Események betöltése

2020-12-20. 19:00 - 22:30

3900Ft
Leírás

2020. december 20. vasárnap, 19:00 
Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

A Soltis Lajos Színház és a Szentendrei Teátrum bemutatja:

3 NŐVÉR
fiktív dokumentáció két részben

A Három nővér egy olyan dráma, amelyben több szimbólum lapul, mint hétköznapi valós helyzet. Pedig a hétköznapi valóság látszatát teremti meg az olvasható szöveg. Képzeljünk el egy olyan történetet a 20. század elejéről, ami egy olyan pár év alatt játszódik le, amely négy nap kb. 1-1 órájáról szól. Legalábbis az eredeti szöveg szerint. Akár egy modern filmsorozat négy része.

Egy fiktív dokumentációt mutatunk meg két részben. Ebben a két részben az emlékek és álmok természetével fogunk játszani, az elmúlás és a búcsú érzetét felerősítve. Ide-oda fogunk utazni a négy nap emlékei közt álomszerű módon. Mint ahogy vágyakozni és félni szoktunk, olyan módon, ahogy egyik emlékből kerülünk a másikba, miközben a világ tovább épül és halad a maga útján. Miközben épül a 20. század háborús rendszere és újrafelosztása, fogyasztói társadalma. Miközben kiépül a 21. század elejének közönye és képmutató virtuális rendszere.
A három nővér, pontosabban a négy testvér nélkül elmúlik a 19. század varázsa, elmúlik a sóvárgó dallamok és festmények világa. Hiszen a három nővér olyan, mint a mesebeli három királylány, akik nélkül megszűnik a varázslat, a művészet világa. Múzsák nélkül nincs ihlet. Ihlet nélkül nincs élet. Ezek a múzsák sokszor kicsinyesek és lusták, de végső soron nem akarnak nyerészkedni vagy tudatosan ártani a környezetüknek. Az ő jószívűségük az, ami számomra a Soltis Lajos Színház tehetséges művészeinek, alkotóinak sajátja. Ebből a szempontból közelíthető meg Csehov Három nővérének érzékenysége, Soltis Lajos szellemi hagyatéka, ami az előadásunkban jelentős szerepet kap. Megpróbáljuk fiktív módon dokumentálni a Három nővér letűnt alakjait, hogy bemutassuk őket a mának kíméletlen, provokatív és szeretetteljes gesztussal. Ez az előadás egy emlék- és álomkaleidoszkóp, ami egyben a mindenkori társadalmat provokáló felkiáltójel.

Prozorov tábornok:    Soltis Lajos
Olga:    Nagy Zsuzsi / Barna Lilla
Mása:   Ténai Petra
Irina:    Boznánszky Anna
Natasa:   Horváth Viktória / Hajba Beatrix
Andrej:    Bruckner Roland
Versinyin:    Vasvári Csaba
Tuzenbach:    Ivák Bence
Szoljonij:    Piller Ádám
Kuligin:    Boda Tibor
Csebutikin:    Nagy Gábor
Ferapont:    Károly Bálint
Fedotyik:    Szacsvai István
Rode:    Tóth Ákos
Anfisza:   Nagyabonyi Emese
Protopopov:    Pesti Arnold
Muzsikusok:     Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos

Rendező: Sardar Tagirovsky
Dramaturg: Sardar Tagirovsky, Szigeti Bálint, Tóth Ákos, Szacsvai István, Nagy Bianka
Látványtervező: Bajkó Blanka
Szcenikus: Marton Miklós, Gregorich Ferenc
Zeneszerző: Gregorich Bálint, Gregorich Domonkos, Gregorich Zsófia
Sound Designer: Gregorich Bálint
Mozgás: Ténai Petra
Fényterv: Sardar Tagirovsky
Videó: Nagy Bianka
Rendező munkatársa: Szigeti Bálint
Technikus: Benkő Tamás
Produkciós vezető: Nagy Zsuzsi, Vokó Péter
Plakát Design: Krizbai Gergely „Krizbo”

Külön köszönet:
Kemendi és társa Kft., Bincze Tamás, Harasztovics Róbert, Marton Mercédesz, Leon Zilm, Marton Márió, Hartai Andrea, Sipos László, Csula Emil, Horváth Nóra, Ádám Jenő Zeneiskola

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterem

Pátriárka utca 7.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország