Egy szívvel, egy lélekkel – Közösségek hete a #kultkihívásban

2021. május 11.

A közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet a Közösségek Hete – Egy szívvel, egy lélekkel! országos rendezvénysorozat, melyet 2021. május 10. és 16. között, virtuális formában rendeznek meg. A Szentendrei Kulturális Központ a Heti KultKihívás online programsorozatának aktuális heti programjaival vesz részt a kezdeményezésben.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg, immár ötödik éve. A Közösségek Hete kezdeményezésről részletek, tematika és minden információ hivatalos honlapjukon (https://kozossegekhete.hu/) és a Közösségek Hete Facebook oldalon olvasható.

 

Idén a Szentendrei Kulturális Központ is csatlakozik a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz. Mivel a járványhelyzet miatt a kezdeményezés már önmagában is egy kihívás, mi a Heti KultKihívás online sorozatunk keretein belül veszünk részt a Közösségek Hetében.

A február 8-án indított Heti KultKihívás online sorozatunkkal szerettünk volna egy kis színt vinni a járványhelyzet uralta mindennapokba. Facebook- és weboldalunkon minden nap megosztunk egy „kihívást”, mely egyben egy kulturális ajánló is. A napi kihívások hetente más-más témához kapcsolódnak: általában aktuális ünnephez, alkalomhoz. Hétfőtől szombatig minden nap megosztunk egy ötletet, hogyan lehetne teljesíteni a kihívást.

 

Május 10. és 16. között minden nap a Közösségek Hete által meghatározott témát bontunk ki, és ezáltal mutatjuk be közösségi értékeinket:

Zöld, zöldebb, legzöldebb
A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló könyvajánlója, a Madarak és Fák Napja alkalmából.

Tiéd a terep!
Szentendre történelmének és művészetének bemutatása dokumentumfilmeken keresztül.

Mozdulj rá!
Szentendre hagyományos közösségi sport programjainak bemutatása: a Pilisi tekerő, a Nyuszifutás és a Mikulásfutás.

Alkotni öröm!
Szentendrei online és offline kiállításainak, múzeumainak ajánlója.

Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk
Az idén 35 éves Szentendrei Tavaszi fesztivál történetének bemutatása.

Egy szívvel, egy lélekkel!
Szentendre városi díjainak és kitüntetéseinek bemutatása, amelyet a város lakói érdemelhetnek ki.”

 

A hét nyomon követhető a Szentendrei Kulturális Központ Facebook oldalán, illetve honlapján, a Közösségek Hete / #kultkihívás eseményben.