Események betöltése

UTAT NYITNI A SZABADSÁGHOZ – FERENCZY Béni művészete

2018-03-23 - 2018-06-24

Leírás

A Ferenczy-művészdinasztia szobrásztagja, Ferenczy Béni (1890–1967) a huszadik századi magyar szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője. Egész élete során, a küzdelmesebb időszakokban is hű maradt a család valamennyi alkotója által képviselt értékekhez, a munka iránti tisztelethez, alázathoz és elkötelezettséghez.

Bátyjával, a festő- és grafikusművész Valérral és ikertestvérével, Noémivel, a modern magyar kárpitművészet megújítójával Nagybányán nevelkedtek fel, miközben eljutottak Európa jelentősebb kulturális központjaiba is. Szüleik, a nagybányai művésztelep legnagyobb tekintélyű alapító tagja, Ferenczy Károly és a festőművésznek induló Fialka Olga révén rendkívül széles műveltségre tettek szert. Szociális érzékenységükkel pedig fogékonnyá váltak a társadalmi problémák iránt. Ferenczy Bénit ez indította arra, hogy részt vegyen a Tanácsköztársaság munkájában, ami miatt évekig külföldi emigrációban kellett élnie.

A klasszikus szobrászati ismeretek elsajátításával párhuzamosan a kezdeti évtizedekben Ferenczy Bénire az avantgárd irányzatok közül elsősorban a kubizmus és az expresszionizmus hatott, majd az 1930-as évektől tudását kiegyensúlyozott, a humánum tiszteletén alapuló, monumentális hatású szobrok, érmek és különleges szépségű grafikák készítésében kamatoztatta. Az 1956 novemberében bekövetkezett egyéni tragédiája csak rövid időre akadályozta meg művészetének folytatásában. Jobb oldalára megbénult, de az alkotás iránti vágy olyan erős volt benne, hogy lassan, fokozatosan megtanult bal kezével rajzolni, majd mintázni. Ezekre az évekre különösen igazzá vált, hogy a művészet nemcsak a valósághoz kötötte, hanem létformát és egyben a szabadságot is jelentette számára. Ezért is tartotta őt példaképének számos író és költő, a későbbi szobrászgenerációk pedig iskolateremtő mesterként tekintenek rá.

Kurátor: Bodonyi Emőke

Megnyitó: 2018. március 22.

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary

www.femuz.hu