KORtársalgó Kukorelly Endrével májusban is

2021. május 14.

2021. 05. 15. KORtársalgó | Kukorelly Endre író havonta jelentkező irodalmi beszélgetéssorozata
17 óra
Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook oldala

A sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül. Aki pedig ezen a májusi estén válaszol: Tompa Andrea író, színikritikus

Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg. Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.

2009. augusztus közepén Tompa Andrea nyári irodalmi táborba hívott, nyolcszáz kilométerre Pesttől, Gelence mellé, kolozsvári színház-szakosoknak vezettem írószemináriumot. Tudom az összes lány és fiú nevét, emlékszem rájuk, ha a naplómat olvasom, minden visszajön. Nyolc napig tartott, jó volt, megbámultuk a veszélyeztetett világörökségi listán szereplő, elképesztően szép Árpád-kori templomot, volt palacsintasütés, flekken és mics, kisborjakat nézünk – erre nem emlékszem –, belázasodtam, hallottam Szonda Szabolcstól, hogy a Debrecen megverte a Levszki Szófiát, volt csillaghullás, séták az erdőben, vittem magammal a kocsim acél kormányzárát medvék ellen, hazafelé vasárnapi ebéd Andrea édesanyjánál, Kolozsváron, majd hazavittem Andreát és Zolit a Kárpát utcába. Nem emlékeztem rá, hogy akkor már írt volna – a naplómból derül ki, hogy igen: „Andrea szövegét olvasom, javaslom neki, h. írja szekvenciaszerűen” – ezt onnan másolom. Aztán jöttek a könyvek. Komoly fordulat – és tíz év alatt komoly életmű. Erről fogunk beszélgetni. Meg még ki tudja, miről.

Fotó:
Máté Péter

A program a Közösségek Hete keretein belül valósul meg.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!