Események betöltése

Nemzetközi jóganap Szentendrén

2018-06-24. 13:00 - 17:30

Leírás

Szentendre idén is bekapcsolódik az indiai kormány szervezte nemzetközi jóganapba helyi rendezvényekkel, kísérőprogramokkal. Június 24-én 13:00 és 17:30 között közös jógázás és kísérőprogramok a Duna-korzón.

Az Indiai Nagykövetséggel közösen Szentendre Város Önkormányzata idén is megszervezi a nemzetközi jóganapot Szentendrén az ENSZ által meghirdetett JÓGA VILÁGNAPON.
Az ENSZ június 21-ét 2014-ben nemzetközi Jjóganappá nyilvánította, melyet mára 190 országban rendeznek meg, köztük Magyarországon is. Az Indiai Nagykövetség felkérésére Szentendre idén is helyet ad a különleges programnak június 24-én szombaton délután 13.00 órától. Idén gyönyörű, természeti környezetben, a szabad ég alatt, a Duna-korzón rendezik a különleges eseményt.

A megnyitón őexc. Rahul Chabbra, India nagykövete és Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntik a résztvevőket, majd egy Gangesz-Duna fényfelajánlás (Arati) szertartás következik.

A közös jógázás szellemében minden résztvevő együtt kezdi a programot közös napüdvözlet (Surya Namaskar) gyakorlattal a Vedic Foundation Hungary, Swami Advayananda vezetésével, majd minden résztvevő jógaiskola illetve jógaoktató a saját tanítványaival fog jógafoglalkozást tartani. Az idei program különlegessége és ereje abban rejlik, hogy valóban egyszerre, egy időben jógázik majd mindenki.

A foglalkozások a Duna-korzón lesznek; a látogatók szabadon csatlakozhatnak bármelyik jógi órájához. A csoportok mellett táblák, zászlók jelzik majd, milyen jógagyakorlatokat végeznek. A gyakorlat sorozatok után, ismét közös énekléssel-zenével (Kirtan) zárul a nemzetközi jóganap, melyet Bhagirathi Chaitanya vezet.

A jógázás után kulturális programok következnek a színpadon, illetve az Offline Centerben (volt Rodin Kávézó) Rohonyi Gábor filmrendező Indiáról szóló dokumentumfilmjét lehet megtekinteni.
Szentendre és környéke több jógaoktató tanára, szervezete jelen lesz az eseményen, a teljesség igénye nélkül íme néhány bemutatkozó anyag:

Ambrus Zoltán Navraj Singh – Kundalíni jóga oktató
Adi Shakti Kundalíni Jóga és Oktatási Központ (Szentendre, Sas utca 7. és Budapest, Bakáts utca 5.)
www.shaktijoga.hu
A kundalíni jóga számomra a tudatosság és a felemelkedés jógája. Egy hatalmas tudásanyag, melybe bepillantva régi korok bölcsessége nyílik meg, amely ma talán még aktuálisabb, mint korábban bármikor volt. Jóformán nincs olyan élethelyzet, amelyre a kundalíni jóga ne kínálna fel egy jól bejáratott meditációt vagy kriyát, hogy átlendüljünk a nehézségeken vagy hogy megnyíljunk és felemelkedjünk a lelkünk legtisztább lehetőségeihez.
Az ASTANGAJÓGA Alapítvány, vagy AJA 2001-ben alakult meg, tanfolyamait, képzéseit a következő helyszíneken tartja: 2000 Szentendre, Duna-korzó 20. és 1064 Budapest, Bajnok u.17.

A nemzetközi jóganapon Szentendrén az Astangajóga Alapítvány két témakörben tart bemutatóval egybekötött közös gyakorlást.
Ezek:
1.) “A jógagyakorlás a családdal is folytatódik. Jógázik a család!”
Meggyőződésünk szerint a család jelenléte a gyakorlásban nem akadály. Fordítva, éppen ez a legtermészetesebb és a legértékesebb gyakorlásunk. Úgy gondoljuk, hogy a gyakorlásra való együttes odafigyelés képes nem csak az egyéni gyakorlásunkat segíteni, hanem az egész családot is úgy összefogni, hogy a családi jólét valóssá váljon.
2.) “A mozdulat, mint tükör és szerepe a jógában” : Az öntudatosság háttérében működő elveket nem olyan egyszerű felfogni, ezért a jógában gyakran használunk kivetítést. Pl. olyan alapfogalmakat, mint, függőleges, egyenes, párhuzamos, derékszög. Ezeket átvezetjük a testtartásra, ahol már „külső” szemlélőként tudjuk megfigyelni azokról való elképzeléseinket, majd a megfigyelésünket a mozgásunkra és a mozdulatra irányítjuk, ami tükrözi tevékenységünk tartalmát és a szándékunkat.

Szeretettel várjuk a fenti témák iránt érdeklődőket: www.astangajoga.hu

Vedic Foundation of the Himalayas, Magyar Misszió, Leányfalu

A hindu-Védikus szerzetesek kolostora és a védikus iskola a tradícionális védikus kultúrát és vallást őrzi és adja át. A magyarországi ashram Leányfalun található, ahová a szerzetesek a tanulni, elvonulni vágyókat várják szeretettel.
Vedic Foundation International
Hungarian Mission
+3670 779 2135
hungarysangha.vfs@gmail.com
www.vedicfoundation.es

______________________________________________________________________________
MOSOLY JÓGA
Könnyű gyakorlatok, kényelmes pozíciók, teljes körű átmozgatás, fiataloknak és fiatalosaknak egyaránt. Kezdőknek ideális, haladóknak univerzális, fájdalommal élőknek reális, sportosaknak kiegészítés. Vérpezsdítés, kedvjavítás, teljes légzés, szellemi útravaló Szentendre jógaparadicsomában, a Waterfront Hotelban Markó Krisztinával. www.krisztinews.com, tel: 20-9727373