Események betöltése

Művészet a szabadban CSURKA Eszter – NAGY Barbara – TÓTH Eszter

2018-06-09 - 2018-09-02

Leírás

2018. június 9. – szeptember 2.

HELYSZÍN: Bizottság-liget

KOORDINÁTOR: Vedres Ágnes

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2018. január 3-án Az Édenkert nyomában címmel, az idei Art Capital részeként nyilvános pályázatot hirdetett street artpublic art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a Bizottság-ligetbe (a Szentendre, Dunakanyar körút és Kossuth Lajos utca által közrefogott, az 1. számú postahivatal előtt lévő közterületre), a 2018. évi Art Capital programjához kapcsolódóan.

A felhívásra huszonnégy pályázótól harmincegy pályamű érkezett. Közülük a zsűri (Boros Lili művészettörténész, Csontó Lajos képzőművész, Farkas Ádám szobrászművész, Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Képzőművészeti Főosztályának vezetője) végül három projektet választott ki megvalósításra.

 

A nyertes művek:

 

TÓTH Eszter: Kerti locsoló

Tóth Eszter (1981) 2009-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán diplomázott. Multimédiás videóinstallációk készítése mellett festőként, grafikusként és alkalmazott grafikusként tevékenykedik. Először itt Szentendrén, 1996-ban a Vajda Lajos Stúdió Galériában állította ki műveit a nagyközönség elé, azóta pedig több mint ötven csoportos kiállításon vett részt. Alkotásai közgyűjteményekben is megtalálhatóak. Tahitótfalun él.

A lebegő, felnagyított locsolókanna valódi pop art-os gesztus, látványos, közérthető és
határozott fogalmazásmódban elkészített mű.

 

NAGY Barbara: Kert-hálózatok

Nagy Barbara (1976) képzőművész 2005-ben végezte tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd ugyanitt kapta meg a DLA fokozatot 2009-ben. A kortárs művészeti élet aktív résztvevője, művei hazai és külföldi gyűjteményekben egyaránt megtalálhatóak. Szentendrén alkot.

Nagy Barbara díjnyertes alkotása elmélyült befogadást igényel. Az egymással összeköttetésben lévő és hálózatot alkotó apró üvegházakból álló, vadszőlővel befuttatott installációján az ideális kert különböző koncepcióiról, nézőpontjairól olvashatunk. Nagy Barbara finom, konceptuális műve egy kertről készült kertideáját fogalmazza meg.

 

CSURKA Eszter: A víz emlékezete

 

Csurka Eszter (1969) valódi összművész; a 90-es évek folyamán a Magyar Iparművészeti Főiskolán grafikát és fotográfiát tanult, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr osztályába járt, 1997-ben pedig vizuális kommunikáció tervező művész végzettséget szerzett. Festészetének formavilágát és tematikáját mély szenzualitás jellemzi, alkotómódszerében pedig az intermediális megközelítésre törekszik.

Csurka Eszter legújabb, víz alatt készített szobrainak egyike kerül a Bizottság-ligetbe. Az összetett alkotófolyamatra és abban a művész szerepére rákérdező izgalmas installációban a víz válik formaalkotó művésszé, maga a művész pedig moderátorrá.  Az organikus, különleges formájú plasztika talapzatára elhelyezett fotókon az elkészítés performansz-jellegű folyamatába is bepillantást nyerhet a néző.

Bizottság Liget

Kossuth Lajos u. 25
Szentendre, Pest 2000 Magyarország