Események betöltése

Határtalan templomtúra a Skanzenben

2022-10-09. 10:00 - 11:00

Leírás
Különleges tárlatvezetésekre hívjuk az érdeklődőket a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje alkalmából! Járják végig és ismerjék meg a Skanzen templomait!
A látogatók a Skanzen muzeológusainak vezetésével biciklis, vagy gyalogos túrán ismerkedhetnek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum református, római katolikus, görög katolikus és unitárius templomaival.
A bringatúra keretében dr. Vass Erika néprajzkutató vezetésével népmesék segítségével járjuk körbe az égi és földi világot összekötő szent tereket. A túra alatt nemcsak a római katolikus, a görög katolikus, a református és az unitárius templomok főbb jellegzetességeivel ismerkedünk meg, hanem a szent helyek kialakulásával és összetett szerepével is. A túra igazi kuriózuma, hogy a látogatók a népmeséken és más népköltészeti alkotásokon keresztül egy belső utazáson is részt vesznek, amely által vallástól függetlenül lelkiekben is gazdagabban távoznak. Ajánljuk a programot mindazoknak, akik a kultúra szárnyán szeretnék kicsit a saját lelki békéjüket is felfedezni a rohanó világban.
A gyalogos séta során hagyományos tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a Skanzen felszentelt templomaival és idetelepítésük történetével. A vallás a parasztember életének születéstől halálig keretet adott, a templom a közösségi élet meghatározó színtere volt a maga szabályaival és rítusaival. A túra során bemutatjuk az Erdély tájegység központi szakrális épületét, az unitárius templomot, ahol nemcsak az unitárius vallás és a gálfalvi templom történetének fontosabb eseményeit, hanem a technikának köszönhetően a szakrális épületek lerombolását is megismerhetik. Ajánljuk mindenkinek, aki szívesen barangol a magyar történelemben és kikapcsolódásra vágyik egy tematikus séta keretében.
Időpontok:
Szeptember 9-10-11. – 11:00 – Bringatúra
Szeptember 9-10-11. – 11:30 – Gyalogos séta
Mindkét típusú program regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet: https://docs.google.com/…/13ox…/viewform…
Információk:
A vezetéseken részt venni belépőjeggyel lehetséges.
Érdemes saját kerékpárral jönni, de helyszíni kerékpár bérlésre is van lehetőség korlátozott számban, melynek napidíja 800 Ft.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Skanzen-Ház

Malom utca 2.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország