Vajda Lajos Emlékkiállítás

2000 Szentendre, Hunyadi u. 1.

A szép kilátást nyújtó verandás lakóházban lévő múzeum két állandó kiállítás helyszíne: az emeleten látható a Vajda Lajos életművét bemutató anyag, míg az alsó szinten az Európai Iskola elnevezésű csoportosulás szentendrei mestereinek műveiből tekinthető meg válogatás.

Vajda Lajos egyszerre kívánt tradicionális és avantgárd művész lenni. Szellemi irányultságát a transzcendencia iránti fogékonyság jellemezte. 1934-ben Korniss Dezsővel dolgozták ki „szentendrei program”-jukat, melynek célja – Bartók és Kodály népzenegyűjtési módszerét követve – egy a tradíciókon alapuló magyar és mégis kortárs avantgarde, kelet és nyugat között hidat teremtő vizuális művészet létrehozása volt.

Szellemi örökségét barátai és pályatársai – Anna Marit, Barcsay Jenő Czóbel Béla és Korniss Dezső mellett még mintegy negyedszáz haladó gondolkodású művész – továbbvitték. Ők alapították meg az 1945-től 1948-ig működő Európai Iskola csoportosulást, melynek tagjai – ameddig a kommunista diktatúra megengedte – a kor nemzetközi és magyar képzőművészetének legaktuálisabb problémáival foglalkoztak.

2000 Szentendre, Hunyadi u. 1.

+36 20 779 6657

Weboldal

info@muzeumicentrum.hu