Események betöltése

DUŠKA • Szentendrei Jazz- és Bornapok

2019-09-29. 13:00 - 14:00

Leírás

A DUŠKA – Kazai Ági & Štefan Uhriňák tavalyi sikeres koncertje után idén ismét meghívást kapott a Szentendrei Jazz- és Bornapok eseményre.

2019. szeptember 29-én 13 órától játszanak a Tourinform Pódiumszínpadon (Dumtsa Jenő utca 22.)

Az esemény ingyenes, gyerekek és kutyák számára is ajánlott. 🙂

A DUŠKA – Kazai Ági & Štefan Uhriňák egy többszörös díjnyertes nemzetközi akusztikus duó. A név a zenészek, Kazai Ági jazzénekes és Štefan Uhriňák gitáros-énekes-dalszerző neveinek kezdőbetűiből adódik össze. Zenéjüket az egymásra hangolódás, a kísérletezés, a kapcsolódási pontok keresése jellemzi. Együttrezgés, kíváncsiság, folyamatos mozgás a különböző zenei világok között. Az improvizáción alapuló koncerteket a két énekhang harmóniája, a gitár és az effektek használatából adódó lehetőségek, valamint a két zenész és a közönség közötti kommunikáció teszik varázslatossá. Előszeretettel használják dalszövegként magyar költők verseit. Saját szerzeményeik és egyedi hangszerelésű feldolgozásaik a jazz, a pop, a blues, valamint a magyar- és angol nyelvű költészet egyvelegéből táplálkoznak. A fiatal formáció koncertezett már Szegeden, Budapesten több helyszínen, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Szentendrei Jazz- és Borfesztiválon, Kassán, Brünnben és Berlinben is. Meghívást kaptak a 44 éves múltra visszatekintő, nagy presztízsű Pozsonyi Jazz Napokra, 2018. novemberében pedig két kategóriában is megnyerték “A Szlovák Jazz Új Arcai” nevű versenyt. Elhozták a legjobb dalszerzőknek járó díjat, zenekari kategóriában pedig elnyerték a legeredetibb alkotói koncepcióért járó elismerést. A verseny különdíjaként olyan világsztárok előzenekaraként léphettek fel a Pozsonyban megrendezésre került “One Day Jazz Festival 2018”-on, mint Kurt Rosenwinkel és Richard Bona. 2019. januárjában a pozsonyi Jazz START UP verseny döntőjébe jutottak és elnyerték a 10 nyugat-európai fesztiválmeghívást jelentő „Live Performance” díjat. A külföldi koncertek mellett idén nyáron a nagyobb magyarországi fesztiválokra is meghívást kaptak: május végén a Szegedi Borfesztiválon, július elején a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon, július végén pedig Kapolcson, a Művészetek Völgyében találkozhattunk velük.

Kazai Ági – ének
Štefan Uhriňák – ének, gitár, effektek

Kazai Ági egy sokoldalú, kísérletező előadó- és alkotóművész. Az elmúlt 15 évben rendszeres résztvevője olyan zenei együttműködéseknek, amelyek kivételes művészi minőséget képviselnek. Kazai Ági klasszikus- és népzenén nevelkedett, a közösségben való éneklés már kisgyerekkorától kezdve jelen volt az életében. 7 évesen kezdte zongoratanulmányait, az énekléssel tinédzserként, tanárai bíztatására kezdett komolyabban foglalkozni. A jazz 18 éves kora körül ragadta magával. Egyetemi tanulmányait a grazi Kunstuniversität für Musik und darstellende Kunst jazzének szakos hallgatójaként kezdte, tanári mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehette át 2016-ban. Jazzéneket oktat és filmzene kurzusokat tart, a Metropolitan Egyetem és a Kodolányi János Egyetem után az ELTE is meghívta oktatóinak sorába. Az alternatív zenei szcénában alkalmazott zeneszerzői- és oktatói tevékenysége miatt is ismertté vált az elmúlt évtizedben. Tanítványai között a hazai zenei élet olyan kiemelkedő szereplői is megtalálhatóak, mint Péterfy Bori, Bocskor Bíborka, Szalóki Ági, Rutkai Bori, Jónás Vera, Ónodi Eszter, Pátkai Rozina és Harcsa Veronika.

Štefan Uhriňák, a kassai születésű gitáros-énekes-dalszerző eredetileg az orvosi pályára készült, de a képzés során kiderült számára, hogy nem ez az igazi útja; jelenleg az ELTE mesterszakos hallgatója. 2014-ben művészi fejlődése érdekében költözött Budapestre, hogy a magyar jazzélet olyan kiemelkedő művésztanárainál folytasson tanulmányokat, mint Gyémánt Bálint gitáros és Ávéd János szaxofonos.

Saját dalszövegeit angolul írja, de szerzeményeihez gyakran használja magyar költők angolra fordított verseit inspirációként. Személyes hangvételű dalaiban a blues, a jazz és a neo-soul stílusjegyeit fedezhetjük fel.2017. júliusában meghívást kapott a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, ahol sikeres fellépéseit követően a szólisták közül a legtöbb közönségszavazatot kapta.
2017. novemberében “A Szlovák Jazz Új Arcai” nevű versenyen elnyerte a legjobb dalszerzőnek járó díjat. Életének egy meghatározó időszakát amerikai rokonainál, a Pearson családnál töltötte és az ő segítségükkel vette meg az első elektromos gitárját. Ennek az életszakasznak állít emléket a “Tony Bigmouth Pearson” névre keresztelt szóló blues projektje, amellyel megnyerte a 2018-as ‘Slovak Blues Challenge’-et, így 2019-ben ő képviselhette Szlovákiát az Azori-szigeteken megrendezésre kerülő ”European Blues Challenge”-en.

Fő tér és a Dumtsa Jenő utca

Fő tér
Szentendre, Pest megye 2000