Események betöltése

A Nemzeti Összetartozás Napja 2020 Szentendrén

2020-06-04. 16:33 - 17:30

Leírás

Online programmal emlékezik meg Szentendre a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. A megemlékezés kezdetén a város templomainak harangjai egyszerre kondulnak meg, és 100 másodpercen át zúgnak.

 

  1. június 4. csütörtök 16:33
    Kálvária domb, Trianon-emlékmű

Online közvetítés Szentendre hivatalos Facebook-oldalán https://www.facebook.com/Szentendreofficial/.

Harangszó.

A megemlékezésen beszédet mond Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, online köszöntőt mondanak a testvérvárosi települések vezetői: Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész kárpát-medencei dalfüzért ad elő, tárogatón játszik Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas zeneművész, a Vujicsics Együttes alapító tagja.

A Trianon-emlékműnél koszorút helyeznek el a város, a pártok, egyesületek, intézmények vezetői.

A biztonsági szempontokat figyelembe véve a megemlékezés szűk körben zajlik, a rendezvényt online közvetítik. Kérjük, a programot a város hivatalos Facebook-oldalán kísérjék figyelemmel!

https://www.facebook.com/Szentendreofficial/

100 éve írták alá Trianonban az I. világháborút lezáró békeszerződést a győztes nagyhatalmak. A Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én, délután fél 5 után 3 perccel e pillanatra emlékeztetnek a harangok, melyek Szentendre templomtornyaiban egyszerre kondulnak meg. A városi megemlékezést biztonsági okok miatt a virtuális térben, Szentendre hivatalos Facebook-oldalán közvetítik.

A történelmi Magyarországon 1920. június 4-én délelőtt 10 órakor – az aláírás vélelmezett időpontjában – megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, a zászlókat félárbocra eresztették, leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. A békediktátumot valójában délután fél 5 után 3 perccel írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai, erre a pillanatra emlékezünk a harangszóval a megemlékezés kezdetén.