Események betöltése

DUŠKA / Kazai Ági & Štefan Uhriňák

2019-11-23. 18:00 - 19:00

Leírás

A DUŠKA – Kazai Ági & Štefan Uhriňák egy többszörös díjnyertes nemzetközi akusztikus duó. A név a zenészek, Kazai Ági jazzénekes és Štefan Uhriňák gitáros-énekes-dalszerző neveinek kezdőbetűiből adódik össze. Az improvizáción alapuló koncerteket a két énekhang harmóniája, a gitár és az effektek használatából adódó lehetőségek, valamint a két zenész és a közönség közötti kommunikáció teszik varázslatossá. Előszeretettel használják dalszövegként magyar költők verseit. Saját szerzeményeik és egyedi hangszerelésű feldolgozásaik a jazz, a pop, a blues, valamint a magyar- és angol nyelvű költészet egyvelegéből táplálkoznak.
A külföldi koncertek mellett idén nyáron a nagyobb magyarországi fesztiválokra is meghívást kaptak: a VeszprémFest kísérőrendezvényén, a Rozé, Rizling és Jazz Napokon, valamint
Kapolcson, a Művészetek Völgyében is találkozhattunk velük.

Kazai Ági egy sokoldalú, kísérletező előadó- és alkotóművész. Klasszikus- és népzenén nevelkedett, a jazz 18 éves kora körül ragadta magával. Egyetemi tanulmányait a grazi Kunstuniversität für Musik und darstellende Kunst jazzének szakos hallgatójaként kezdte, tanári mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehette át 2016-ban. Jazzéneket oktat és filmzene kurzusokat tart, a Metropolitan Egyetem és a Kodolányi János Egyetem után az ELTE is meghívta oktatóinak sorába. Az alternatív zenei szcénában alkalmazott zeneszerzői- és oktatói tevékenysége miatt is ismertté vált az elmúlt évtizedben.

Štefan Uhriňák, a kassai születésű gitáros-énekes-dalszerző művészi fejlődése érdekében költözött Budapestre 2014-ben, hogy a magyar jazzélet kiemelkedő művésztanárainál folytasson tanulmányokat. Jelenleg az ELTE doktorandusz hallgatója. Életének egy meghatározó időszakát amerikai rokonainál, a Pearson családnál töltötte és az ő segítségükkel vette meg első elektromos gitárját. Ennek az életszakasznak állít emléket a “Tony Bigmouth Pearson” névre keresztelt szóló blues projektje, amellyel megnyerte a 2018-as ‘Slovakian Blues Challenge’-et, így 2019-ben ő képviselhette Szlovákiát az Azori-szigeteken megrendezésre került ”European Blues Challenge”-en.

Kazai Ági – ének
Štefan Uhriňák – ének, gitár, effektek

Belépőjegy: 1200,-
Regisztráció szükséges: hedodokultcafe@gmail.com

Hé, Dodó

Szerb u. 4.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország