Események betöltése

Rácz Zoltán tárlatvezetése – Yorgos Tzortzoglou: Hommage – message á Kurtág György

2022-10-28. 18:00

Leírás
Rácz Zoltán tárlatvezetése Yorgos Tzortzoglou Hommage – message à Kurtág György c. kiállításán a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.
Rácz Zoltán zenei tanulmányait 1967-ben kezdte zongorán, majd 1970-től párhuzamosan ütőhangszereken is elkezdett játszani. A Bartók Béla Konzervatóriumban, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett tanulmányai után 1983-ban szerzett ütőhangszeres művészdiplomát. Rendszeresen közreműködött az Új Zenei Stúdió hangversenyein.
1984-ben társaival megalapította az Amadinda Ütőegyüttest, amelynek azóta művészeti vezetője. John Cage az Amadinda számára írta a Four4-t. Szintén az Amadindának készült Ligeti György műve, a mezzoszopránra és ütőhangszerekre írt Síppal, dobbal, nádihegedűvel című darab. Steve Reich az Amadinda 25 éves jubileumára komponálta Mallet Quartet című darabját. 1988-ban az Amadinda Ütőegyüttes Liszt Ferenc-díjat, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2004-ben Kossuth-díjat, 2008-ban Bartók Béla – Pásztory Ditta díjat kapott. Rácz Zoltán munkássága szólistaként is jelentős. 1990-2018 között a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.
Yorgos összetett személyisége a szentendrei művészetnek – fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, Kolinda, Gépfolklór, Barbaro, most pedig a Balkán Fanatik meghatározó tagja.
Yorgos, mondhatnánk kissé patetikusan, lényegében a beavatott odüsszeuszi ember, aki a technikai csábítás szirénjei közt hajózott ki a kreativitás tengerére. A zene/képi lejegyzés konvenciói régóta lehetővé teszik tér-zene-(meg)tapasztalás kvázi poétikai lehetőségeinek kiaknázását: ez hagyományosan is megtörténhet, mégpedig a notáción, a konvencionális jelrendszeren belül.
A kvázi notáció(szerű) megközelítést és a zenei grafikát építi be Yorgos az alkotásaiba, mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül a zene keletkezését és fejlődését, az emberi beszéd, festői gesztus stb. és írás kialakulását, mint az emberi gondolatok közvetítésére, maradandó megőrzésére irányuló törekvést. Kurtág és Yorgos együtt harmonikusan hajózik ezen a kiállításon.
Belépőjeggyel látogatható.
* * *
Kapcsolódó program:
➝ 11/12 szombat 17:00
Kurátori tárlatvezetés
Belépőjeggyel látogatható
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

SZENTENDREI KÉPTÁR

Fő tér 2-5.
Szentendre,