Események betöltése

Szóvihar Lackfi Jánossal | SZÉN

2017-08-26. 18:00 - 19:00

Leírás

SZÓVIHAR LACKFI JÁNOSSAL | Augusztus 26. szombat 18:00
Helyszín: Városi Vendégház, Fő tér 12.
Házigazda: Benes Edvárd, a Szentendre Barátai Egyesület elnöke

Rendezvényünket KARSZALAGGAL lehet látogatni!
Információ: Tourinform Szentendre
2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.

– – – – – – – – – – – – –

Irodalmi estünkre hívva és várva a következő párbeszédet idézzük: „Tudod miért akartam eljönni? Mert ez a Lackfi olyan mostani költő.” Mostani és mindenkori.

A vers véresen komoly játék. Lackfi János Kosztolányi és Weöres szellemében bukfencezik a szavakkal, szárnyat igéz rájuk, röpteti őket. Amit csinál, nem csak bot és vászon, hanem bizony zászló, rajta az élet címere. Tolla alól kikerül fogyókúra-sanzon, radiátor-keringő, hátborzongató madrigál, Skoda-dal, útszéli ballada, lángoló szabadvers, virtuóz Énekek Éneke-változat, elégia a villamosgarázsról, rongyszőnyeg közmondásokból, meditáció öt pár kínai zokniról (együtt olcsóbb).

A vers a legjobb utazási iroda. Elröpít ezer kilométerekre, ezer évekre, szinte szédülünk. Látjuk, ahogy egy kéz leírja az Ómagyar Mária-siralom sorait. Ahogy komoly szakik suvickolják a csillagokat, nehogy már hiába fizessük a fényreklámot. Ahogy a Szent Dénes-templom kriptájában márványkirályok alszanak. Ahogy a költészet nudista strandján a napkorongot használják gumilabdának. Ahogy az égbolt húslevesében járókelők úszkálnak, mint cupákok. Ahogy a szerelmesek egymás testéről eszik le a mazsolát. Ahogy a gyerekek zsivány tekintetükkel felrobbantják a világot.

– – – – – – – – – – – –

LACKFI JÁNOSRÓL

Lackfi János ismert és népszerű kortárs alkotó. Ahogy maga mondja magáról: író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász. Valószínűleg az egész ország tudja róla például, hogy hatgyerekes családapa. Sőt: már nagypapa. Gyereket nevel – és ír róluk! –, gyerekversei a korosztályban lassan a versmondó versenyek slágereivé válnak. Kreatív írást tanít, blogol, ott van a facebookon (és verslavinákban lubickol!), író-olvasó találkozókra jár. Kreatív szemlélettel népszerűsíti a kötelező irodalmat: elfogadja a korszerűsítéseket. Már Szentendrén is többször hallottuk őt előadni – rendkívül vonzó, okos és szellemes, ugyanakkor nem csupán elkábít tudásával, de „aha-élménnyel” ajándékozza meg hallgatóságát. Tudja, mi az a slam poetry, a zombi és a képregény. Közel húszévnyi egyetemi katedra ide vagy oda, nem éppen begyöpösödött literátor. Fordít, ír, gyerekeknek, felnőtteknek, verset és prózát, még drámát is. Ráadásul – ahogy egy helyütt említi – nemcsak ír, olvas is.

Reméljük találkozunk! Mi már nagyon várjuk!

Fő tér

Fő tér
Szentendre, 2000 Hungary