Események betöltése

Lájkolj élőben! Kmetty János, az örök kereső 2.0

2022-08-26. 17:00 - 18:00

Leírás
Lájkolj élőben! Bodonyi Emőke kurátori tárlatvezetése a Fókuszban a tájképek – Kmetty János, az örök kereső 2.0 kiállításon a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében
Kmetty János művészetét már életében olyan neves írók, költők kísérték figyelemmel, mint Kassák Lajos, Kárpáti Aurél, Bálint Aladár, Füst Milán. A korszak egyik legjelentősebb művészeti írója, Kállai Ernő is észrevette azt a kettősséget, ami Kmetty művészetét jellemezte. A korai kubisztikus, szigorú következetességgel felépített festészetét fokozatosan felváltotta a színnek és a fénynek egyre nagyobb teret biztosító felfogás. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy a festő egyre több időt töltött Szentendrén: „Festményein a szerkezet merev, mértani abroncsai a harmincas években kezdtek lazulni. Stílusa ettől fogva egyre hajlékonyabbá, érzékletesebbé vált, színei, mintha csak van Gogh lángoló hevülete érte volna őket, napfényes, ízes árnyalatokban dúskáló, áradó lendületre kaptak.” E változás leginkább Kmetty tájképfestészetében érhető tetten. A kurátori tárlatvezetés ennek bemutatására vállalkozik, miközben áttekintést kapunk a teljes életműről is.
Belépőjeggyel látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Kmetty János Múzeum

Fő tér 21.
Szentendre, 2000 Hungary