Események betöltése

A fikció valósága – Kiállítás, divatbemutató, irodalmi előadás borkótolással

2022-08-27. 18:00 - 21:00

Leírás
18.00-18.30
Füle Viktória illusztrátor, animációs rajzoló kiállítás megnyitója
A „Fikció valósága” program keretei között megrendezett kiállításon a 2021-2022-es alkotásai legjavát mutatja be. Egy saját, készülő regénysorozat illusztrációi láthatók a képeken, mindegyik digitális grafika. A stílus közel 16 év alatt forrta ki magát mostani állapotára, a kezdeti hagyományos, papír alapú rajzok helyét mára a legkorszerűbb digitalizáló tábla printjei vették át. Utóbbi azonban nem létezne az előbbi nélkül, hiszen csak a hordozó változott, de a vonalakat ugyanúgy kézzel kell meghúzni, azokat semmilyen program nem képes elkészíteni az ember helyett. Alkotó célja, hogy olyan művek kerüljenek ki a kezeiből, amelyek megmutatják, hogy igenis képes megférni egymás mellett hagyomány és modernitás, népi- és egyetemes művészet, szakrális és profán, vagy akár klasszikus és fantasy, mert egyik elem nélkül sem lehet teljes a kör. Hiszi, hogy a világ népeinek kultúrája nem elválasztható egymástól, örökké gazdagodik, és a kezdetektől fogva kölcsönösen hat a másikra.
18.45.-19.15
Rusvai Mónika doktorandusz, író, irodalmár előadása Kőhegybor borkóstolással megfűszerezve
A „Fikció valósága” program keretében elhangzó előadás a kortárs fantasy irodalom kevésbé ismert részleteibe avatja be a hallgatóságot. Elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy a spekulatív fikció, bár látszólag lehetetlen dolgokról mesél, hogyan képes mégis korunk problémáit és válsághelyzeteit tematizálni. Lassan tizenöt éve foglalkozik fantasztikummal, szakdolgozatomban az európai kultúrákban megjelenő sárkányalakokat vizsgált, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem doktoranduszaként a fantasy ökokritiai olvasatai a fő kutatási területem, különös tekintettel az erdőábrázolásokra. Tündöklő című fantasyregénye 2019-ben jelent meg a GABO Könyvkiadó gondozásában, novelláim a kiadó spekulatív fikciós antológia sorozatában olvashatók. Prózájában előszeretettel alkalmazza a folklór, a mitológia és a mese eszköztárát, ám a hagyományok csupán a kiindulópontot jelentik – arra használja őket, hogy kortárs valóságunk elé tükröt tartsak, és olyan szorongatóan aktuális kérdéseket járjak körül, mint például az ember és a természet viszonya. Fontos számára, hogy tágabb környezete, Közép-Európa kulturális és társadalmi sajátosságaira, az itt élő emberek gondolkodásmódjára is reagáljak, így előadását különösen ajánlja azoknak, akik kíváncsiak az elmúlt évtizedben debütáló magyar fantasyírók munkáira, témáira.
19.30.
Csingermercedesart: Divatbemutató a nőiesség jegyében
A „Fikció valósága” program keretei között megrendezett divatbemutatón egyedi tervezésű és kivitelezésű öltözékeket mutat be, mely felöleli az újrahasznosított farmer ruhán keresztül, a magyaros formát is magán viselő hétköznapi öltözékeket és az egyedi, extravagánsabb alkalmi ruhákat is. A kollekció darabjait a színek és egyedi sziluettek, formák kötik össze.
A papír fikciója nem mindig kerül megvalósításra, de ezen formák életre hívása a legizgalmasabb játék számára, melyben fontos a nőiesség hangsúlyozása, és a szabásvonalakkal való játék is. Hisz a játék vége, a játék kezdete.
Házigazda: Lőrincz Ágnes

Városi Vendégház

Fő tér 12.
Szentendre, 2000 Magyarország