Teátrum – heti ajánló

2018. augusztus 02.

Újdonság a Teátrum műsorán! Szikra címmel ad koncertet 2018. augusztus 17-én a MűvészetMalom udvarán az Amsterdam Klezmer Band és a Söndörgő zenekar! A LoveShake, a Valódi hamisítvány új időpontjaira még kaphatók jegyek!  Augusztusi ajánlónk: A Kígyóasszony 08.03. | Mókus feat. Jammal: Csillagom 08.04. | Vitéz László menyecskét keres 08.05. | Fedák Sári – Szűcs Nelli önálló estje 08.05. Kathputli – Pécsi MárkusZínház 08.12. | Élet.történetek.hu: Pira/Bella 08.12. | Loveshake – Az élet összeráz 08.12. Söndörgő & Amsterdam Klezmer Band: Szikra koncert 08.17. | Valódi hamisítvány 08.19. Jegyek: http://szentendreiteatrum.jegy.hu/

 

A Kígyóasszony

augusztus 3 @ 20:30 – 22:00

Városháza udvara

További előadás: augusztus 3. péntek 20:30
Esőnap: augusztus 4.

ősbemutató, tragikomikus zenés mese élőzenekarral

Farruscad: Borsi-Balogh Máté, Celestani: Józsa Bettina, Canzade: Bori Réka, Togrul: Kurely László, Smeraldina: Nagy-Bakonyi Boglárka, Pantalone: Fáncsik Roland, Truffaldino: György Zoltán Dávid, Brighella: Bödők Zsigmond, Badur: Farkas Kristóf / Dávid Áron,Farzana: Somhegyi György, Zemina: Litauszky Lilla
Zene: Kovács Adrián
Díszlet: Herman Anett és Pajor Patrícia
Jelmez: Hársfalvi Réka és Schütz Nikolett
Fordító: Török Tamara
Dalszöveg: Kendrey Beatrix
Libretto: Fabacsovics Lili
Rendező: VARGA BENCE
A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum produkciója

Carlo Gozzi elbűvölő, fordulatos meséje egy halandó herceg és egy halhatatlan tündér szerelmének története. Szerelmüket próbatételek és kalandok nehezítik, melyek igencsak hasonlítanak a mindennapi emberek nehézsé­geire. A játékos történetet bátran ajánljuk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az előadás hossza: 90 perc, egy részben

Belépőjegy: 2000 Ft 
Diákjegy: 1000 Ft (igazolvány felmutatásával)

Az előadás a FRISS (Független színházak és művészeti egyetemek előadásai) programsorozat része:

A Szentendrei Teátrum tavaly indított előadás-sorozatával a közönség FRISS rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánjuk elérni. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatjuk, melynek során a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész– és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, FRISS formációk hozzák létre előadásaikat.

Mókus feat. Jammal: Csillagom

augusztus 4 @ 20:00 – 21:30

Esőhelyszín: Dunaparti Művelődési Ház, Barlang (Duna-korzó 11/a.)

Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal új formációja

Mókus a hazai zenei paletta üde színfoltja. Zeneszerzői munkássága mellett folyamatosan koncertezik itthon és külföldön egyaránt, nagyzenekaros turnéban mutatja be Vidróczki című etnoszimfonikus darabját szerte az országban, a Szirtes Quintettel mesebeli helyekhez nyúj­tanak csodás muzsikát, s emellett – most is, mint mindig – új utakon jár, és nem fél a mai modern zenei vívmányo­kat ötvözni a benne rejlő népek dallamaival.

A Csillagom kétszereplős koncert-looper előadás, amely­ben mindenkinek több szerep jut: Edina hegedül, énekel és looperezik, társa pedig, Jammal, aki magában hor­dozza a végtelen zenét, beatboxol, rengeteg kütyüvel, szerkentyűvel, ketyerével, masinával machinál.
A zenei élmény folyamatosan épül, frissül, és a helyzet határozza meg az alapokat, amit a két zeneszerző fon tovább, végtelen körökbe, hipnotikusan elvarázsolva a hallgatót – hol versekkel, költeményekkel, máskor pedig a népzene elemi erejével.

Szirtes Edina Mókus legújabb formációjában is a gondola­tok erejével kíván katarzist hozni a hallgatóság számára: looperes koncertjeire a dobos és beatboxos Fekete János Jammal kíséri el, hogy modern formában szóljanak hozzánk a magyar költészet géniuszai, Radnóti Miklós, József Attila és Nagy László.

Belépőjegy: 2000 Ft 
Diák- és nyugdíjas jegy: 1000 Ft Igazolvány felmutatásával

Vitéz László menyecskét keres

augusztus 5 @ 10:00 – 10:40

Rendezte és játssza: BARNA ZSOMBOR
Írta: Markó Róbert
Bábtervező: Horváth Márk
Bábok: Kiscsák Éva, Horváth Márk, Raffai Péter
Konzulens: Tatai Zsolt
Zeneszerző: Nyitrai László
Háttér: Barnáné Varga Márta

Külön köszönet Fabók Marcsinak, Vas Juliska alakjának megteremtéséért!
László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: eljött az idő, hogy végre találjon magának egy igazi, belevaló, tűzről pattant menyecskét. Ám ez a feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik Kapucni-ficni-fecni-pacni urasággal, egy nedves csuká­val… vagy egy kedves kutyával; egy cumisképű paradi­csompofával, és nem várt nehézségekbe ütközik.
Ajánlom minden gyereknek és gyermeklelkű felnőttnek, aki szeret mulatni. Kemény Henrik Vitéz László történe­teiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a híres palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást.

Időtartam: 40 perc
Ajánlott korosztály: 3-10 év

Belépőjegy: 1000 Ft 
Családi jegy: 4 főre 3000 Ft

 

 

 

Fedák Sári – Szűcs Nelli önálló estje

augusztus 5 @ 20:00 – 22:00

Ferenczy Múzeum udvara

Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

Színpadra alkalmazta: Dávid Zsuzsa, Szűcs Nelli
Díszlet: Szűcs Nelli, Olekszandr Bilozub
Jelmez: Vecsei Kinga Réka
Videó: Jóvér Csaba
Zene: Kovács Adrián
Rendező: DÁVID ZSUZSA

Aki színpadon látta őt, soha nem felejti. Rendkívüli sze­mélyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott színházi életünkben. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, nagyszerű tulajdonságaival, hibáival, gyarlóságaival együtt.
Fedák Sári megérdemli, hogy végre hozzá méltóan emlé­kezzünk meg róla!

Az előadás hossza: 1 óra 50 perc
Belépőjegy: 3000 Ft

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Kathputli – Pécsi MárkusZínház

augusztus 12 @ 10:00 – 11:00

DMH udvara

Közreműködik:
Pilári Gábor, Vajda Zsuzsanna és Pilári Lili Eszter,
továbbá Csernák Zoltán Samu szitáronés Pilári Áron tablán.

Namaste, Namaskar, Igen Tisztelt Publikum!
Íme először Magyarországon, Mukhes Mester Bábszínháza! Jaisalmerből érkezett indiai bábakrobatáink mutatják be műsorukat!

Jogi, aki nádsípos pungin játszik, és kígyót szelidít,
Anarkali, a gyönyörű táncosnő, Muszlim Navab és Hindu Radzsa párbajt mutat be, Gangá Rám Máli Ká Lárká, a fantasztikus labdazsonglőr, Punnu Khan a rabari her­ceg, aki feleségével teveháton utazik, Dulla Bhatti a raj­put hős, mint lovas-akrobata a táltos lovával, Bahrupia – a kétfejű ember, Jádügar, a varázsember

A Kathputli zsinóros, kereszt nélküli marionett figura, a rajhastani előadó-művészet jellegzetes hagyomá­nya, ahol jelen van a zene, az ének, a színház, a tánc, a költészet. Az előadások rajhastani hősök történeteit beszélik el. A kathputlibáb-készítés mestersége egy vándorló közösséghez a Putli Bhatokhoz köthető, akik hordozható bábszínházaikkal szórakoztatták a falvakban élő embereket, akár nálunk a mutatványosok és vásári bábjátékosok – amilyen Kemény Henrik és családja volt, s ahogyan a mi színházunk is járja az országot-világot történeteivel. Apáról fiúra adják tovább jártasságukat és bábjaikat, zenei és bábkészítő tudásukat. A bathok játéka eljut a királyi udvarokba is, ahol a hőstörténetek, király- történetek mellett, az előadáshoz tartoznak a táncosok, akrobaták, kígyóbűvölők is.

