával, az Aranysárkány vendéglő tulajdonosával.

     

    Csaknem 50 éves történetre tekint vissza az Aranysárkány. Hogyan indult a vendéglő?

    Különlegessége volt, hogy ez volt Magyarország első maszek vendéglője a II. világháború után. Négyéves voltam, amikor az édesapám megnyitotta a vendéglőt: ugyan 1977-ben kapta meg az engedélyeket, de valójában 1978. július elsején tudott kinyitni. Ő már a boldog nyugdíjas éveit éli, nagyjából 13 éve egyedül viszem a vendéglőt. Az édesapám az az ember, aki még mindenkit kijavított, aki étteremnek hívta az Aranysárkányt, bár sokan nem értik a  különbséget, a vendéglő ugyanis egy kisebb, családiasabb helyet jelent.  Ma már ezek aligha jelentenek bármit is a vendégeknek, ezért én magam sem erőltetem ezt a megkülönböztetést. Az is nagy büszkeségünk, hogy az Aranysárkány hatalmas népszerűségnek örvendett a 80-as, 90-es években, rengeteg újság, tévé-, rádióműsor foglalkozott vele, és a mai top és Michelin-csillagos éttermek tulajdonosainak egy jelentős része is megfordult nálunk akkoriban.

     

    Úgy tudom, kalandosak voltak az első lépések.

    A vendéglő épületének a földszintjén (Bogdányi u.2.) volt az a régiségbolt, ahol Hemző Ilona és az édesapám együtt dolgozott. Érett a gondolat a fejükben, hogy a teljes házat megvásárolnák. Az akkori városi tanács eredetileg Barcsay Jenőnek akarta adni ezt az épületet, viszont az édesapámék is meg szerették volna venni. Jenő bácsival együtt jöttek aztán fel, néztek körül, és mivel ez egy sötét és elég rossz állapotban lévő épület volt, a művész úrnak így nyilvánvalóan nem is tetszett. Aztán az édesapám megkérte, hogy legyen kedves ezt megírni a tanácsnak, és ő meg is írta. Így tudták édesapámék megvásárolni a teljes házat. Először egyébként szerb éttermet akart nyitni, abban az időben el is kezdett különböző recepteket keresni, de aztán rájött, hogy olyan macerás lett volna akkor beszerezni a fűszereket, az alapanyagokat, hogy az ötlet nem valósult meg. Így indult el a házban 1978-ban az Aranysárkány vendéglő klasszikus magyar konyhával és 1979-ben pedig a Nosztalgia Kávéház. 

     

    Mondhatjuk, hogy ez egy családi vállalkozás?

    A fiam, a huszonnégy éves egyetemista is a vendéglőben dolgozik már az egyetem mellett. Én pedig 17-18 éves korom óta vagyok itt – így, mivel 50 éves vagyok, rengeteg vendégünkkel találkoztam már: fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Olyan vendégek fordulnak meg nálunk, akik még emlékeznek arra, amikor itt ült a Karinthy Cini (azaz Karinthy Ferenc – a szerk.), meg a Barcsay Jenő bácsi, Gobbi Hilda vagy Szántó Piroska Vass Pista bácsival. Nagyon kell tehát figyelnem arra, hogy kivel miről beszélek, de ugyanolyan odafigyeléssel szolgálom ki a régi és az új vendégeket. Például éppen a hasonló esetek kapcsán vannak lementve a Steigervald Krisztián generációkutatóval készült podcastok, sokat tanulok belőlük arról, hogy kivel hogyan kommunikáljak.

    Három generáció

     

    Ma már Szentendrén laksz, de nem volt ez mindig így. Miért költöztél ide?

