Események betöltése

II. Szabadtéri Játékok a Skanzenben

2022-06-17 - 2022-06-26

Leírás

Ivancsics Ilona és társulata második alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Játékok a Skanzenben elnevezésű színházi fesztivált, melynek egyik különlegessége a műfajok sokszínűsége. Az előadássorozatnak a szentendrei Skanzen Amfiteátruma ad otthont.

Ahogy Ivancsics Ilona fogalmazott „A hosszú pandémiás időszak után nagyon boldog vagyok, hogy ismét meg tudjak rendezni a fesztivált, ahol a rendszeresen a társulat előadásaira járók mellett az új érdeklődők figyelmébe ajánljuk az élő színház varázslatos szabadtéri csodáját. Ebben az évben a kisebbeknek is külön programot kínálunk, a négy felnőtteknek szóló előadás mellett két gyerekelőadás is várja a családokat”.

Az eseménysorozat 2022. 06. 17-én veszi kezdetét A koppányi aga testamentuma előadásával, melyet a társulat további két előadása és három vendégtársulat előadásai követnek.

A szervezők fontosnak tartják, hogy egy ilyen fesztiválon már az első évtől a nemzeti színházi bioszféra minden tájéka képviselve lehessen egy-egy kiváló produkcióval. Céljaik között továbbra is szerepel, hogy igazi magyar drámakincseket (közöttük vidámakat és zenéseket is) színre vigyenek és hasonló értékrendben gondolkodó társszínházakat hívjanak meg, akár a határon túlról is.

Június 17. (péntek) – esőnap június 18. (szombat)
Ivancsics Ilona és Színtársai – Fekete István -Neumark Zoltán: A koppányi aga testamentuma – ősbemutató, nemzeti daljáték
Kamaszkorunk maradandó olvasmányait, többek között Molnár Ferenc, Gárdonyi és Jókai felejthetetlen regéi biztosították. Őket követte Fekete István regényhősének, Babocsai Lászlónak kalandjai. A regény maga lebilincselő és fordulatos. Olvasva szinte lehetetlen. De felmerül bennünk a kérdés, hogy miként lehet ezt az izgalmat a színpadra vinni, aminek köszönhetően a néző a széke szélén ülve drukkolná-dúdolná végig az előadást.

Június 18. (szombat)
Ivancsics Ilona és Színtársai – Akarsz velem kóborolni? – zenés mesés kalandjáték
Útközben találkoznak Plasztikával és Karesszel, akik mit sem sejtve, gondtalanul shoppingolnak Dubaiban, szerelnek egy olajfúrótorony tetején, a tenger mélyén szelfiznek, sőt még egy űrbázisra is kiruccannak.
A néző gyerekek bekapcsolódva az izgalmas utazásba, együtt énekelnek és teljesítik a próbákat Vincével és Lillával, hogy visszacsalogassák a Földre Harmóniát, mert akkor végre ismét gondtalanul kirándulhatnak, futkározhatnak, szép virágokat ültethetnek, élvezhetik újra a napocska melegét, hisz megtanulták ezen az úton, hogyan éljenek együtt harmóniában a természettel.
4 kitűnő művész, a megzenésített versek és a játék csodás erejével kíván a gyermeki lélekhez szólni, és figyelmeztetni őket, hogyan menthetnénk meg együtt a bolygónkat, ahol élünk, amíg nem késő.

Június 20. (hétfő) – esőnap június 21. (kedd)
Magyarock Dalszínház – Böhm-Korcsmáros: Szép nyári nap – Neoton musical
Az előadás a Pentaton Koncert- és Művészügynökséggel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra.
Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig, Vándorének. Ugye mindenkinek ismerősek ezek a slágerek? A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek sikerzenekara, a Neoton dalai nagyszerű alapul szolgálnak a Szép nyári nap – a Neoton musicalhez. Igazi bulira készülnek a fiatalok, akik a hetvenes évek egy forró júliusi napján “önkéntesen” utaznak a jugoszláv határnál lévő Bácsszentmáriára, építőtáborba. Persze, korán kelnek, a reggeli torna után dolgoznak a paradicsomüzemben, de leginkább szórakozni akarnak, táncolni-énekelni, egymást ugratni, és megtalálni a szerelmet… A tábor vezetője, Tóth Antal és helyettese, Panni néni, az orosztanárnő, éberen figyeli a diákok minden lépését. Közben ő maga is nehéz helyzetbe kerül, mert lánya beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki renitens fiatalnak tűnik. Az építőtábor többi lakója drukkol a párnak, hisz’ mindenki egy emlékezetes nyarat szeretne. A Szép nyári nap, harminc évvel a rendszerváltás után, közelmúltunkban nosztalgiázik, s mindemellett egy igazi forró retrobuli!

Június 22. (szerda) – esőnap június 23. (csütörtök)
Ivancsics Ilona és Színtársai  – Urmai Gabriella: Kilépőkártya  – házassági pszicho-fitnesz
Lidi a darab főszereplője születésnapján szembesül azzal a hírrel, hogy a férje válni akar. Ahhoz, hogy túlélje házassága kudarcát emlékeit hívja segítségül. Sorra veszi valamennyi szerelmét, kalandját, lángolását és megalkuvásait, végül egy merész húzással visszatalál önmagához. Az írónő saját kisregényét alkalmazta színpadra a társulat számára, melyben az emberi érzelmek sokszínűségét és furcsaságát tárja elénk pajkosan, humorral és mélységgel, tükröt mutatva mindenkinek, aki valaha szeretett, szenvedett, kesergett, és remélt.

Június 24. (péntek) – esőnap június 26. (vasárnap)
Zenthe Ferenc Színház – Dan Goggin: Apácák – zenés komédia
Ötvenkét nővér arccal a mérgező levesében! Így talál rájuk egy balul elsült gombavacsora után a zárdába visszaérkező öt apáca, akik egy Bingo-party miatt maradtak le az „utolsó vacsoráról”. Elhatározzák, hogy a hirtelen megboldogult nővéreket méltó körülmények között búcsúztatják el. A temetéshez azonban rengeteg pénzre van szükség. Egy sugallatnak engedve vallásos témájú képeslapok gyártásába fognak. És bár a vállalkozás jól megy, az összeg így sem teljes. Végül egy adománygyűjtő előadást szerveznek, ahol ők maguk lépnek színpadra. A show egyszerűen mennyei, és közben arra is fény derül, hogy bár született apácák, mégis mindegyikük színpadra termett. És hogy összejön-e a pénz a sziporkázó zárdahumorban bővelkedő misszió végére? Az csakis az oltári társaságon múlik, mert ők a végsőkig zengik: „a színpad szent varázs!”

Június 25. (szombat)
Batyu Színház– A leleményes lány – interaktív bábelőadás
Vajon a fiúk vagy a lányok okosabbak? Aki okos az vajon leleményes is? Túljárhat-e egyszerű falusi leány Mátyás király eszén? És ha igen, akkor vajon fejét veszti vagy jutalomra lel? Na és a legfőbb kérdés: hogy kerül egy időutazó Mátyás udvarába és ki is ő valójában?

A Szabadtéri Játékok a Skanzenben fesztiválra online, vagy személyesen is lehet jegyet vásárolni:
Skanzen jegypénztár: Sztaravodai út 75. – kedd-vasárnap 09:00-17:00
Szentendrei piac, Cuvée szaküzlet: Bükkös part 32. – kedd-péntek: 10:00-16:00

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Sztaravodai út
Szentendre, 2000 Hungary

+36 (26) 502 537

www.skanzen.hu