Események betöltése

Asphyxia – Az utolsó lehelet Žarko BAŠESKI

2018-06-09 - 2018-06-24

Leírás

2018. június 9 – 24.

HELYSZÍN: MűvészetMalom

KURÁTOR: Szilágyi Zsófia Júlia

Žarko Bašeski (1957) macedón szobrászművész, a szkopjei Egyetem Képzőművészeti Karának professzora. Gyakran állít ki jelentős nemzetközi művészeti helyszíneken. Az elmúlt évben öt szobra is látható volt Szentendrén, az Art Capital MIG 21 című kiállításán.

Bašeski absztrakt szobrászként kezdte pályafutását, fokozatosan jutott el a figurális megformáláshoz, mellyel párhuzamosan anyaghasználata is megváltozott: a fát, a fémet, a követ modern anyagok, szilikon, poliészter és a valódi haj váltotta fel. Az aprólékos, gondos megfigyelésen alapuló mimetikus szándék és a filozófiai

megközelítés feszültsége jellemzi munkáit. A hiperrealista megfogalmazás rendhagyóvá avatja néző és szobor viszonyát, már-már zavaró közelségbe hozza a szereplőket. Ez történik a most kiállított, gigantikusra nagyított, agóniától eltorzult emberfejének esetében is. Az Asphyxia című új munkája nem ad fogódzót, nem segít narratívákkal, a kikerülhetetlenné monumentalizált fej egyszerre szembesít a semmibe hullás mélyen személyes pillanataival és általános, emberi dimenziókkal.

MŰVÉSZETMALOM MODERN ÉS KORTÁRS MŰVÉSZETI KÖZPONT

Bogdányi út 32.