Események betöltése

KARIKATÚRAKIÁLLÍTÁS

2020-08-28 - 2020-08-30

Leírás
A Magyar Karikatúra Szövetség valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Karikatúra és Művészeti Szakosztálya régóta már ifjabb tehetségeket kutat.
A tehetésgkutatásban élen jár a szakosztály elnöke Dluhopolszky László grafikusművész, karikaturista, aki Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült augusztus 20-án.
Ezúttal a soproni születésű (1978) Balogh Patrikot szeretnénk a nagyközönség számára is ismertté tenni munkája révén, aki középiskolásként kezdett a szatirikus grafikák elkészítését, és azóta a digitális technikát állította a vizuális görbe tükreinek szolgálatába. A szabadtéri kiállításon Patrik a magyar irodalom jeleseiről, valamint a kortárs magyar művészek szeretetteli karcos rajzait láthatja a szélesebb közönség.
 
? Kiállításmegnyitó ?
Augusztus 28. péntek 16:00 Fő tér
 
Szervező: Magyar karikatúra Szövetség, és a MÚOSZ Karikatúra és Művészeti Szakosztály.
A kiállítást megnyitja Kövesdi Miklós Gábor író, humorista.
A kiállítás megtekinthető augusztus 30. 16.00-ig.
Szeretettel várjuk a helyszínen a vizuális humor kedvelőit, vagy aki csak szeretne egy kicsit mosolyogni, jókedvűen sétálva Szentendre utcáin.
A helyszínen portré karikatúra rajzoltatásra van lehetőség.
 
Balogh Patrik a Karika-turista
„Egy utazás a görbe tükrön innen,a varázs ceruzán túl. Művészek, zenészek, költők, színészek arcai egy kicsit másképp. Várlak szeretettel a világomban!
1978-ban Sopronban születtem. Két éves voltam, amikor Lövőre költöztünk. Nagyjából 10 éves lehettem, amikor először érdekelni kezdett a rajzolás. Olcsó képregényekből másoltam az embereket több-kevesebb sikerrel. Az emberábrázolás azóta is központi szerepet játszik a munkáimban. Szeretem a személyiségüket megragadni és ötvözni az én gondolati világommal, hol komolyabb, hol viccesebb formában.
Egy sikertelen felvételi vizsga a szombathelyi kisképzőbe segített hozzá ahhoz, hogy megismerjem Vörös Ferenc rajztanár urat, akitől rengeteget tanultam. A rajz alapjait ő ismertette meg velem. Karikatúrákat rajzolni is abban az időben kezdtem el, egy középiskolásoknak kiírt pályázatra, melynek Diákfirka volt a neve. A görbe tükröt azóta is mindig magamnál hordom, hisz egy olyan világban élünk, ahol elengedhetetlen a kellő humorérzék.
A szombathelyi főiskola hozzásegített ahhoz, hogy elkezdjem színesben látni a világot, hisz addig szinte kivétel nélkül grafitrajzokat rajzoltam. De látva a többiek munkáit én is felbátorodtam. Bár azóta is túlnyomó részt fekete-fehér képeket készítek, azért a színes sem okoz akkora fejtörést, mint korábban. Több művész is hatással volt rám, gyerekkoromban a nagy magyar művészek (Munkácsy, Benczúr, Székely), később Salvador Dalí munkássága tetszett meg. A rajzolás és a festés eddig is végigkísérte az életemet, ezután is része marad.”
 
A program ingyenes.
A program- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Fő tér

Fő tér
Szentendre, 2000 Hungary