    Eredetileg pesti vagyok, a Belvárosban születtem, az V. kerületben, a Váci utcában jártam általános iskolába. Sokáig tehát onnan autóztam én is ki, aztán eljött egy olyan pont az életemben, körülbelül 13-14 évvel ezelőtt, amikor elegem lett az állandó meneteléstől, hogy este azért üljek be a kocsiba, hogy hazamenjek aludni. Úgyhogy már nem gyüttment vagyok, hanem igazi lokálpatrióta, ami egyébként nagyon jót tett a vendéglőnek is, hiszen ennek is köszönhető, hogy ma már sokkal több szentendrei vendégünk van, mint régen. Itt járok el vásárolni, jóba lettem nagyon sok emberrel: megismertem a helyi kollégákat, az a vendéglős vagyok, aki a kevés szabadidejében is fogja magát, és elmegy egy-egy másik helyre vacsorázni, meginni egy koktélt, akár kutyasétáltatás közben is. Sőt, annyira meggyűlöltem a pesti dugókat, hogy szívesebben hívom ki a barátaimat is Szentendrére egy-egy közös találkozásra.

     

    Többször láttalak már a szentendrei piacon is. Szívesen jársz oda?

    Szívesen lejárok néha a helyi termelői piacra, nyáron a fiatal kreatív séfünkkel, Gregó Mátéval együtt mentünk le, ettünk egy jó kis sült kolbászt, és vettünk néhány alapanyagot a vendéglőbe is, miközben sok-sok ismerőssel is találkoztunk: vendéggel, régi baráttal, szakmabeliekkel. Miközben fél órát álltunk sorba a kolbászért, összefutottunk például Szabival (Szabi, a pék – a szerk.) és a párjával, Katával, el is hívtam őket a vendéglőbe, hogy kóstolják meg az új étlapot, és mondják el a véleményüket. Egy-egy ilyen találkozás, délelőtt olyan impulzusokkal tud feltölteni, ami arra ösztönöz, hogy gyakrabban járjak ki a piacra. Fontos tehát, hogy itt lakom, hogy megismernek az emberek, hogy megbíznak bennem, és ezáltal bátrabban jönnek az Aranysárkányba is.


    Mi az, ami ebben a negyvenhat évben állandó, és mi az, ami a leginkább megváltozott?

    Az étlapot időnként meg kell például újítani. Ma már más a vendégkör, az elvárások, az ételek, a szokások, mint negyvenhat évvel ezelőtt. Ami viszont változatlan, az a minőség. Én tudom, hogy az Aranysárkány nem olcsó hely, de azt gondolom, hogy ár-érték arányban a helyünkön vagyunk, stabil, megbízható minőséget nyújtunk. Én szívesen ismerkedem a vendégeinkkel, mindenkivel váltok néhány szót: ráadásul a magyar vendégeink nagy részével biztosan össze lehet futni a következő két hétben Magyarország top éttermeiben, vendéglőiben, ami számomra sok mindent elmond.  Az a fizetőképes réteg jár ugyanis hozzánk, akik a nálunk drágább, újabb és trendibb helyekre is kíváncsiak. Pont ez a meglátás engedett most arra következtetni, hogy elinduljunk egy új úton: tavaly augusztusban változtattunk az étlapon egy elég merészet. Kicsit elmentünk a fine dining világába, és az ehhez alkalmas alapanyagokkal, tálalással kezdtünk el dolgozni nyártól Máté segítségével, aki akkor másfél hét alatt tanította be a kollégáimnak és nekem is, hogy ők maguk is elő tudják állítani ezeket az ételeket. Vissza kellett ugyanis mennie Londonba dolgozni, de éppen januárban hazajön, és összerakunk egy újabb étlapot együtt, aminek a különlegessége, hogy a 78-as kínálatból több fogás is visszatér. Majd áprilisban véglegesen hazaköltözik egyébként Máté, így szorosabban tud folytatódni a közös munka.

     

    Mennyire volt sikeres a váltás? Még mindig üresen térnek vissza a tányérok a konyhába?

    Igen, tetszik az új étlap a vendégeknek, elégedettek. Ennyi pozitív kritikát nem is kaptunk még ilyen rövid idő alatt a Google-on és a Tripadvisoron, ez pedig nekünk nagyon fontos. Biztatom is valamennyi vendégünket a véleménynyilvánításra, még ha a szakmában sokan nem is értékelik ezt eléggé. Ha pedig kapunk egy negatív kommentet, akkor megpróbáljuk rekonstruálni az adott szituációt, még akkor is válaszolunk, ha tudjuk, hogy nem mindenben van igaza a vendégnek. És ebben a tekintetben ugyanolyan fontosak számunkra a külföldiek és a visszajárók, hiszen így tudunk új vendégeket is szerezni.  

     

    Apukád indította útjára a vendéglőt, és már a fiad is itt dolgozik. A többi munkatárssal is szoros a kapcsolat?

    A fiam az egyetem mellett már évek óta dolgozik a konyhán heti 2-3 napot, de a hosszú távú tervünk az, hogy belőle is ízig-vérig vendéglős váljon.  Van, aki 25 éve van itt, és van, akinek ez az első munkahelye, de a volt párommal is lassan 19 éve dolgozunk itt együtt. Tehát nagyon összeszokott ez a szűk csapat. Marika (67) Pilisszentlászlóról szintén 19 éve van nálunk a konyhán, és hosszú évekkel ezelőtt egy havas reggelen inkább besétált dolgozni a Skanzen feletti nagy kanyartól, ahol elakadt a busz, minthogy hazafelé vegye az irányt. Nagyon szerencsés vagyok, hiszen Szentendrén, de talán Magyarországon sincs még egy ilyen összeszokott, stabil csapat. Pont ezért volt merész húzás az új étlap, amivel ugyan megpróbáljuk továbbvinni a hagyományainkat, az örök kedvenceket átgondolt formában ismét felhelyezni az étlapra, de mégis nagy változást hozott ez az életünkben. Erről sokat is beszélgettünk a munkatársakkal, volt is belőle konfliktus, hiszen én magam jelentettem ki korábban, hogy az Aranysárkány soha nem lesz fine dining vendéglő. De úgy gondoltam, muszáj változtatni. És ezért is hívtuk meg a csapatunkba Mátét, az új séfet, mert én 50 évesen már nem fogok tudni olyan értelemben megújulni, nem tudok olyan innovatív lenni, mint amit a mai világ megkövetel. Mátétól viszont nagyon sokat tudnak tanulni a kollégák: ő egyébként egy kedves szentendrei barátomnak az unokaöccse, aki Magyarországon született, aztán körülbelül tíz évet élt kint Amerikában, egy keveset Olaszországban, majd itthon végezte el a szakácsképzést, utána dolgozott Norvégiában, most pedig Angliából tér haza. Fiatal kora ellenére nagyon tapasztalt szakember.

     

    Honnan jött az Aranysárkány név?

    A szerbek legkedveltebb védőszentjéről, sárkányölő Szent Györgyről kapta a nevét a vendéglő. És mivel  Apu azt vizionálta, hogy ez a vendéglő egy fogalommá válik, a magyar nyelvtanban pedig a melléknevet és a főnevet akkor írjuk egybe, ha fogalomról van szó, létrejött az Aranysárkány. Érdekessége még, hogy Zsótér László grafikus tervezte a sárkányos logót, Péter Vladimir szobrászművész, a neves festő, Anna Margit fia pedig a cégért készítette.


    Mi a te személyes kedvenced az ételek közül?

    Inkább kedvenc összetevőim vannak, például a francia pecsenyelé, a jus, ami két-három napig is készül, az egyik, ha nem a legkedvencebb fűszerem pedig a lestyán. Nagyon kedvelem a marinált szűzpecsenyét, a lazactatárt és a paradicsomsalátát is. Utóbbi alapanyagait szereztem be múltkor a piacon: ötféle színes koktélparadicsomból, feta sajttal készül, balzsamecetes dresszing és bazsalikomos jéggolyó is kerül rá. Csináltunk egy kacsamájburgert is, aminek a buciját  Szabi, a péktől vesszük. Egyébként tőlük jön a kenyér is, ami a százéves kovásszal készül. Az újragondolt buggyantott tojást is nagyon szeretem, vagy a tejszínes, citrusos-narancsos mártással kínált lazacot. Azért meg is hagytunk néhány fogást, mint például a túrógombócot és a túrós csuszát, vagy a szintén népszerű velős pirítóst.

  • Advent Szentendrén

    Szentendre varázslatos kis utcái adventkor még varázslatosabbá válnak. November 30-án megnyílik a hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában, az adventi hétvégéken gyertyagyújtásokat rendezünk a Fő téren, az óvodások egy kedves kis programmal, a város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei pedig színes ünnepi rendezvényekkel készülnek az adventi időszakra Szentendrén.

     

    A programok az alábbi linkre kattintva elérhetők.

  • Tájékoztató forgalmi rend és parkolóhelyek változásáról

    A Szentendrei Kulturális Központ a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft.-vel közösen ismét megrendezi 2024. november 30. és 2025. január 7. között az Advent Szentendrén programsorozatot, illetve a szentendrei adventi vásárt.

    A megújult programsorozat kibővült helyszínen kerül megrendezésre, a Dumtsa Jenő utca és a Fő tér mellett új helyszínként megjelenik a Bogdányi utca (Fő tér és Gőzhajó utca közötti szakasza), illetve a Lázár cár tér is.

    A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a területen lakók számára a munka a lehető legkisebb zavart okozza, külön figyelve arra, hogy a lakóépületekbe, intézményekbe és üzlethelyiségekbe a ki- és bejárás biztosított legyen.

     

    A rendezvény és a vásár pontos időpontja:

    Előkészítési napok: 2024. november 26-29.

    Rendezvény időpontja: 2024. november 30 – 2025. január 7.

    A vásár nyitvatartási ideje:

    • hétfőtől csütörtökig: 12.00 és 20.00 óra között
    • péntektől vasárnapig: 10.00 és 21.00 óra között

    Bontási nap: 2025. január 8.

     

    A forgalmi rend a megszokottakhoz képest az alábbi módon változik:

    Dumtsa Jenő utca:

    • november 26. és január 8. között a forgalom elől lezárásra kerül,
    • az engedéllyel rendelkezők számára a kijelölt áruszállítási idő
      • Hétfőtől-csütörtökig: 08:00-10:00
      • Péntektől-vasárnapig: 06:00-09:00
    • a vásár nyitvatartásának idején kívül a korábban kiadott behajtási engedélyek érvényesek maradnak.

     

    Fő tér:

    • november 26. és január 8. között a forgalom elől lezárásra kerül,
    • az engedéllyel rendelkezők számára a kijelölt áruszállítási idő
      • Hétfőtől-csütörtökig: 08:00-10:00
      • Péntektől-vasárnapig: 06:00-09:00
    • a vásár nyitvatartásának idején kívül a korábban kiadott behajtási engedélyek érvényesek maradnak.

     

    Bogdányi utca (Fő tér és Gőzhajó utca közötti szakasza):

    • november 26. és január 8. között a forgalom elől lezárásra kerül,
    • az engedéllyel rendelkezők számára a kijelölt áruszállítási idő
      • Hétfőtől-csütörtökig: 08:00-10:00
      • Péntektől-vasárnapig: 06:00-09:00
    • a vásár nyitvatartásának idején kívül a korábban kiadott behajtási engedélyek érvényesek maradnak.

     

    Lázár cár tér:

    • november 26. és január 8. között a Lázár cár tér részlegesen lezárásra kerül,
    • a Dunakorzó felől kizárólag az engedéllyel rendelkezők számára biztosított a behajtás,
    • a Bogdányi utca és a Dunakorzó közötti átjárás a Lázár cár téren keresztül egy sávban biztosított, váltakozó irányú forgalmi rend bevezetése mellett, ahol az elsőbbség a Bogdányi utca felől érkezőket illeti meg,
    • a fenntartott 5 db parkolóhely az engedély birtokában továbbra is használható,
    • a Gőzhajó utca forgalmi rendje nem változik.

     

    Rendelkezésre állás időpontja: A rendezvény napjain 10.00 és 21.00 óra között.

     

    Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!