Események betöltése

A néma forradalom | Vendég: Müller Rolf

2019-10-24. 18:30 - 21:00

Leírás

Szeretettel hívunk a Szentendre Barátai Egyesület Nyisd ki a szemed! filmklubjára:

A NÉMA FORRADALOM
német dráma, 111 perc, 2018 (12)
OKTÓBER 24., csütörtök, 18:30 | P’Art mozi

Vendégünk: Dr. Müller Rolf, történész
Beszélgetést vezeti: Sergő Z. András, filmesztéta

Helyfoglalás: https://partmozi.hu/?jegyfoglalas&id=140309

– – – – – – – – – – – –
MÜLLER ROLF

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a munkatársa (tudományos kutató, fotógyűjteményi referens), illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Kutatási területe a második világháború utáni magyar politikai rendőrség története; a helyek, a történeti képdokumentumok és az emlékezet kapcsolata. Fontosabb kötetei: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban (2012), Az erőszak neve: Péter Gábor – Az ÁVH vezetőjének élete (2017)

– – – – – – – – – – – –
A FILMRŐL

A megtörtént eseményeket feldolgozó film egy csapat középiskolai diákról szól, akik 1956-ban az érettségi előtt Nyugat-Berlinbe látogatnak, és ott független tudósításokból tudják meg, mi zajlik Budapesten. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak

Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut – és a diákok végül már sokkal többet kockáztatnak, mint egy igazgatói intő.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film egy kicsit más szemszögből mutatja be az 1956-os eseményeket, azok hatásait – és és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

P’Art Mozi

Dunakorzó 18.
Szentendre, 2000 Hungary

http://partmozi.hu/