Lebontott mozdulatok – Madeline Stillwell Szentendrén

2016. február 19.

2016. február 18-án nyílt meg a Ferenczy Múzeumi Centrum klegújabb kiállítása, Madeline Stillwell amerikai multimédiaművész első hazai tárlata Lebontott mozdulatok címmel a Ferenczy Múzeum Barcsay Termében, melynek kurátora Boros Lili művészettörténész.

Az amerikai Madeline Stillwell első magyarországi kiállításán szereplő videómunkák legfőbb témája az emberi test. A művész performanszait megjelenítő filmek a test konvencionális működésmódjaival, közvetett szabályaival és azok felszámolásával foglalkoznak. A városi, indusztriális környezetben megvalósult performanszokban a tér és annak jellemző anyagai is hangsúlyossá válnak. Az utcákon, elhagyott helyeken, építési területeken, kukákban talált hulladékoknak itt ugyanolyan jelentőségük van, mint a művész saját testének – ám mégis az élő test, a szubjektum az, ami a folyamatokat elindítja. Kontroll és káosz, rendezettség és kaotikusság határán egyensúlyoznak a képek, miközben az ember mindennapi emocionális tájékozódásainak újragondolására ösztönöznek.

Madeline Stillwell (USA, 1978) multimédia- és performanszművész, 2008 óta Berlinben él. Az Evangelische Hochschule Berlin für Soziale Arbeit oktatója. Alapfokú művészeti diplomáját (Studio Art & Women’s Studies) a St. Olaf Collage-on szerezte 2000-ben, ahol zenét, táncot és színművészetet is tanult. Mesterszakos oklevelét a Cranbrook Academy of Art-on nyerte el 2008-ban. Az anyag, a test és a hang keveredik videókban feldolgozott performanszaiban, amelyeknek gyakran válik részévé valamilyen városi környezet. Az elmúlt évtizedben számos helyen kiállított – többek között Kasselben, a 13. Dokumenta Kassel Kultur projektjének keretén belül, Göttingenben a Kunstvereinban és Kolozsváron, az Ecsetgyár Bázis galériájában. Vendégelőadóként tanított a Rhode Island School of Art & Designon, a Bard College Berlinben (ECLA) és a Lüdwig Maximillians Universitäten. Alkotásai olyan jelentős gyűjteményekben is megtalálhatóak, mint a Deutsche Bank Collection és a Stoffel/Young Collection.

A tárlat 2016. február 18 – május 1. között látogatható a Ferenczy Múzeum, Barcsay Termében. A kiállítás megtekinthető: hétfő kivételével minden nap 10–18 óra között.