Események betöltése

Circulator

2019-05-25 - 2019-09-01

Leírás

Circulator
GWIZDALA Dáriusz

Koordinátor: Muladi Brigitta

 

Bizottság-liget

 

Gwizdala Dáriusz (1989) a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 2016-ban. Az elmúlt néhány évben volt Derkovits-ösztöndíjas, Essl-díjas, Leitner Leventével közösen megnyerte az Art of Freedom, Kotormán Ábellel együtt pedig a Corvinus szoborpályázatot. A Bizottság-ligetben látható projektje a Ferenczy Múzeumi Centrum idei public art pályázatának egyik nyertes alkotása.

 

Circulator egy közösségi művészeti akció, amelynek központi eleme egy működő újságosstand. A szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött retro bódé az Art Capital ideje alatt Szentendrén újra betölti egykori funkcióját, és egyedi művészeti kiadványokként elkészített remake magazinokat kínál. Gwizdala Dáriusz és a művésztársaiból álló csapat folyamatos munkával tölti fel a standot kézzel rajzolt, a működő nyomtatott sajtóra reflektáló újságokkal. A társadalmi kommunikáció és a vizualitás egykori centrális terepe, az újságos bódé mára kikopott intézménye hiányt hagyott maga után, amelyet a művész az eltűnő kézi munka és a lassan teljesen felszámolt nyomtatott sajtótermék újragyártásával szüntet meg, visszahelyezve a lapokat közösségformáló funkciójukba.

A rajzolt újságok valóságos információkat is tartalmaznak, de azok szabadon keverednek fiktív, a fantázia által létrehozott, átírt elemekkel. Az újságok a stand kirakatában egy rajzinstalláció formájában összeállítva szólítják meg a közönséget. Az itt terjesztett kiadványok a Transmission projekt egyedi és másolt magazinjai.

Bizottság Liget

Kossuth Lajos u. 25
Szentendre, Pest 2000 Magyarország