Időtartam: 60 perc
Ajánlott minden korosztálynak

Belépőjegy: 1000 Ft 
Családi jegy: 4 főre 3000 Ft

Élet.történetek.hu: Pira/Bella

augusztus 12 @ 20:00 – 21:30

Ferenczy Múzeum udvara

Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)

Igaz történetek sorozata a közelmúltból
PIRA | BELLA 
Pira: Borbély AlexandraBella: Ullmann Mónika 
Látvány: Juhász Nóra
Dramaturg: Zöldi Gergely
Plakát: Csáfordi László
Rendező: SZABÓ MÁTÉ
Művészeti vezető: Pelsőczy Réka
Producer: Orlai Tibor
Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Két tévedés: egy lány fiútestbe születik, ezért megjárja a poklot; egy prosti tanítónéni testben születik, de a magyar valóság közbeszól. Sorozatunk minden darabja igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna egész életé­ben mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják elénk ezeket a sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit.

Az előadás hossza: 1 óra 20 perc, két részben
Belépőjegy: 3000 Ft

Loveshake – Az élet összeráz

augusztus 12 @ 20:30 – 22:00

Városháza udvara

Esőnap: augusztus 13. hétfő

Színházi duett – Rezes Judit és Szabó Győző
igaz története alapján

Játsszák: Rezes Judit és Szabó Győző
Dramaturg: Enyedi Éva
Dalszöveg: Máthé Zsolt
Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter
Koreográfus: Kurucz Sándor, Lehoczky György
Jelmez-asszisztens: Tóth Hajni
Produkciós asszisztens: Gerlóczi Judit
Producer: Kövesd Zsuzsa, Rezes Judit, Szabó Győző
Koproducer: FÜGE Produkció

Formabontó párkapcsolati játék, melyben az előadók közismert dalok és izgalmas koreográfiák segítségé­vel mutatják be egy kapcsolat ívét, annak csodáit és nehézségeit. Saját történetek, megélt, igazi állomások személyes érintettséggel, őszintén és kendőzetlenül elmesélve, kerülve a dokumentarista realitást. Valóság és fikció keveréke. Bár a feldolgozott történetek ere­detiek és egyediek, mégis mindenki számára ismerősek lehetnek. Az alkotók vicces és szívszorító estével várják az érdeklődőket.

Az előadás hossza: 90 perc, egy részben
Belépőjegy: 3500 Ft

Söndörgő & Amsterdam Klezmer Band: Szikra koncert

augusztus 17 @ 20:30 – 22:00

MűvészetMalom udvara

Fergeteges koncert 2018. augusztus 17-én, pénteken 20:30–22:00 óra között a MűvészetMalomban (Bogdányi u. 32.) a Söndörgő Együttes és az Amsterdam Klezmer Band zenei szikráival!

A név találó: a két együttes találkozásakor rögtön kipattant a szikra, amit a közönség is átélhet augusztus 17-én a MűvészetMalom udvarán. Kontinentális klezmer keveredik a Kárpát-medence jellegzetes tamburazenéjével, amelynek vitathatatlanul a Söndörgő az egyik legkiválóbb képviselője. Az Amsterdam Klezmer Band kezdeményezésére létrejött supergroup a bizonyíték arra, hogy jó zenészek kezében a hagyományos dallamokból is fergeteges buli kerekedik, belobban a tűz. A koncerten balkáni, cigány, klezmer dallamokat, a két zenekart ihlető kincseket és közös munkájukból kipattant kompozíciókat hallhat a közönség.

Információ: szentendreprogram.hu
Jegyár: 2500 Ft | Jegyvásárlás: szentendre.jegy.hu
és Tourinform Iroda (Dumtsa Jenő u. 22.)

Valódi hamisítvány

augusztus 19 @ 20:30 – 22:10

Városháza udvara

Esőhelyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Szentendre, Pátriarka u.7.)

Az Orlai Produkció előadása
Maude Gutman: Hernádi Judit 
Lionel Percy: Kern András
Dramaturg, fordító: Kovács Krisztina
Díszlet: Valló Péter
Jelmez-asszisztens: Tóth Hajni
Rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit
Művészeti vezető: Zöldi Gergely
Rendező: VALLÓ PÉTER
Producer: Orlai Tibor

Maude különc, szabadszájú, harsány nő, Lionel pedig kifogástalan modorú, művelt és cinikus férfi. A lakóko­csiparkban élő munkanélküli pincérnő és a neves művé­szeti alapítványnál dolgozó férfi talán soha nem talál­kozik, ha Maude-nak nem lenne egy szerinte milliókat érő festménye. Csakhogy a hivatalos értékbecslés során nemcsak a képről, de szinte minden másról is kiderül, hogy nem az, aminek elsőre látszik…
Az amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt. Most nálunk is látható a végtelenül szórakoztató, lebilincselő darab, ami igazi jutalomjáték a két sziporkázó humorú, zseniális színésznek.

Az előadás hossza: 1 óra 40 perc, egy részben
Belépőjegy: 3500 Ft