Események betöltése

Csíkszentmihályi Róbert – Rejtekerdő

2017-12-08. 17:00 - 2018-02-04. 18:00

Leírás

Csíkszentmihályi Róbert (1940) szentendrei Kossuth-díjas szobrászművész alkotásai szűkebb hazáján kívül megtalálhatóak Görögországban, Svédországban, valamint Olaszország megannyi emblematikus helyszínén: a velencei Szent Márk téren, a római Szent Péter-bazilika Magyar Kápolnájában, a Gianicolón vagy éppen Firenzében. A művész alkotásait olyan neves gyűjtemények őrzik, mint a ravennai Dante Múzeum vagy a londoni British Museum.
Köztéri szobrászata mellett kisplasztikai, valamint éremművészete is jelentős. Jelen kiállítás az életmű erdő és ember témájú műveit mutatja be. A válogatás az alkotó természethez fűződő viszonyát, az erdőjárásból merített inspirációit, valamint a lélek- és karakterábrázolás lehetőségeit helyezi a középpontba. Csíkszentmihályi erdőlakói sokféle formát öltöttek az idők során. Az általa megformált szarvas olykor magasztos, mitikus figura, máskor tágas téren megbúvó apró alak, üres váz, torzó, vagy szilaj legyőzője más vadaknak. Kiterítve fekszik a fölé magasodó vadász árnyékában, vagy éppen felmutatható, súlyos trófeaként jelenik meg. Talán az emberhez való hasonlatosságát és közelségét magán viselő Erdőjáró (1998) és Vándor (1998) a legmeghatározóbb ebből a sorból.
A kiállítás másik műcsoportját a fatörzsként magasodó, karcsú emberalakok alkotják. Akár egy, akár két összetartozó alakról legyen szó, a kiindulás, az alapzat, melyből a figurák kibontakoznak, egy fatörzs erezett, plasztikus mintázatát idézi. Mintha az erőt és vitalitást mélyre nyúló gyökerekből nyernék. A különböző életszakaszokat megjelenítő alakok az emberi viszonyok mély összefüggéseit tárják fel.
Egy szerteágazó, gazdag életmű különleges szeletét láthatjuk a Rejtekerdő című kiállításon, amely révén képet kaphatunk arról az útról, melyen a hatvanas évektől halad a művész: közel a természethez és az emberi lélekhez.
A kiállításon látható Kovalovszky Dániel fotográfus Zöld csend (2011–2017) című fotósorozata is, amelyen az eltérő karakterű és hangulatú erdők, a megragadott csend, az elmélyült természetszemlélet izgalmas kölcsönhatást alkot Csíkszentmihályi Róbert szobraival.

 

Kopin Katalin
művészettörténész

 

A kiállítás 2018. február 4-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary

www.femuz.hu