Nagy Szentendrei Számháború: 09.21.

2019. szeptember 16.

A Szentendre Barátai Egyesület harmadik alkalommal rendezi meg a Szentendrei Nagy Számháborút. Móricz Jánost, az egyesület alapító tagját kérdeztük az eseményről.

 

• Foglald össze pár mondatban, miért van ebben az évben különös jelentősége ennek a családi rendezvénynek.
2019. június 25-én volt 100 éve, hogy dr. Kucsera Ferenc római katolikus segédlelkész mártírhalált halt Szentendrén. Életútja és az áldozat, amit halálával hozott, közel egy évszázad múltán is példaképpé teszi őt a ma embere számára. Városunkban a 2019 – Kucsera Ferenc Emlékév során számos jelentős programmal teszik ismertté Kucsera Ferenc katolikus vértanú életét, áldozathozatalát.
Kucsera Ferenc káplán 1919. június 25-én vértanúságot halt. A szentendreiek fellázadtak a kommunista terror ellen. A vörösök letartóztatták a helyi káplánt, Kucsera Ferencet, azt gondolván, hogy ő biztosan tudja, ki adta meg a jelet a lázadásra, ki verte félre a templomdombi Keresztelő Szent János templom harangját. Kucsera, a kegyetlen vallatások ellenére sem adta ki a nyolcgyermekes harangozót, így halálra ítélték és a Duna-parton kivégezték. Élete és önfeláldozó halála példaképpé teszi őt minden szentendrei számára: áldozatot hozott a közösségért és a hitért. Ma ő Szentendre hőse.
Az előző évekhez hasonlóan egyesületünk a jubileumi év során is megrendezi a Nagy Szentendrei Számháborút Kucsera Ferenc emlékére, amelyre szeretettel várjuk a 10 év fölötti gyerekeket családjaikkal együtt, hogy egy felhőtlen együttjátszás keretében emlékezzünk meg Kucsera Ferenc káplán nagyszerűségéről.

• Hogyan zajlottak a korábbi évek számháborúi? Idén hol és mikor kerül sor rá?
A Kucsera Ferenc emlékére rendezett előző számháborúk nagyon sikeresek voltak, sok résztvevővel zajlottak. A számháborúk célja az, hogy a legszélesebb közönség is megismerje életét, bátorságát és önfeláldozását. Szeptember 21-én, szombaton délelőtt a 2019 – Kucsera Ferenc Emlékév alkalmából a szervezőcsapat szeretettel vár minden számháborút szerető családot, közösséget, fiatalt, felnőttet (felső korhatár nélkül). Gyülekező: szeptember 21-én, szombaton 10:15 órától Szentendre Fő terén. A számháború várhatóan 10:30-tól 13:00 óráig tart. A rendezvény ingyenes, de kérjük az érdeklődőket, hogy regisztráljanak honlapunkon.

2019 – KUCSERA EMLÉKÉV SZENTENDRÉN
Nagy Szentendrei Számháború
Közösségi és családi játék
Kucsera Ferenc tiszteletére
2019. szeptember 21. | 10:30 | Fő tér

További információ, regisztráció:
www.szentendrebaratai.hu