Események betöltése

Átkelő Mohau MODISAKENG

2018-06-09 - 2018-09-02

Leírás

2018. június 9. – szeptember 2.

HELYSZÍN: Szentendrei Képtár

KURÁTOR: Muladi Brigitta

Mohau Modisakeng (1986) Dél-Afrikában, Sowetóban született és nőtt fel. A Michaelis School of Fine Art-ban diplomázott képzőművész szakon, 2009-ben. Jelenleg Johannesburgban és Fokvárosban él és alkot, itt nyílt 2010-ben első egyéni kiállítása, és itt kapta meg 2011-ben a Sasol New Signatures díjat. Ettől kezdve nagy sikerű kiállításokon vett részt világszerte. Már kétszer volt kiállító a Velencei Képzőművészeti Biennálén, 2015-ben és 2017-ben. Művei számos hazai és nemzetközi gyűjteménybe kerültek be, köztük a Johannesburg Művészeti Galériába, az IZIKO Dél-Afrikai Nemzeti Galériába, a Saatchi Galériába és a Zeitz MOCAA-ba.
Munkáiban saját testét és tudatát térképezi fel. Az afrikai történelemből adódó közösségi súrlódások és a szociális problémák foglalkoztatják. Elsősorban a gyarmati és a posztkoloniális afrikai államok bonyolult társadalmi viszonyaira kérdez rá.
Kiállított videóján három csónakban három figura fekszik: egy nő, akinek egy sólyom ül a karján, egy férfi puhakalapban és egy nő basotho népi kendőben. Az ívelt formájú csónak körülöleli az utazók alakját. Mindegyikük egyedül indul útnak. Mozdulatlanul fekszenek a hátukon az ég felé fordított tekintettel, lassú, tétova mozdulataikból a küzdelem és lemondás olvasható ki. A víz lassan beszivárog a testük köré, és fokozatosan elárasztja a csónak belsejét, végül teljesen ellepi az utazókat. A csónak lassan süllyedni kezd, majd végleg elmerül.
Művészetének kulcseleme a réteges, összetett és gazdag szimbolikus utalás az erőszak mechanizmusaira, kihangsúlyozva olyan specifikus fogalmakat, mint az egyenlőtlenség, a tőke, a gazdagság, a rituálék; az élet.

Kurátor: Muladi Brigitta
Kurátor asszisztens: Iberhalt Zsuzsa

SZENTENDREI KÉPTÁR

Fő tér 2-5.
Szentendre,