Események betöltése

FINISSZÁZS – Csanádi-Bognár Szilvia tárlatvezetése – Csontó Lajos: Egybeesés

2022-10-30. 16:00 - 17:00

Leírás
Csanádi-Bognár Szilvia esztéta záró tárlatvezetése Csontó Lajos: Egybeesés kiállításán.
Emléktöredékek, érzetek, sejtések, megélt és képzelt érzelmek, hangulatok véletlenszerű találkozása, pillanatnyi együttállása, időben és térben való alkalmi összhangzata jellemzi a kiállítást. Egy filmszerű történetben járunk, melyben az események alakulását a saját projekcióink, emlékbetöréseink, asszociációink formálják és alakítják. Az alkotó egy érzéki teret hoz létre, mely keretet és felületet ad az emóciók, emlékek előhívásához, kivetüléséhez. Az egységes hangulatú installációs teret három képcsoport alkotja: a falra kasírozott nagyméretű plakátok, a középformátumú monokróm printek, és a kisméretű színes képi „felvillanások”.
Bár az Egybeesés egy fotó alapú kiállítás, mégsem az egyes fotográfiákon van a hangsúly, hanem installációs jellegéből adódóan a „teljesség” elérése a szándék, egyféle „totális” élmény, amit a képcsoportok összhatása és az elrendezés dramaturgiája teremt meg.
Csontó Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-95-ig Derkovits ösztöndíjas, 2007-ben Munkácsy-díjat és az NKA kiemelt alkotói támogatását kapja, valamint Kutyaév című kötetéért 2022-ben elnyeri a legjobb magyarországi fotókönyvnek járó Rosti Pál díjat. A Római Magyar Akadémia és a párizsi Cité Internationale Des Arts ösztöndíjasa, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Tanszékének habilitált egyetemi docense. A Vajda Lajos Stúdió tagja.
Kurátor: Kopin Katalin, művészettörténész
Ingyenesen látogatható.
* * *
Kapcsolódó programok:
➝ 10/13 csütörtök 17:30
Filmvízió • Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
magyar romantikus dráma, 95 perc, 2020
Filmrendező: Horvát Lili
A filmvetítés előtt tárlatvezetés és beszélgetés Csontó Lajos
képzőművésszel és Kopin Katalin kurátorral.
Helyszín: Vajda Múzeum
Programjegy: 1000 Ft
Jegyvásárlás: www.jegymester.hu
➝ 10/ 21 péntek 17:00
Masterclass • Tasnádi József médiaművész tárlatvezetése.
Ingyenesen látogatható
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Vajda Múzeum

Hunyadi utca 1.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország