Események betöltése

Árnyékok és jelek – Anna Mark retrospektív kiállítása I Megnyitó

2022-07-21. 18:00

Leírás

Anna Mark életművének valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítása nyílik a Ferenczy Múzeumban. A megnyitó eseményre és az azt követő kiállításra szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark 1928-ban született Budapesten. Az 50-es években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása. A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Passuth Krisztina, művészettörténész
Kurátor: Kigyós Fruzsina

A kiállítás 2022. július 22. és 2022. október 23. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary

www.femuz.hu