Nyitott templomkapuk

2021. szeptember 07.

Nagy érdeklődés övezte az első Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét, szeptember elején. A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti eseménysorának szervezésébe a város valamennyi felekezete és kulturális intézménye bekapcsolódott.

Zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyíltak meg a szentendrei templomok, imahelyek kapui, udvarai. A programok bepillantást engedtek a közösségek hitéletébe is. Olyan, ritkán látható templomok kapui is megnyíltak most, mint a Pozsarevacska vagy a Preobrazsenszka templom. A programokhoz kapcsolódva, Mennyei kulcs címmel nyílt szabadtéri tárlat a népi vallásosságról a Belgrád székesegyház kerítésfalán.

A helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és Szentendre kulturális intézményei – Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendrei Kulturális Központ, Szentendrei Teátrum, TDM Iroda, MANK Galéria – színvonalas, felemelő programokkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. A „nulladik” év után, a tervek szerint jövőre újra szeretnék megrendezni a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét.

A Képalbum MEGTEKINTHETŐ ITT.

Fotók: Deim Balázs / FMC